Jump to content

БОГ, ГОСПОД, ТВОРЕЦА, СЪЗДАТЕЛЯ, ЕДИННОТО РАЗУМНО НАЧАЛО...


Recommended Posts

БОГ, ГОСПОД, ТВОРЕЦА, СЪЗДАТЕЛЯ, ЕДИННОТО РАЗУМНО НАЧАЛО...

 

 

* Ако работите за Бога - и дърветата, и водите, и хората, всичко ще работи за вас.

 

* Въздържанието не означава мълчание. Външното мълчание не е и вътрешно. Когато иска да говори, човек трябва да пита Бога в себе си - да говори или не. На кого трябва да говори? - Първо на себе си, после на ангелите, за да се научи да разсъждава, и най-после на Господа, за да се научи да се моли и да върши само онова, което Бог му е казал. Щом знае да говори на себе си, на ангелите и на Бога, той ще може да говори и на ближните си и ще им бъде полезен.

 

* Вие по колко пъти на ден се обръщате към Бога за съвет? Едва ли някого питате. В невидимия свят има разумни същества, които всеки момент са готови да услужват на хората. За онзи, който се обръща за съвет към тях, всяка дума е благословение. Всяка тяхна дума може да се използва за градеж.

 

* От атома до Слънцето - всичко е Бог. Във всяко нещо е скрит Бог, във всичко има условия за напредък и подобрение.

 

* Душата е свързана с различни йерархии, а човешкият дух - с Бога.

 

* Когато прощаваш на някой човек, ще му простиш заради Бога, който живее у него. Когато залюбиш някой човек, ще го залюбиш заради Бога, който живее у него.

 

* Който има постоянна връзка с Бога, той се приближава до Великия център на живота и затова се изпълва с мир, със светлина, с радост, а който няма такава връзка, той се отдалечава от този център и живее със съмнения, в мъгла, в обезсърчения, в тъмнина.

 

* Бог чрез Словото създаде света. Човек отпосле бе създаден по образ и подобие на Словото. Човек се храни със Словото и още хиляди години ще се храни с него.

 

* Избраният е свързан с Бога, в него умствените и сърдечните сили са в хармония.

 

* Божието присъствие е навред. Ние сме в непрекъсната зависимост от това присъствие, от Великото, Разумното начало.

 

* Там, където няма Бог, работите винаги са оплетени.

Връзката ви с Бога - там е силата.

 

* Няма същество, което да е по-близо до вас от Бога, и няма нищо на света, зад което да не е Бог.

 

* Определено е какво нещо е познанието: “Това е живот вечен да познаят Тебе, Единаго, Истиннаго Бога, и Христа, когото Си изпратил.”

 

* Веднъж завинаги забравете старото и не го споменавайте. Кажете в себе си : “Аз трябва да бъда добър, здрав, умен и силен, както Бог иска.” Всеки ден прибавяйте нещо към здравето, добротата, разумността и силата си.

 

* Човек нищо не знае за сърцето си, нито за сърцето на Природата, нищо не знае за ума си, нито за ума на Слънцето, нищо не знае за душата си, нито за душата на Вселената, нищо не знае за духа си, нито за духа на Вечността, а пита за Бога, към когото няма никакво отношение.

 

* Достойнството на един човек е в изпълнението на волята на Бога, в приложението на най-малките добродетели. Ти може да си спечелил едно от най-големите сражения, може цял народ да си повдигнал, но ако един ден сърцето ти нашепне да завържеш връзката на обувката на някой старец, а ти не направиш това, всичко сторено пропада.

 

* “Аз дойдох, за да ви дам живот и да го имате преизобилно” - казва Христос. Духовните учители, гениите, големите учени, добрите хора са все пратеници на Бога.

 

* “Бог е виделината на света.” Светлината е първото лице на Бога, а топлината е Неговото подобие.

 

* Ако нямаш сърце, ти не можеш да видиш Господа.

 

* Защо някои хора са по-щастливи? Те мислят по-добре, чувстват по-добре и постъпват по-добре. Но вие не виждате, че е така. Вие не сте меродавната мярка. Бог е, който оценява и дава.

 

* Ако тебе може да те съблазни една жена, как може да служиш на Бога? Ако тебе може да те съблазни една кесия, пълна със злато, как може да служиш на Бога? Ако тебе може да те съблазни един висок пост, едно обществено положение, как може да служиш на Бога?

