Jump to content

РАЗВРЪЗКАТА ВЪВ ВСЕКИ РОМАН - 2


Recommended Posts

НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА БЕ ИЗПРАВЕН ДЪНОВИСТЪТ

ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ - БЪЛГАРСКИЯТ РАЗПУТИН

         Той е доста бодър, около 60 годишен мъж, с големи увиснали мустаци и увито бяло шалче около врата му.

         На въпроса на председателя, дали се признава за виновен, той се мъчи да отговори странично и започна да развива теории от учението на Дънов. Отрича да е давал съвети на цар Борис. Ролята му се състояла само в изказване на мнения, много от които царя възприемал.

         - Значи, казва председателят, царят ви е питал, вие сте си казвали мнението и той го е възприемал? - Е, да, отговаря подсъдимият.

         След това той разказа кога се запознал за пръв път с цар Борис, първата му среща с него, както и за честите му срещи през последните години.

         - Имах, започна подсъдимият, един приятел на служба в двореца, който ме викаше от време навреме на разговори. Аз влязох в братството на Дънов през 1919 год. Занимавал се бях с окултните науки, с познаването на характера по чертите на ръцете, по физиономията, по почерка, по звездите и пр. Този мой приятел в двореца се съвещаваше често пъти по някои въпроси с мен. Един ден той ме повика и разговаряхме по някакъв доста важен въпрос. Аз си казах мнението ясно и определено. После узнах, че тоя ми разговор е бил слушан от царя по телефона, тъй като моя приятел оставил слушалката на телефона без аз да забележа.

         - Кой е този ваш приятел?

         - Първан Драганов.

         По-късно продължава подсъдимият, аз бях поканен на среща с царя от генерал Стоянов. Тогава минавах за земеделец. Срещата продължи 2 ч. и 45 мин. Тая среща определи нашите отношения завинаги. Аз му казах, че той за мен е обикновен човек, а не цар. Това стана две седмици преди атентата в св. Неделя. След първата среща не се срещнахме 2-3 години. Втората ни среща стана когато умря белгийският крал. По-редовните ни срещи започнаха от 1937 год. Най-напред разговорите ни се отнасяха около негови лични работи. След това той започна да ме пита по някои обществени въпроси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...