Jump to content

05. БЕСЕДА НА УЧИТЕЛЯ ПРЕД ПЛОВДИВСКИТЕ СЕМИНАРИСТИ И ТЕХНИТЕ УЧИТЕЛИ април, 1942 година


Recommended Posts

БЕСЕДА НА УЧИТЕЛЯ ПРЕД ПЛОВДИВСКИТЕ СЕМИНАРИСТИ И ТЕХНИТЕ УЧИТЕЛИ април, 1942 година

 

Учителят им каза следното: "За да се беседва с хората, необходими са три неща: 1. Трябва хората да бъдат разумни в най-добрия смисъл. 2. Човек трябва да бъде добър. 3. Справедливост.

 

Новото, което очакват младите е ЛЮБОВТА — тя е единствената сила която може да оправи света. Тя дава импулс на човешкия ум, сърце, воля и душа. Там, където са Справедливостта, Разумността и Добротата, там е Господ!

 

Сега минаваме от стар порядък на нещата, който е тъмен — в един нов порядък, където ще има всички възможности за всички. Обезсърчени хора в този порядък няма да има по света. Светът е толкова хубав, няма защо да се обезсърчаваме — но нека сега да грее слънцето във вашия ум, сърце и душа и любовта да ви подбужда.

 

Ние тъй дълго време сме спали, т.е. ние сме се занимавали с непотребни работи, умът ни е бил тъмен и не сме знаели какво трябва да правим. Сега ние трябва да почитаме Божественото в човешкия ум, Божественото в човешката доброта и справедливост. Това е Новото, на което трябва да уповаваме за в бъдеще. Божественото живее във всеки човек. Ако човек има любов, всичко, което желае, може да го постигне и в такъв случай новото е с него.

 

Човек, който не е умен (не мисли добре), не е справедлив и добър, той не може да бъде здрав. Ние тука на земята всички сме като екскурзианти, като на един параход. Но има едно пристанище, където всички са спрели на обетованата земя. Там ще се разбираме и ще станем като братя.

 

Когато дойде Братството в света — Новото, тогава ще виждате в лицето на всички — мъж и жена — своя брат и сестра. На земята има всичко изобилие — въздух, светлина, вода и храна. По някой път има и малко страдания, но те са малки упражнения, нищо от това. Те са гъстата материя, от която трябва да се извадят соковете, а радостите — това е Божественото, което идва отгоре (Разумното в света). Пожелавам ви сега един ден да бъдете като узрели плодове (сладки), а не кисели и стипчиви, та всеки да ви харесва и препоръчва. Смисълът на живота е любовта. Когато слънцето изгрява, луната, звездите, когато дърветата цъфтят и птичките пеят, това е Божественото в света.

 

Да люби човек, това е безсмъртие. Болестите произтичат от безлюбието. Да има човек непреривна любов, това е безсмъртие.

 

Да познаем Тебе, Единнаго, Истиннаго Бога и Христос, когото Си изпратил, това е Живот Вечен!

 

Животът е непреривен. Хората, като са съгрешили, почнали да умират. По-рано те не са умирали, но впоследствие, когато са станали несправедливи, неразумни и недобри. Смъртта значи е най-голямото ограничение.

 

Умрелият има съзнание, но не може да се мръдне и слуша (чува), не може да се прояви. Това е дълбока наука, която трябва да изучавате. И да ви говоря повече, тия неща лесно не може да познаете, без да учите.

 

Вярвайте, аз ви говоря за това, което е. Душата е полуматериално и полудуховно нещо. Вечерно време, например сънувате, че се разхождате и пр. Сега, учени правят опити: може да се извади двойника на човека. Този свят е в Онзи, малкото е в голямото — Онзи свят е голям.

 

Като излезе от тялото си, човек ще има едно невидимо тяло — прозрачно, ще има самосъзнание, но другите хора няма да го чуват и виждат.

 

Аз виждам Онзи свят, както вие виждате физическия, но как го виждам, то е друг въпрос.

 

Ако човек живее съгласно Божиите закони, то пътят му ще бъде отворен навсякъде. Бог е невидим само за невежите хора, но не и за разумните, справедливите и добрите. Той се изявява в хилядите форми, а не само в една.

 

Човек по-рано е живял в рая, чувал е гласа на Бога и трябва да се върне пак в райската градина. Не употребявайте никога нито бяла, нито черна лъжа, но бъдете крайно искрени! Това се постига с упражнения. Трябва това, което Бог е вложил във вас — най-хубавото да го проявите (да го изявите). Знайте, че Любовта е най-великата наука в света. Навсякъде виждайте в хората любещи същества и съзнавайте, че Бог живее в тях. Ние трябва да живеем и работим за Любовта. Всеки, който постъпва правилно, в себе си винаги има вътрешна радост и мир и обратно. Това е закон!

 

Бог е решил да промени целия свят и всички хора, и това ще стане. Трябва да се сложи вече разумност, справедливост и доброта между хората. В детинския живот сме били чисти и трябва да останем като децата в чистота— едновременно да имаме мъдрост и сила.

 

Трябва да дадете път на Божественото у себе си! В света сега има повече добри хора, отколкото лоши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...