Jump to content

32850413 10211871144353554 3644132901429182464 N


Hristo Vatev

Знаете, че пла­не­ти­те се дви­жат със съв­сем оп­ре­де­ле­ни ско­рос­ти око­ло слънцето. Но и то се движи, и то­ва дви­же­ни­е­,как­то и дви­же­ни­ето на пла­не­ти­те е из­с­лед­ва­но съв­сем точ­но от окул­т­ни­те астрономи. Изследвани­ята показаха, че слън­це­то се дви­жи око­ло един ду­хо­вен център, и че ор­би­ти­те на пла­не­ти­те са спирали, чи­ято по­со­ка е ор­би­та­та на слънцето. Скоростите, с ко­ито от­дел­ни­те пла­не­ти пре­ми­на­ват през ор­би­ти­те си, се съ­от­на­сят ед­на към дру­га в съв­сем определени, хар­мо­нич­ни отношения, и те­зи от­но­ше­ния се съ­бират за слу­ша­щия ка­то то­но­ве­те на ед­на сим- фония, ко­ято бе­ше обоз­на­че­на от пи­та­го­рей­ци­те ка­то му­зи­ка на сферите. Това съзвучие, та­зи му­зи­ка е ед­но от­ра­же­ние на кос­ми­чес­ки­те процеси, и в това, на ко­ето учи пи­та­го­рейс­ка­та шко­ла ня­ма ни­що измислено. Древните окул­т­ни ас­т­ро­но­ми си казваха: Звездното небе, ко­ето из­г­леж­да зас­ти­на­ло в спокойствие, в дейс­т­ви­тел­ност се на­ми­ра в дви­же­ние и се вър­ти око­ло ду­ховния цен­тър с та­ка­ва скорост, че за 100 го­ди­ни се из­мес­т­ва с 1°. Скоростите на пла­не­ти­те се от­на­сят ед­на към дру­га как­то следва:

Скорост на Сатурн = 2 ½ пъ­ти та­зи на Юпитер

на Юпитер = 5 пъ­ти та­зи на Марс

на Марс = 2 пъ­ти та­зи на Слънцето, Меркурий и Венера

на Слънцето = 12 пъ­ти та­зи на Луната

при ко­ето ско­рос­т­та на Сатурн е 1200 пъ­ти по­-го­ля­ма от та­зи на ця­ло­то звез­д­но небе, или се из­мес­т­ва с 12° на година.

Когато въз­ник­ват фи­зи­чес­ки му­зи­кал­ни хармонии, то­ва се дъл­жи на фак- та, че при­мер­но раз­лич­ни стру­ни треп­тят различно, ед­на­та по-бързо, дру­га­та по-бавно. Според скоростта, с ко­ято треп­ти вся­ка от­дел­на стру- на, проз­ву­ча­ва по­-ви­сок или по­-ни­сък тон, а съз­ву­чи­ето на те­зи раз­лич­ни то­но­ве проз­ву­ча­ва ка­то музика, да­ва хармонията. Точно как­то тук във фи­зи­чес­кия свят по­лу­ча­ва­те му­зи­кал­но впе­чат­ле­ние от дви­же­ни­ето на струните, та­ка този, кой­то е дос­тиг­нал стъ­па­ло­то на яс­но­чу­ва­не­то в Де- вакана, чув­с­т­ва дви­же­ни­ето на не­бес­ни­те те­ла ка­то му­зи­ка на сферите. И по­ра­ди съ­от­но­ше­ни­ето на раз­лич­ни­те ско­рос­ти в дви­же­ни­ето на пла­не­ти­те въз­ник­ват ос­нов­ни то­но­ве в хар­мо­ни­ята на сферите, ко­ято проз­ву­ча­ва през ця­ла­та вселена. В пи­та­го­рейс­ка­та шко­ла с пра­во се го­во­ри за му­зи­ка на сферите, чо­век мо­же да я чуе с уши­те си.

Към те­зи наб­лю­де­ния мо­жем да при­ба­вим още един феномен. Ако взе­ме­те ед­на тън­ка ме­син­го­ва пло­ча и я по­си­пе­те въз­мож­но на­й-­рав­но­мер­но с прах и ако по­га­ли­те пло­ча­та с лък за цигулка, вие ще чу­ете не само един тон, а час­ти­ци­те прах ще се под­ре­дят в оп­ре­де­ле­ни линии. Ще се об­ра­зу­ват вся­как­ви фи­гу­ри в съ­от­ветс­т­вие с тона. Тонът пре­диз­вик­ва ед­но раз­п­ре­де­ле­ние на материята, на веществото. Това са из­вестни­те Хладнийски зву­ко­ви фигури.

Когато ду­хов­ния тон проз­ву­ча­ва­ше през вселената, пла­не­ти­те се под­ре­ди­ха в съ­от­но­ше­ни­ята по­меж­ду си в ед­на хар­мо­ния на сферите. Това, ко­ето виж­да­ме раз­п­рос­т­ря­но във все­лен­с­ко­то прос­т­ран­с­т­во е под­ре­дено от то­зи тво­рящ тон на божеството. Поради това, че то­зи тон проз­ву­ча във все­ле­на­та ма­те­ри­ята се под­реди в ед­на система, в Слънчевата и пла­нет­на­та система. Така из­ра­зът "му­зи­ка на сферите" се оказ­ва не просто ед­но ду­хо­ви­то сравнение, той е действителност.

Рудолф Щайнер, с.съч. 101

From the category:

Други

· 327 images
  • 327 images
  • 36 image comments

Photo Information


Recommended Comments

Няма коментари.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...