 

* Посред нощ в 24 часа се придобива Божията мъдрост. Когато всички спят, тогава ще повдигнеш очите си към Онзи, който те е създал, ще излееш душата си, ще благодариш на Господа, че те е създал и поставил на този красив свят.

 

* И простият, и знаещият са едно пред Бога.

 

* Възкресението е пробуждане на Космическото съзнание, то е свързано с Бога, то е познание за Бога. Да познаеш Бога, това значи да възкръснеш за нов живот.

 

* Верен и истинен е този, който винаги постъпва по един начин, а не по различни начини. Човек, който обича, никога не може да каже от сърцето си лоша дума, понеже Бог е там.

 

* Ще дойде ден, когато никой няма да може да ви помогне, въпреки всичките ви приятели. Единственият, който може да ви помогне, е само Духът Божий.

 

* На Господа можем да се помолим с три думи: “Господи, искам да помагам.” Или: “Господи, гладен съм.”

 

* Бог е в мене и аз в Бога всичко мога (молитвена формула).

 

* Каже ви някой: “Не те обичам. Мразя те!” Това ви действа като удар и на мястото на удареното се получава рана. Защо това толкова ви наранява, наскърбява, обезсърчава? Ако един не ви обича, друг ще ви обича. Друг ще дойде, ще ви направи компрес на раната и ще ви мине. Ще ви излекува. После може да си кажете: Има един, който ме обича. Бог ме обича. Той е повече от всичките.

 

* Във всички плодове е скрита Божията любов. Хлябът, въздухът, светлината, храната - това е Божията любов.

 

* Докато Божията любов и Духът Божий не изпълнят човека, той е странник, той е като чужденец на Земята.

 

* Щом си в хармония с Бога, ти ще си в хармония с цялото битие. Това е Космично съзнание.

 

* Формула за ограждане: “В изпълнението волята на Бога е силата на човешката душа.”

 

* Земята се върти около Слънцето за една година, а Слънцето и цялата Слънчева система се въртят около централното Слънце (Алфиола) за двеста милиона години. Пресметнете тогава колко години са ви нужни, за да обиколите и проучите само нашата Слънчева система, и тогава да питате има ли Господ или не, има ли други същества, други йерархии, или не.

 

* Единственият, който може да ви избави от смъртта, е самият Бог. Нито ангелите, нито светиите, никой не може да ви спаси. Само Бог е, който спасява хората.

 

* Ако Бог е с мене, кой ще бъде против мене?

 

* Бог ви дава Своята благодат, всичко ви дава. А възможностите да се ползувате повече или по-малко от благодатта напълно зависят от вас.

 

* Онзи, в когото Бог живее, е запалена свещ, която всички виждат - гори и свети. Божествената свещ не е като попските, тя е свещ без пушек и гори, без да изгаря.

 

* Бог е светлина, възвишен светъл цвят, който включва всички цветове. А всички други цветове са видоизменение на Божествената светлина. Всички цветове са Космически сили, които проникват в целия Космос.

 

* Падналият няма приятели освен Бога. При най-големите изпитания мисли, че не си сам и изоставен. Бог е вдигнал хиляди паднали души, които са се уповавали в него.

 

* Умът, душата и житното зърно са трите принципа, в които Бог развива своята Велика мъдрост. Божествени сили са скрити в житното зърно. То е пренесено от Слънцето на Земята.

 

* Бог, който ни обича, най-напред ни прекарва през едно пречистване, през огън. И естествено при това пречистване ние страдаме. А като ни пречисти, той ще вложи в нас най-хубавото, което има в себе си. Ще вложи Истината в нас. Никога Бог няма да вложи Истината в едно омърсено същество.

 

* Само Бог е любов, и когото тази светлина озарява, само той я познава.

 

* Да почиташ хората - това е служене на Бога.

 

* Господ чрез страданието ти предава един урок. Чрез радостта ти предава друг урок.

 

* Когато човек работи за Бога, той никога не е сам. С него ще върви друг някой, който всякога ще го пази.

 

* Когато говорим за Господа, трябва да разбираме колективност от светли умове, Природата, цялата Вселена. А когато говорим за Бога, трябва да разбираме единствено число - Един.

 

* Онова, което Бог желае и ние желаем, то става.

