Jump to content

XII. МИСЛИ НА УЧИТЕЛЯ


Recommended Posts

XII. МИСЛИ НА УЧИТЕЛЯ

/от тефтерчето на Елена Андреева/

         Единственото същество, до което човек най-лесно може да се доближи е Бог.

         Бъди винаги във връзка с Бога на Любовта.

         Вън от Бога се създава греха.

         Казвате, че имате вътрешни изкушения. Какви вътрешни изкушения имате? Изкушавате се от яденето, то е външно. Изкушавате се от една дреха, то е външно. Казвате: Влязъл дяволът вътре в мене. Само БОГ е вътре във вас. Дяволът е отвън. Не туряйте дявола там, дето никога не може да влезе. Вие туряте греха там дето не е. Грехът е нещо външно.

         Аз като погледна на света виждам Божията Любов, която се оглежда в него. Бог ни обича, понеже се оглежда в нас. Ние трябва да обичаме Бога, за да се оглеждаме в Бога. Защото, ако ти не се оглеждаш, няма да се познаваш. Бог ви обича, понеже се оглежда във вас, приятно му е.

/10. Утринно слово. 18.XII.1938 г./

         Ученикът разрешава най-мъчните въпроси в абсолютна тишина, когато всички спят, а само Бог е буден.

         Тихият глас на Бога се чува само в тишината.

         Помни само едно: Ти си жива душа, която люби Бога.

         Само в Бога има истинско обединение на пълна Любов и радост. Когато ти ги имаш, Бог е в тебе.

         Вашият възлюблен е Бог, Когото вие чакате да мине пред вашите прозорци, пред вашите очи. Когато редовно минава пред прозорците ви вие го посрещате и след това започвате работата си. През целия ден вие сте доволни и работите ви вървят добре. Случи ли се нещо особено или Бог не мине навреме, или вие го изпуснете, целият ден сте недоволни и работите ви остават назад.

         Трите лица на Бога са трите добродетели - Любов, Мъдрост и Истина. Едното лице на Бога е Любовта, чрез която изпраща Живот във света. Второто лице е Мъдростта, чрез която изпраща Светлината. Третото лице е Истината, чрез която изпраща Свободата.

         Щастлив човек е само онзи, който каквото помисли, може да стане. Бог е щастието на човека, понеже Той всичко може. Следователно, щастието е само при Онзи, Който всичко може. И ние всички трябва да идем при Бога, за да придобием това щастие. Знанието, мъдростта, добродетелта, силата, всичко е само при Онзи, Който всичко може.

/26.V.17. г. Мл. кл./

         Когато свърже човек своята мисъл с Божията, никога не греши.

         Проявеният живот на Бога е живот на Светлина.

         Казано е, че Бог е Любов. Обичате ли някого, ще знаете, че Бог се проявава чрез вас. Обича ли ви някой, Бог се проявява чрез него.

         Човек в когото Божественото живее, може да направи това, което и учениците не могат да направят. Той носи в себе си животворно електричество и магнетизъм, с които може да прави чудеса.

         Първата и най-голяма заповед е да възлюбиш Господа със всичкото си сърце, със всичкия си ум, със всичката си душа и със всичката си сила.

         Обикнете ли Бога, всичките противоречия ще изчезнат от живота ви.

         Божественото начало у човека ние наричаме изобилие.

/9.г. Л. Об. кл. / (IX година, 4 лекция, Общ окултен клас)

         Бог е еднакъв и на небето и на земята. Ако ние не Го познаваме и не можем да Го проявим, Той не е причината затова. Причината сме ние, че не можем да Го възприемем правилно.

         Казва се, че Бог е неизменяем. Както и да Го опитваш, Той си остава един и същ в любовта си към нас. У Бога има желание всички да придобиете тази светлина, тази радост, тази любов, която Той има.

/5.3.1939 г., Неделни утринни/

         Ако Бог живее в тази жена, нейната целувка е свещена. Тя е в състояние да излекува и прокажения.

