Jump to content

НОВИЯТ ЧОВЕК


Recommended Posts

НОВИЯТ ЧОВЕК

 

По онова време пишех втората част на сборника си „Игри и песни за деца". Имах желание да включа някои от упражненията или песните на Учителя, но се чувствах задължена за поискам позволението му за това. И така, отидох на Изгрева. Пред приемната му имаше приятели. Дойде и моят ред.

 

- Учителю, ще разрешите ли да включа някои от упражненията Ви в моя сборник или на някои от песните Ви да сложа движения?

 

- Кога ще се печати книгата? - беше първият му въпрос.

 

- По всяка вероятност след един месец.

 

- Ще ти дам специални упражнения.

 

След тези думи той затвори очите си за няколко минути. Наблюдавах очудена: какво става? Мислеше ли Учителя или бе задрямал, уморен? Не можех да разбера, стоях, без да мърдам. След малко той ме погледна, стана от стола си и каза:

 

- Пиши!

 

И самият той започна да прави ритмични, плавни упражнения, като обясняваше:

 

- Всяко движение е привличане на сили. Ако движенията се извършват правилно, с необходимия ритъм, те ще развият много добродетели у децата. Това е за щедрост... Движенията ще привлекат известни Същества на светлината...., на любовта..., на милосърдието..., на вярата...

 

По този начин Учителя ми демонстрира девет упражнения и аз ги записах. След това поиска да ги изиграя и едновременно да чета написаното. Благодарих му, казвайки, че те са лесни и приятни.

 

- А какво име да сложа за техен автор: „Беинса Дуно" или само „Учителя"?

 

- Първо ги опитай с децата. Виж дали ще им харесат и как ще ги играят. Въпросът за авторството не е важен. Няма нужда да пишеш автор. Източникът е един. Ако хората достигат винаги този източник, ще пият чиста вода. Движения и ритъм - това е хармония на сили. Ритмични движения при акомпанимент на музика могат да извършат чудеса!

 

,Когато природата се подновява, птичките пеят.

 

В началото на всяка Божествена култура човеците пеят.

 

Когато светът се пресъздава, ангелите пеят."

 

Това е от най-старата книга в света.

 

Всяка добродетел има своя линия на движение. Може да се проведат наблюдения, за да се види влиянието на различните движения за приемане и предаване на известни психически и физически енергии. Всички органи на човешкото тяло са свързани с психически процеси. Някои ключови формули, произнесени правилно и придружени от музика и движения, могат да имат огромно значение. Когато човек съзнателно движи ръцете и краката си, той привежда към дейност съответните мозъчни центрове, които привличат към себе си повече кръв и енергия, а енергията е сила! Но това е теория. Ти започни да правиш с децата тези девет упражнения.

 

На следната сутрин показах на децата упражненията. Те много ги харесаха и оттогава всяка сутрин започвахме нашите занимания с тези девет упражнения, които наричахме „Ведрина". Имах две курсистки, и те правеха упражненията заедно с децата. За моя приятна изненада след няколко дни едната ми се похвали, че имала непрекъснати невралгични главоболия, но откакто прави тези упражнения, главата не я боли вече.

 

За успеха съобщих на Учителя. Той само се усмихна и каза:

 

- Новият човек ще се развива по пътя на ритъма и музиката. Едно движение може да съгражда или да руши. Нужни са знания и светлина.

 

След няколко месеца, когато беше публикувана Част втора на „Игри и песни за деца", имаше един раздел: ,Девет ритмични упражнения за най-малките".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...