 

* Във всяка душа Бог се проектира индивидуално, затова няма две души еднакви. В това разнообразие е красотата и величието на Всемира.

 

* Преди създаването на света, когато всички същества са били вътре в Бога, са съществували първичните връзки на любов. Всяка човешка душа е обичала всички същества, само че всяко същество по особен начин. Имало е голямо разнообразие в това отношение, защото има милиони и милиони форми. След като душата е прекарала милиони години вътре в Бога, при създаването на света тя се е облякла в плътно материално тяло, слязла е във физическия свят и е заспала духовно, забравяйки своя небесен произход. Изгубила небесното си състояние, забравила и връзката, която е имала с всяко същество преди създаването на света. С постепенното събуждане на духовното й естество, заедно с духовното си повдигане, тя ще си възвърне непременно първоначалното небесно състояние. Ще си възстанови първичните връзки с всички души. Ще преживее любовта, която е имала към тях, когато всички са били в Бога. Възстановяването на тия първични връзки - това е великата цел, към която се стреми Небето.

 

* Бог е една среда за мене, която ме обгражда отвън и отвътре.

 

* В Природата съществува само едно право. Когато ти съзнаваш, че си част от Цялото, и работиш за Цялото, и Цялото работи за тебе - това е твоето право, и то е единствено и мощно.

Който работи за себе си, ще получи еднократно, а който работи за Бога, ще получи стократно.

 

* Господи, обичам Те за всички добрини, които Си направил за мене от хиляди и милиони години. Благодаря Ти за всички милости, за всички блага, с които Си ме ограждал. За Твоята безпределна любов, с която Си ме ограждал, аз ще направя на този човек едно добро. За Твоята милост, аз ще пожелая на всички хора по лицето на Земята да живеят в мир, любов и радост.

 

* Всички хора и народи, които са отричали Бога, са свършвали зле.

 

* Няма сила в света, която да може да ви помръдне от мястото, на което Бог ви е поставил.

 

* Винаги, когато човек се обърне към Бога, лошите условия се смекчават.

 

* Бог е върховната сила, която почива върху неизменната мъдрост и интелигентността. В Него са истината и справедливостта, които са образ на красотата, в Него са добродетелта и спокойствието. Бог е любов, която е над всичко, над всяко живо същество. Тайна, която е над всяка наука. Промисъл, който превишава всеки разум. Съвършенство, което надминава всяко понятие.

 

* Отношението ви към Бога - това е вътрешният живот, истинският живот, който е живот на уединение, на самота.

 

* Всички форми, които Бог е създал, са свети. Във всяка форма живее Божият дух.

 

* Бог е същината на нещата. Реалност е само Бог.

 

* Както една мравка не може да види човека, така и човек не може да види Бога. Един комар вижда микроскопична част от човека. Човек вижда микроскопично проявление на Бога. Камъкът е камък, но онзи, който разбира, знае, че той е част от Бога. В него е затворен някой спящ дух.

 

* Светлината на Слънцето идва не от самото Слънце, а от Божествения дух. Светлината е израз на онази Мисъл, която Великият отправя към всички живи същества. Тази Светлина ни възраства и подкрепя. Без нея няма живот, няма мисъл, няма знание. Онова, което Слънцето дава, трябва да се приеме и обработи. Всяка сутрин то раздава обилно блага и енергия за мозъка, дробовете, стомаха и цялото тяло. Тази енергия е Бог.

 

* Виждал съм много мъже и жени да плачат за своите близки, заминали за другия свят. Но не съм виждал никой да плаче, че е скъсал връзката си с Бога. Човек трябва да плаче за това, че е скъсал връзката си с Бога, със своя ближен.

 

* Бог не е една същина, която може да се докаже. Той е извън нашето съзнание и затова не може да се докаже.

 

* Доброто и истината са двете релси, по които човешкият живот върви. Истината - това е пътят към Бога, и доброто също. Те са вложени в човешката душа.

 

* Избраният е свързан с Бога. В него умствените и сърдечните сили са в хармония.

 

* Топлината е обратен процес на светлината. Светлината излиза от Бога, а топлината се връща към Бога.

 

* Ако не можеш да намериш Бога отвътре в себе си, отвън никога няма да го намериш. Когато го намериш в себе си, тогава ще го намериш навсякъде в Природата.