         Бог мълчи, но ще ви постави в положение да преживеете това, което сте направили на другите.

         Бог е приготвил за всеки човек, за всяка душа такива блага, каквито те не подозират.

/23.VIII.1938 г. - Рила/

         Стремете се да придобивате любовта, защото само чрез нея ще познаете Бога като свой баща. Той разкрива във вас ония богатства, които първоначално са били вложени в душата ви и ви ги предлага като ценни подаръци. Той дава подаръци на тия, които Го обичат. За Неговата Любов към нас няма какво да се говори. Той пръв ни е обикнал. Сега на нас предстои да Го обичаме. С Любовта си към нас, Бог е извоювал нашата свобода. Сега ние трябва да Го обичаме, да извоюваме Неговата свобода. Да извоюваме Божията свобода, това значи, да не ограничаваме Божия Дух в себе си. Вие не давате свобода на Бога в себе си. Вие не давате ход на Божествените мисли и чувства в себе си. Ако Бог ви каже да отидете при някой прокажен, вие ще се уплашите и няма да извършите възложената ви работа.

         Любовта освобождава човека. Както Бог ни освобождава чрез Любовта си, така и ние трябва да любим ближните си за да ги освободим.

         Бог всякога ви е обичал. Не е било време, когато Бог да не е обичал човека. Той го е обичал в миналото, обича го сега, ще го обича и в бъдеще.

         Ходи там, дето Бог те праща.

         Имайте свещени мисли и чувства към Бога и благодарете за всичко, което ви сполетява.

         Ако в началото на живота ви Бог излее благостта си към вас, приемете Го. Ако пък в началото на живота и имате изпитания, чакайте търпеливо до края на живота си да получите благостта, която ще ви освободи.

         Всички очаквайте Господа и бъдете готови да приемете Божието благо на всяко време.

         Помнете, че Бог работи във вас. Като знаете това, стремете се всичко да правите за слава Божия.

/24.VIII.1938 г. - Рила/

         За да ви обича Господ, трябва откакто сте се родили, докато заминете за другия свят да не сте помислили нито една лоша мисъл, нито едно лошо желание, нито една лоша постъпка за някое същество, което Бог е направил.

/9 г. 31. Лекция, Общ.кл./

         Да бъде човек свободен, то значи да се запознае с Бога. Да обича човек, значи да е възприел Божия живот. Да познава Бога, той трябва да е възприел светлината и знанието, което е излязло из Бога.

         Само когато вашето сърце поставите на място, когато вашият ум, душа и дух се поставят на място, вие тогава ще познаете Бога. Той ще ви говори. Бог посещава само ония, на които сърцето е на тяхното място. Ако искате Бог да ви посети и да имате радост, вашето сърце трябва да бъде на място, на работа.

/26.VIII.1939 год./

         Бог е едничкото същество, което не обича насилие. Вие всякога искате да Го насилите, но вие насилвате себе си. Всяко противоречие в мисълта не може да се задържи в Него. Зароди се някоя нечиста мисъл, Бог ще ви я повърне назад, в Него не може да остане.

         Казваш: „Отче наш". Вярваш ли в този баща, който управлява света, че е един, че ти трябва да изпълняваш Неговата воля. Ако ти си готов да изпълниш Неговата воля без никакво противоречие, да знаеш, че каквото ти се случи в живота е добро, Той не може да направи нещо, което е неприятно за тебе, макар да ти се вижда неприятно. Туй, което е определил в дадения случай за тебе, то е на място. Ако държиш тази мисъл, че всичко е на място, Той разполага със сърцата на хората, един ден Той ще ти оправи работите. И ще ги оправи, не когато ти искаш, но когато Той е определил.

         Онова същество, което във всички случаи на живота осмисля и осветява нещата, наричаме Бог.

/8.Х.1939 г. Утринно слово/

         Ако искате да бъдете щастливи обичайте Бога. Бог в ума си има благото на всички същества. Ако в света има нещастия в Него съществува идеята, как да ги избави от тях, как да ги вразуми не с наказания, но как да им покаже пътя, да излязат от тях.

