Jump to content

РАЗВРЪЗКАТА ВЪВ ВСЕКИ РОМАН - 4


Recommended Posts

ЦАР БОРИС ИСКАЛ КОЛОНИИ ЗА ГЕРМАНИЯ

         Говорейки за положението, царя между другото казал, че за да има мир в света, трябва да бъде отпушен тоя котел Германия, като й се дадат колонии, защото иначе котела ще експлодира. Натискът на Германия за определяне се засилваше. Царят тогава бил поставил въпроса пред генералите, с кого да вървим - с Червените или с Германия. Те отговорили, че трябва да вървим с германския ботуш. На 5 март 1941 год. царя ме повика много разтревожен и ми съобщи, че Русия протестира за влизането на германците в България и ми каза, че иска да се самоубие. Беше изпаднал в една страшна депресия и аз едвам успях да го успокоя, казвайки му, че с това работата няма да се свърши и че това е само бягство от задълженията. На 2 април аз повдигнах пред него въпроса в никой случай ние не трябва да нападаме нашите съседи. Тогава беше пристигнал у нас Браухич. Аз казах на царя да съобщи на Браухич да поддържат мира с Русия. Освен това, предупредих го да не разглезва германците, защото те може да ни се качат на главата. На 23 април царя се върна от срещата си с Хитлер, който му говорил за разговорите с Молотов. По това време стана аферата на Божилов с драхмите и динарите. Положението вътре се влошаваше. Тук-таме започнаха да стават саботажи. Царят ми каза, че трябвало вече да се издигат бесилки.

         По една конспирация бяха осъдили четири души. Аз казах на царя, че който дига бесилка, ще увисне на нея. На 27 май царя ме повика пак. Той се готвеше да отива пак при Хитлер и искаше теми за разговор. Аз му казах, че колкото повече войната продължава, толкова повече катастрофата се приближава.

         Царят се върна на 26 май от Хитлер. Той ми каза, че между него и Гьоринг имало създадени интриги от някои наши професори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...