 

* Казано е: “Бог толкова възлюби света, че даде в жертва Сина своего единороднаго, за да не погине всеки, който вярва в него.” И ти кажи: “Аз толкова възлюбих Бога, че давам всичко в жертва, за да Го позная.”

 

* Обръщането на човека към Бога е подобно на обръщането на цветята към Слънцето. Достатъчно е само да помислим за Бога, за да се отдели от него един лъч и да проникне в душите ни. Този лъч е тъй необходим за нас, както слънчевата светлина за цветята. Хората се опитват да създадат някаква форма за Бога, но каква форма може да се даде на светлината? Светлината сама създава формите.

 

* Навсякъде духът на проявения Бог говори.

 

* Вие гледате на Бога като на външна необходимост, като на същество, което наказва и преследва, поради което се страхувате от него, вместо да го обичате. За вас Бог е в бурята, земетресенията, страданията. Търсите Го само отвън, а не вътре в себе си. Докато гледате така на Бога, всякога ще останете далече от Него. Приемете Го първо в себе си, в своята душа, в своето сърце, в своя ум, като израз на велики мисли и чувства, като подтик към добри и възвишени дела. Оттам погледнете небето, звездите, спрете се пред изворите, пред цветята, вижте планините и долините, оставете се да ви лъхне тихият ветрец - навсякъе е Бог, вън и вътре в нас. Всичко е изпълнено с Божието присъствие.

 

* Когато всички млъкнат и те изоставят, тогава Бог проговаря.

 

* Преди ядене се помолете: “Благославяш ни, Господи, и ние приемаме изобилието на Твоята благост!”

 

* Всеки човек е проекция на Бога.

 

* Цялото небе не може да побере Господа, а хората мислят, че Той може да е в някоя църква, и там отиват да Го търсят, да Му се молят. Бог говори не в църкви, а в човешките сърца и души.

 

* Когато няма човещина, Бог е отвън. Съвременните хора търсят Бога отвън.

 

* Няма нещо, което човек да е поискал от Бога искрено, точно, конкретно, и Той да не изпълни желанието му. И то точно когато трябва.

 

* Любовта към Бога не трябва да бъде примесена с любовта към друг обект. Любовта към Бога - това е моралът. Има ли друга любов, моралът е опетнен отвътре, в съзнанието. Истинският човек трябва да се стреми с всичката си чистота и святост да прояви в живота си любов към Бога. Това е жичката, която ще извади човека от всички мъчнотии и от най-лошите условия. Тая ще бъде светлата звезда в неговия път. За да има чистота, човек трябва да бъде много интелигентен. Докато не изглади напълно своите отношения към всички, докато не заживее в хармония, съгласие и любов, той все ще бъде в тресавището на живота.

 

* Душата е най-красивата дъщеря на Бога. В нейното дихание ние живеем.

 

* Който вижда, разбира великото Божествено начало, което свързва всички същества от най-възвишеното до най-нисшето. Има една връзка, с която Бог свързва в едно всички. Всички пред Него имат еднаква стойност, еднакво са важни. Бог знае, че и най-мъничките същества един ден ще станат велики.

 

* Бог не ни налага това, което не искаме.

 

* На Божествените идеи, които проникват в нашата душа, трябва да отдадем сили и време, и всичко, докато ги реализираме.

 

* Отворете сърцето си за Божественото и не мислете какво ще стане с вас. Отворете ума си за възвишените и светли мисли и не се грижете за утрешния ден. Имайте вяра, че Божественото е в сила да разработи своите пътища. Чрез Божественото ще се свържете с добрите хора, със светиите, със светлите духове и с Бога.

 

* Ако не ме обича Господ, аз няма да бъда жив. Щом живея, Господ ме обича. Как може другите да обича, а мен да не обича? Аз не виждам никакво различие между мен и другите.

 

* Там, където е Божественото, винаги има успех.

 

* Любовта към Бога е един процес на обновление. Обновлението става и с правилно дишане, с хранене с плодове, жито, ориз, царевица.

 

* Много силен трябва да е човек, за да е сам с Бога и да върви по права линия.

 

* Когато Бог и Синът дойдат да живеят в нас, те ще ни научат на нещо много по-високо от това, което ние можем сами да научим. Бог ще ни научи на нещо по-красиво от това, което ние сами можем да създадем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...