/19 г. 19. Лекция на Младежки клас/

         Всяко добро побуждение, каквото и да е то произтича от Бога, Който е скрит в цялото Битие. Бог е скрит за всички същества. Зад най-малката материя Той е скрит. Зад най-малката интензивност на каквато и да е сила, която се проявява. Той скрит зад тая сила. Бог прониква във всички неща. Следователно, нищо в света не става без Неговата воля.

/23. Неделна беседа, 10.III.1940 г./

         Ако не мязаш на Бога, в небето не може да идеш. Ако не си Негов син, не може да идеш там.

         По-щедър в света от Бога няма. По-справедлив от Него няма. По-благороден от Него няма и по-силен от Него няма. Всичко има в ръцете си Той. А ние, които минаваме за Негови деца, мислим, че сме Негови синове, постоянно се оплакваме, че това нямаме, онова нямаме, от болести страдаме. Мислите ли, че ако един човек е болен, той е роден от Бога?

         Казвате: Бог ще уреди живота. Господ урежда живота ни чрез нашата мисъл. Бог урежда живота ни чрез нашите чувства. Бог урежда живота ни чрез нашето тяло.

         От нашия живот на земята се интересуват нашите добродетели, които са в другия свят и те всеки ден, не само веднъж на ден, но постоянно, ежеминутно искат да знаят какво мислим, как вървим на земята. Те много се интересуват. Като отворят книгата, знаят, какво мислим и какво правим.

         Аз от вас искам едно: Без да сте видели Бога вярвайте в Бога. Като дойде светлината, вярвайте в Бога. Като приемете въздуха, вярвайте в Бога. Че аз виждам Бога в моята мисъл. Правя различие между моята мисъл и Неговата мисъл. Виждам моята мисъл е заплетена, като дойде Неговата мисъл, изведнъж всичките неща се разрешават.

         Бог работи за себе си. Бог прави добро в света, защото е съвършен. Той иска да се прояви такъв, какъвто е. Бог не иска ние да го одобряваме. Той се проявява, каквото е Неговото естество. Ние намираме, че е Всемъдър, Всеблаг, Всесилен, няма никакво изключение в живота Му. И ние по същия закон постоянно се стремим към Него. Една разлика има: Бог се проявава в своето съвършенство, пък ние се приближаваме, учим се от Него. И всеки ден трябва да бъдем по-съвършени и по-съвършени, да се приближаваме към нашето съвършенство. Ако искаш да бъдеш като Бога, трябва да се слееш с Него. Ти като се слееш, ставаш едно. Ако искаш да си вън от Него, да Го виждаш, да се приближиш. Най-хубавото нещо е, че ние се стремим към Бога и Бог се стреми към нас. Бог, като се стреми към нас, повдига ни. Ние, като се стремим към Бога, ние се въздигаме.

/19 год. Общия клас, 28 лекция/

         Да познавате Бога като същество, което обича всички, в което всички живеем. И То ни обича без разлика. И най-малките и най-големите същества Той еднакво ги обича, понеже то е Неговото тяло. Бог не може да бъде в противоречие с удовете си. Всичко онова, което е в Него, Той го обича. Ние съставяме част от Него и ние трябва да Го обичаме. Ние трябва да обичаме цялото. Ние не може да обичаме всички, понеже всички не са в нас. Ние сме всички в Бога, Който обича всички. Ние трябва да обичаме всички, понеже всички са в нас.

         Дотолкоз, доколкото се увеличава любовта ти към Бога, дотолкоз и Бог ще се изявява към тебе. Според степента на твоята любов ще зависи изявлението на Бога. Колкото повече Го обичаш, толкова повече ще станеш по-благороден, по-силен, толкова умът ти се разширява.

         Само като обичате Бога, Той ще ви научи как да обичате хората. Без любов към Бога, никого не може да обичате.

