Jump to content

1938г. Тебе аз дарувам -1938г.


Изображения

Информация за програмата:

Тебе аз дарувам -1938г.

 

Ето малко информация и за издателя на книгата Виктор Михайлович Сеплевенко (намерена набързо в нета):

Виктор Михайлович Сеплевенко

 

Руснак по народност, той напуска Русия по време на Октомврийската революция и се установява да живее в България. Малко знаем за неговата съдба, но той е оставил ярка диря с творчеството и делата си, като преводач и издател. Основател е на Йога движението в България.

Още като младеж той изпитва силно влечение към духовните науки и окултизма. Запознава се с редица теософски, окултни и философски течения, както и с древната наука на Йога. След посещението си в Индия той става неин последовател и активен пропагандатор.

През 1924-1925 г. издава първите две книги на „Агни Йога“ на Елена Рьорих – „Зов” и „Озарение“, само няколко месеца след излизането им в Берлин. Бил е в преписка с Елена и Николай Рьорих през 30-те години.

Негов духовен учител е Свами Шивананда, основател на „Общество Божествен живот“ /1936/ в Ришикеш, Северна Индия, а пряк учител и наставник – Борис Сахаров /първият европеец – раджа йога – ученик на Шивананда/. Борис Сахаров живее в Германия и посещава България в периода 1938-39 г., като пребивава под името Борис Аров. Сеплевенко превежда и издава на български език книгата на Б. Сахаров „Йога без учител“, автор е на книгата “Той действа”. През същия период той поема трудната задача да редактира и издава първото списание „Йога“ у нас, чийто първи брой излиза през януари 1939 г. Поради намеса на Църквата и по материални причини, от списанието излизат само 5 броя. Сеплевенко организира групи по йога, които водят редовни занимания. Освен това, той поддържа връзка с ашрама на Шивананда в Ришикеш и организира получаването на книги, издавани от ашрама, по заявка на интересуващите се от йога.

Виктор Сеплевенко напредва в своята практика н е само в хата-, но и в раджа-йога. /Според кореспонденцията му с Борис Сахаров, той разкрива частично “трето око”/. Към 50-годишната си възраст Сеплевенко се отказва от своята практика и се отдава на обикновен светски живот. Но йога оставя неизлечими следи в съзнанието му и вече на 78 години той отново се връща към нея, като се отдава на всекидневна медитация по няколко часа на ден. Чрез ревностните си занимания той постига съвършено овладяване на техниката на медитаци. Спечелил от държавната лотария лека кола „Волга“, той я продава и с парите получени от продажбата се издържа до края на живота си. През последните си години Виктор Сеплевенко живее в село Шипка, където селяните заради неговата странна доброта са го нарекли „белогвардейския чудак“. Доживява възраст над 90 години и напуска този свят изоставени забравен не само от обществото, но и от своите ученици.


Мнения на потребители

Recommended Comments

Няма коментари.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...