Jump to content

Recommended Posts

МАТЕРИЯ

Как може човек да се върне към състоянието на своята душа? Като мине през всички царства под себе си и над себе си и вземе от тях по едно от най-добрите качества. Първо, ще минете през минералното царство, после – през растителното, през животинското, през човешкото, през ангелското и отвсякъде ще задържите най-ценното. Това значи, човек да изучава и да прилага закона на алхимията за превръщане на материята. Като работи с този закон, най-после той ще дойде до първоначалната чистота на материята, чрез която душата се проявява в своята пълнота и сила.

“Естествено състояние”, стр. 107; 70

Човек трябва да разбира законите на твърдата материя като прояви, като форми на живота; течната материя – като условие за подхранване на живота; въздухообразната – като условие за проникване на мисълта в живота и светлината – като обвивка на живота. Тези четири вида материя са различни области, които трябва да се изучават. Човек трябва да започне изучаването им първо от себе си. Той трябва да стане господар на четирите вида материя в себе си, да научи законите, на които се подчиняват.

“Служба на уравненията”, стр. 325; 65

Има един велик закон в света, при който материята става лека. Онези тежести, с които вие сте натоварени, се дължат на това състояние на безлюбие.

“И прослави БОГА”, стр. 567; 146

Най-важният елемент, с който трябва да се занимаваме при сегашните условия на живота, е въздухът. Всеки човек, който иска да се повдигне, да придобие силна мисъл, да стане мощен в себе си, за да преодолява всички мъчнотии, той непременно трябва да разбира законите, на които се подчинява въздухът.

“Носител на Божиите мисли”, стр. 56; 88

Като обработи почвата, т.е. твърдата материя на своя ум и на своето сърдце, човек ще се домогне до изучаване на силите и законите на течната и въздухообразна материя. Най-после той ще дойде до изучаване законите на светлината и на топлината. Това са четири области, при които животът се проявява. Който не познава законите на тия области, животът му не може правилно да се прояви. Разумният живот не се дава по наследство, но се придобива.

“Светли и тъмни действия”, стр. 110; 85

Въздухът трябва да се подчинява на светлината; водата – на въздуха; а твърдата почва трябва да се подчинява на водата.

“Като себе си. Трите идеи”, стр. 382; 119

Благодарение на този закон, благодарение че напредналите същества вече освободиха въздуха от ония ограничителните условия, ние се ползваме от въздуха. Въздуха го освободиха съществата, които живяха преди нас. Други същества освободиха водата преди нас. Ние сме дошли да освободим твърдата материя.

“Има време”, стр. 234; 121

Ако вие сте вода, всякога надолу ще слизате. Ако вие сте пара, всякога нагоре ще вървите.

“Орехът и орехчето”, стр. 42; 128

Чрез светлината ще мислиш право, чрез въздуха ще добиваш сила, чрез водата животът влиза в тебе, чувствата. Твоите чувства не могат да се облагородят, ако не знаеш законите на водата. А пък Доброто, това, което става основа на живота, то е храната.

“Законът на свободата”, стр. 284; 129

Едни от вашите постъпки трябва да имат формата на някой скъпоценен камък, други – във формата на най-хубавото растение, трети – във формата на птици и животни, четвърти – във формата на човеци, пети – във формата на някой ангел, изобщо в различни форми.

“Добрата постъпка”, стр. 19; 36

Когато възвишените същества са създали света, те са започнали от нисшите същества и постепенно са отивали към висшите. Те са използвали материята на всички живи същества, за да създадат от нея висшите.

“Разумни отношения”, стр. 63-64; 66

Според индуското учение Господ слиза на Земята на всеки 300 милиона години да освободи човечеството от неговата карма, от натрупалата се гъста материя. Той трансформира тази гъста материя, преработва я и така освобождава хората от нея. Оттук виждаме колко е велико Божието търпение! И сега въз основа на този закон БОГ впряга хората на работа, като им дава част от тази гъста материя, те сами да я преработят.

“Право разбиране”, стр. 76; 55

Промените, които стават сега на Земята, се дължат на нейната материя, която претърпява вътрешно преустройство. Всички тия промени, това преустройство, което става с материята на Земята, се отразява и върху характера на хората.