/19 год. 34 лекция/

         Реално нещо е онова нещо в света, което носи мир, което носи светлина за човешкия ум. То е Бог. Онова, което носи мисъл в човека, което осветява човека, то е Бог. Онова, което внася най-хубавото в човешкото сърце, това е Бог. Онова, което дава сила на човека, то е Бог. Онова, което освобождава, то е Бог. Не трябва да мислим, че Бог сега ще ни освободи. Преди векове, когато Бог създал света, Той е освободил всичките. Сега показва само по кой начин човек може да се освободи. Защото човешката свобода седи в душата, която Бог му е дал.

/33 Неделна беседа, 2.VI.1940 г./

         Макар, че всичко ни доказва, че Бог се проявява във всичко и даже там, където ние най-мъчно да го разпознаем, проповядва се обаче, още че Бог се намира в небето. И така от небето се прави една материална идея. От само себе си се разбира, че ние няма да опровергаваме тази идея - това е, което са разбрали в миналото и това са могли да кажат. Важно е, че днес човек схваща свещеното присъствие на Бога в живота и че то Го разпознава във всичките прояви. Важно е, че вижда, как Неговият велик Дух работи в света. Защото красивото и великото в света както в миналото така и в сегашното е Духът. И когато се възхищават от миналото, когато си спомнят всичките хубави неща, не трябва да се забравя, че хубавите неща са резултат на работата на Духа. Това, което е велико, възвишено в света е Духът. Когато Духът присъствува в ума на човека, той се чувствува като че ли има крила. Той се чувства вдъхновен. Една приятна светлина излиза от него. Когато Духът работи в сърцето на човека той се чувствува могъщ, въодушевен с подигнати чувства и готов всичко да направи. От неговото сърце излиза една приятна топлина, която стопля всичко около него. Нищо не е невъзможно за този човек. Силата на Духа прониква еднакво и неговата воля, и той е разположен да изпълни всичко с радост и самоотричане, даже неща, най-мъчни неща, които се изпречват на пътя му.

         Има един Който ви обича. Към всеки едного от нас Бог има специфична любов. Никой не ви обича, както Бог ви обича. Той ви е обикнал тъй, че кой друг би ви дал това, което Той ви е дал. Кой би ви дал такова тяло, такова сърце. Бог каквото е казал, ще го направи. Онзи, Който ни е обикнал и ние трябва да го обикнем, за да стане животът ни осмислен. Понеже този, Който ни е обикнал живее във всичките хора и ние трябва да се научим да Го обичаме навсякъде. Вие сте жаден, минава един човек с пълна стомна с вода, сипва ви една чаша, то е любов. То е Бог, Който се изявява в този човек. Във всички хора има един, който ни обича. Когато Той е там, любовта действува, когато Го няма, хората имат особено отношение към нас. Когато Бог е в тях, те ни посрещат, когато Го няма, казват: Няма Го, когато дойде тогава. Когато Господ е в нас ние сме разположени, когато Бог не е в нас, не сме разположени. Бог се оттегля по някой път, за да си починем. Бог не иска да ни притесни в съзнанието ни със своето Величие. Той, като донесе благословението, оттегля се, за да можем да се ползуваме. Той не се изявява в своето Величие, ако ни се изяви, не можем да издържим. Той ни се изявява във форма достъпна за нас, за да ни даде един подтик. Той ще ти пошепне: Обичай!

         Всеки човек, който вие обичате, вие му давате материал. От него Той ще направи нещо заради вас. Какъвто материал му дадете, такава стока ще изработи заради вас.

/33. Неделна беседа, 2.VI.1940 год./

         Когато всички имаме еднакво отношение към Бога, еднакво изпълняваме волята Му, ние сме свободни.

         Във вас има желание да служите на Бога. В това положение вие се подигате.

/34. Неделно утринно, 14.VII.1940 г./

         Всеки човек, който е работил за Бога, има право. Като стане човек сутрин, първата идея е да работи за Бога. Ако за Бога не си работил ти нямаш право. Бог е разумното в света, за Когото трябва да работим. Той всеки ден наблюдава, доколко сме развили нашата съвест, нашата любов към Него, надеждата, разсъдливостта, музикалното чувство, доброто внимание, справедливостта.

