Jump to content

31. ЕДИН ОБЕДЕН РАЗГОВОР С УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

ЕДИН ОБЕДЕН РАЗГОВОР С УЧИТЕЛЯ

 

Общите обеди сближават учениците и те се чувствуват като едно семейство. На тях се изпяват няколко песни, водят се случайни разговори, докато разговорът добие висш идеен характер. Учителят казва: "Човек, като е тук на земята има с какво да се забавлява. Сутрин слънцето изгрява за него, звездите, цветята цъфтят за него и пр. Е, какво иска повече той? Трябва съзнанието му да е будно и само да благодари за всичко, което му е дадено. Всеки ден трябва да благодари за въздуха, светлината, водата, хляба, здравето, че има подслон и пр. Че му са дадени условия да се развива на земята, където има всички възможности за това.

 

Весели бъдете като децата, защото Бог е промислил за вас и вие живеете в един свят на изобилие. Пейте и възпявайте Бога в сърцето си. Дори и когато сте скръбни благодарете Му за доброто, което е вложил в умът, сърцето и душата ви.

 

Сутрин като станете и видите, че слънцето изгрява да се зарадвате, че птичките пеят и пр. Всеки ден трябва сърцето ви да е изпълнено с благодарност за това, което виждате и да вършите това, което е в съгласие с Божественото. Така ще бъдете всякога тихи, спокойни и радостни, а когато сте недоволни, ще знаете, че не сте постъпили както трябва. Човек не трябва да мисли, че всякога ще му е добре, защото изпитанията ще дойдат, те донасят материал за работата на човека, от която той ще придобие нещо. Защото знайте, че всичко, каквото Бог е допуснал на света ще се превърне на добро. (Благодарете и когато сте болни и пак се лекувайте.) Дори и при най-големите страдания пак си кажете: За добро е! Така се опитва характерът ви. Значи трябва всякога и при неблагоприятните условия да сте доволни. Хиляди хора страдат около вас и вие не им обръщате внимание, но като страдате и вие, ще се научите да обръщате внимание и на страданията и на другите. Та, като благодарите за доброто, то ще расте, а за злото — то си отива и обратното е вярно.

 

Това са 4 верни закона в Природата — за доброто, то се топи също като злото и нищо не остава най-после от него. Като благодарите за всичко, което ви е дадено, вие се качвате все по-нагоре. Красотата на живота се състои в това — човек да не се тревожи дори и тогава, когато работите му не вървят. Да е доволен значи в такъв случай, но пак да е активен в живота, а не пасивен. И тогава, в следващият момент ще бъде в друго положение. Всякога работете с радост за днешният си ден и да не допускате никаква тревога в душата си. Считайте, че всичко е за ваше добро. Имайте красиви отношения към всички хора. Каквото и да стане, казвайте си: "Да бъде за славата Божия". Дори и да ви се случи и най-лошото, не се обезсърчавайте. Страданията ви са опитности, които струват милиони. Работете за повдигането на другите и сам ще се повдигнете — ще изпълните мисията си, за която сте изпратени между тях, защото някои от тях ще се събудят.

 

Създайте воля в себе си и посред всички ваши несгоди, да ходите спокойно и в мир. Всички дни ни носят някои благословения, само че някои са благоприятни, а други не! Но небето в този случай ни изпитва и ние трябва всякога да бъдем разумни и доволни. Животът е разнообразен и от единия до другия край е с Божествена красота. Човек трябва да се самовладее — да се радва на всичко, да е весел и да не се тревожи. Дадено му е всичко най-хубаво, глава, сърце, ръце и пр. Вижте насекомите — в своята бедна форма правят усилия да работят, без да се обезсърчават и са доволни при голямата си сиромашия и работят, а вие в сравнение с тях (например с червея) сте цяло Божество. Вие искате да имате външно богатство, което е планини от сняг, но с него човек не може да прогресира, ако върви по грешен път и ще трябват големи страдания, за да го оправят и да го освободят. Хората, които не са добри се познават по това, че са всякога недоволни и се тревожат за неща безпредметни. Човек трябва да уповава на това, което никой не може да ви го отнеме. Знайте, че всичко, което имате идва от Бога. Той ви го е дал — разумност, здраве, приятели и пр. Трябва следователно, да го любите. Сега разработете това, което ви е дадено и в бъдеще ще ви се даде повече, защото вие още не сте разработили една стотна от възможностите, които ви са дадени. Онзи, който не оценява живота, трябва да се срещне със страданието — смъртта да му отнеме всичко, за да разбере и оцени нещата. Ако човек слуша езика на природата, той всякога ще е доволен и радостен. Когато имате противоречия в живота, трябва да мълчите и да не мърморите, за да се оправи всичко в края на краищата (като нямате лоши мисли и чувства в ума и сърцето си, разбира се).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...