Jump to content

53. ПОСТЪТ В ШКОЛАТА


Recommended Posts

53. ПОСТЪТ В ШКОЛАТА

Вергилий Кръстев: Какво ще ни разкажете за поста?

Елена Андреева: Учителят постът го даде към 1921, 1922 год. През 1921 год. почнаха да постят и чувах че еди кой си постил десет дни. Знам че Паша почнала да пости преди мене, тя изкарала, даже 12 дни пост. И даже последния път като че ли бяха 14 дни. Когато видях така че много хора постят, аз попитах Учителя. Викам: „Учителю и аз искам да постя". Щото като опит да направя нали. И като е едно общество едни правят нали, то заразително действува. Аз не го бях чула за какво го е дал Учителят. И Той каза: „Добре". Викам: „Десет дена ли да изкарам Учителю?" „А не, в никой случай. Ще почнеш първият месец-един ден, вторият месец-два дни и ще почнеш когато почне разсип на луната. Ще продължиш третия месец-три, четвъртия-четири и чак десетия месец - десет". И аз почнах от есента, но даже мисля че почнах от три дни, защото бях карала два дни преди така по един два дни бях карала пост. Даже бях изкарала един път три дни пост и не знаех как се отпоства. Че като бях сготвила супата. И боб бях сготвила, и какво не бях направила, за отпостване което никак не е препоръчително. Ами не знаех. Щото виждате ли, ние много ненаучно сме се отнасяли към това. Един човек трябва да знае, защо ще почне да пости, да го проучи въпроса, да знае какво, а ние така казано и някак по подражание сме го правили. И когато отидох при Учителя и ми каза този начин нали да отпоствам, аз вече знаех. Отпостването става при по-дългият пост. Първо се пие варен спанак. Половин килограм спанак като се измие, сварява се без сол и се изпиват две чаши спаначена вода. То е за разслабване на червата, щото в това време нали като няма храна, може да има нещо вкоравено, твърдо. Те после употребяваха рициново пиеха преди туй. Ние не сме пили рициново. Поне в този период, впоследствие пиеха. Сега когато правят режими пият рициново. Ние не сме пили защото Учителят казваше, като се нахраниш, след като запостиш ще изпиеш много води. Три, четири, пет чаши. А те също тъй действат разхлабващо, почистващо действат. Сега това го знаех аз и го направих и когато дойде да постя осем дни, аз изкарах това с месеците всеки ден да увеличавам поста.

В.К.: А пиехте ли вода?

Е.А.: Нито вода, нищо. Пълен пост, това се казваше. Пълен пост, никаква вода. Нито храна, нищо. Запостиш, пиеш вода, преставаш да ядеш и да пиеш и докато дойде деня ти, както сега почивката ни е от четвъртък на обед до петък на обед, нищо нито пиеме вода, нито ядеме. То е почивка. Учителят препоръчваше това за почистване на тялото, за освобождаване от отрови. А дългият пост казваше, става изгаряне на непотребните неща в организма, пълният пост. Сега от медицинска гледна точка как е не зная, но да ви кажа никому нищо не стана, никому лошо не беше. Всичките си го изкараха благополучно. Имаше случай на една сестра, беше започнала и изкарала пет дни, и й станало лошо и казали на Учителя, но тя не Го питала даже. И Той рекъл: „Ами тебе кой ти каза да постиш?" „Ами всички като постят Учителю, аз искам". „Ама постът, каза, не е за всеки. Ти няма защо да постиш". И така, разбирате ли, ние много неща така повърхностно сме ги правили.

В.К.: Как свърши Вашият пост?

Е.А.: Моят пост. Той ми каза, тогава беше минал вече 22 март. „А-а, сега каза няма да постиш! Сега е 22 март вече, сега има прилив на енергия от слънцето. Няма да постиш. Ако искаш да постиш, след 22 септември пости". И тогава аз разбрах, че постът трябва да става само през есента и зимата.

В.К.: Други схеми за пост Учителя дали е давал?

Е.А.: Тези бяха упражнения за режими, които ги даваше в класа. Например казвал е така на някой: „Ако искате, като излязат черешите, яжте една седмица само хляб и череши. Като излязат други плодове, яжте само хляб и плодове. За лечение, аз ви казах за тази сестра, която я прати на Витоша само боровинки да яде, нали, защото нещо имала в червата. Някаква нередност и наистина тя оздравя и до края на живота си беше здрава. Та това бяха методи или за пречистване, или за лечение. Той когато даде упражнението за житния режим, го даде на Младежкия клас и каза: „Една седмица ще ядете жито, като го натопите във вода, без нещо и вода пийте колкото искате". Нищо друго. Само жито. Значи седем дена само жито да се яде и да се пие вода. Втората седмица ще ядете обикновена храна, третата седмица пак жито ще карате, четвъртата седмица пак обикновена храна, петата седмица пак жито. Значи през една седмица три пъти жито, три седмици с жито да се храним. Това не зная кой го е направил така. Аз още като запостих, не зная какво стана, едва тука от няколко години съм се освободила от това, като хапна житото ми замириса на сурово и получих някакъв комплекс, просто ми се повръщаше. И колкото пъти съм опитвала да правя режима, това нещо на мен все ставаше така. И аз викам: „Абе искам да се сприятеля с житото". И сега си го ям житото без да имам това нещо и се радвам, само че поради състоянието на зъбите ми аз не мога да го ям сурово, ям го варено. Така го правя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...