         Не искайте вашите учители да бъдат снизходителни. По-снизходителен от Бога няма. Той е предвидил всичките ни нужди. Ако ние не се развиваме съобразно неговия план, Той изменя онова, което е отредил за нас, задържа своето благословение.

/Неделно утринно, 6.Х.1940 г./

         Вярата е един абсолютен закон. Като вярваш в Бога, пресичат се връзките, с които си свързан. Вяра без колебание, вяра, която произтича от любов.

         Чрез надеждата трябва да осъществяваме нещата. Чрез вярата трябва да обхващаме. Тя е възможност да реализираме каквото искаме. Любовта е онази велика сила, която ни подтиква към Великото. Чрез любовта ще влезем в общение с Бога и тогава ние ще бъдем радостни и весели в живота. Неизмерими блага Бог е предоставил за развитието на човешката душа.

/Утринно слово, 13.Х.1940 г./

         Неизменно същество е само Бог. Всички други същества вземат всевъзможни форми.

/20 г. 4 лекция, Об. кл./

         Най-първо трябва да си изберете един идеал, с който трябва да живеете. Кой е той? Аз ще го нарека втория Адам, Христос, син човечески, синът Божи? Онзи, който всякога обичал хората повече, отколкото те са го обичали. Онзи, който прости всичките прегрешения, че всичко каквото сме извършили Той го взе върху себе си. Ние и това забравяме. Не заслужава ли този, Който така постъпва да бъде обичан? Да мислим за онзи, Който ни е обичал през всичките векове, бил с нас във всичките ни слабости и когато всички са ни изоставили, Той ни подавал ръка. Не е било време, когато не е подавал ръка. Не е било време, когато ние сме Го помолили, Той да не ни е послушал. Всичко онова, което е било необходимо за нашия живот, всичко това ни е услужвал без да Го знаем. Каквото е направил се криел някъде да го не знаем, че Той го е направил, за да бъдем свободни. Да не би да помислим, че има някаква користолюбива цел, като че иска да ни подкупи. Той иска да ни покаже, че Неговата любов е съвършено безкористна. Не иска да ни направи свои слуги, роби, но иска да ни направи подобни на Него, да участвуваме във всичките блага, които Той има.

         Любовта е път, по който Бог изпраща своите блага. Всички същества по лицето на земята и най-напредналите същества от невидимия свят се интересуват от любовта. И ангелите искат да бъдат обичани. Боговете и те искат да бъдат обичани. Всеки се нуждае от Божествената любов, понеже в Любовта Бог присъствува.

         Човек, който иска да се занимава с любовта, трябва да е съвършен.

         Господ казва: Преди да поискате аз ще ви дам. Преди хиляди години Господ е предвидил онова, от което ние имаме нужда. Ние казваме: Къде е Господ? - В слънчевата светлина, която иде - там е Той. Във въздуха, който дишаме, във водата, която пием, във всичко с което сме заобиколени, във тия грижи и нежности, които имаме - във туй е Бог.

/27.Х.1940 г. Обедна/

         Аз определям Бога така: Единственото същество, което всякога във всички моменти, мисли заради нас; единственото същество, което никога не ни забравя.

         Подобрете състоянието на вашия ум.

         Подобрете вашето сърце и след туй ще бъдете в състояние да подобрите вашия материален живот.

         Аз толкоз възлюбих Бога, щото давам всичко жертва, за да Го позная.

         Добродетелта трябва да бъде толкова велика, че да е над всичко!

         Радвай се всякога в Господа!

         Сигурността на живота седи в това: Да бъдем свързани с Бога.

         За възпитанието:

         Как ще възпиташ едно дете, ако не събудиш в него любов към живота, към знанието, към свободата?

         Любов:

         Когато грее слънцето - радвайте се.

         То кога грее и хляб се пече и вода чиста и бистра от извора тече.

         /7 серия, 1920 г. 26.II1931 г. 12 ч./

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...