“Линиите на Природата”, стр. 103-104; 81

БОГ е в светлината. Като научите закона на светлината, вие влизате вече в съприкосновение с БОГА. БОГ е във въздуха. Като научите закона на въздуха, ще влезете в съприкосновение с БОГА. БОГ е във водата. Като научите закона на водата, ще влезете в съприкосновение с БОГА. БОГ е в храната. Като научите закона на храната, ще влезете в съприкосновение с БОГА. Следователно човек има четири допирни точки с БОГА – чрез светлината, чрез въздуха, чрез водата и чрез храната.

“Плод стократен”, стр. 266; 125

Щом е дошъл на Земята, човек трябва да разбира законите на твърдата материя, върху която е основал живота си, и законите на течната материя на сърдцето. Който не разбира законите на твърдата материя, той не може да разбере и законите на ума.

“Съществени връзки”, стр. 318; 145

Волевият закон е закон на материята, аз го наричам “почвените условия на живота”. Това е животът на човека, който проучва материята, какви елементи има тя в състава си. Това са условия, за да се прояви човекът.

“Истинната лоза”, стр. 6; 30

От първичния подтик на съзнанието у нас има нещо останало, когато се е създавала Земята от тази материя. Та сега всички наши несрети в живота се дължат на този, първия подтик на неорганизираната материя. Ние сме създадени от БОГА, но има закон и този закон постоянно ни моделира. Следователно безпорядъкът на Земята се дължи на този, първичния подтик.

“Създаде Небето и Земята”, стр. 216; 185

Злото лесно може да се ограничи чрез закона на сгъстяване на материята. Колкото по-гъста става материята, толкова по-мъчно се проявява злото. Когато материята се сгъстява, злият човек постепенно става по-тежък, вследствие на което не може да се мърда.

“Голямото благо”, стр. 14; 77

Физическият свят е свързан с твърдата материя, астралният – с течната, умственият – с въздухообразната, причинният – със светлината. За да се ползва от тия светове, човек трябва да знае законите за превръщането на м атерията от твърда в течна, от течна във въздухообразна, от въздухообразна в светлинна.

“Единица мярка”, стр. 79; 90

Неорганизираната материя не я събирайте на едно място. Щом се събере, пакост прави. Малкото количество е полезно, голямото е опасно.

“Отворен и затворен интервал”, стр. 89; 178

Най-новите научни теории твърдят, че веществото, с което е изпълнено пространството, няма еднаква гъстота навсякъде, вследствие на което не е еднакво разпределено. Следователно, дето веществото е по-рядко, там съпротивлението е по-малко; дето веществото е по-гъсто, съпротивлението е по-голямо. Същият закон се отнася и за светлината.

“Жал ми е за народа”, стр. 204; 95

Ти трябва да разбираш законите на гъстата материя, за да не слезеш много надолу, както и законите на рядката материя, за да не се качиш много нагоре. Като знаеш тези закони, ще вървиш надясно и нагоре. Дясната посока означава движение към светлината, а лявата – движение към тъмнината.

“Ново знание”, стр. 78-79; 112

Често се говори за благоприятни и неблагоприятни условия на живота. Последните условия се дължат на гъстата материя, която се е създала от изопачените човешки умове. Както учените, с помощта на ниска температура и високо налягане, успяват да сгъстят газовете и да ги превърнат в течности, така и човешкият ум е в сила да сгъсти и да разреди материята. В първия случай те създават неблагоприятни условия за живота, а във втория – благоприятни. По силата на този закон именно, за сгъстяване на материята, е създадена и Земята.

“Значение на линиите”, стр. 58; 63

Някои учени казват, че смърт не съществува за човешкото тяло. Те твърдят, че нищо в Природата не се губи, нито се създава. Този закон се отнася, както за материята, така и за енергията в Природата. Тъй щото и енергията в човека нито се губи, нито се създава.

“Що има вътре в човека”, стр. 11; 153

Нищо в света не се губи.

“Доволен и благодарен”, стр. 113; 193

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...