Jump to content

XV. ДОКАЗАТЕЛСТВА И ФАКТИ ЗА ПРОМЯНАТА, ПРИМЕР IV


Recommended Posts

ПРИМЕР IV

         Показваме ви друг случай, когато Учителят е дал беседата, стенографките са я записали, след това е дешифрирана, но по някаква причина е забутана някъде между оригиналния материал или ръкописи. Ето защо не е влезнала като съборна беседа в томчето „БЛАГОСЛОВЕНА МЕЖДУ ЖЕНИТЕ". А е държана на 10.VIII.1930 год. /Неделя/. Няма я и в Неделните беседи отпечатани в томчето „ДЕЛАТА БОЖИЙ" от 1930 год., както и в томчето „УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ" -1930 год. Тогава, къде е причината? Тя може да се намери като я прочете в оригинал. А какво е заглавието?

         Ето какво и ето къде се намери:

         Фонд 1534, опис 1, архивна единица 650 - „НАБЛИЖИЛО Е ЦАРСТВОТО БОЖИЕ": Неделна беседа, държана на 10.VIII.1930 год. в салона на бивака на Второто езеро - Рила.

         1. Няма я в каталога на Елена Андреева, пропусната е.

         2. Не е отпечатана!!! - Липсва в томчетата като съборна беседа и неделна беседа.

         3. На заглавната страница на беседата е написано с почерка на стенографката Савка Керемидчиева „Готова за печат".

         Ето защо ще ви цитираме началото на беседата и края на „НАБЛИЖИЛО Е ЦАРСТВОТО БОЖИЕ", за да се разбере, къде е началото и края на този процес у човека.

НАБЛИЖИЛО Е ЦАРСТВОТО БОЖИЕ

         „Ще прочета част от десета глава от Евангелието на Лука. Ще взема само думите: „Наближило е Царството Божие". Това е високият идеал, с който Божественият свят може да се открие. Най-красивото, най-възвишеното в света това е Царството Божие, което човешката душа очаква. Царството Божие е израз на вътрешният живот. Докато Царството Божие не се въдвори не може да има свобода на земята. Наука и култура това са само условия за Царството Божие. И когато Царството Божие се въдвори на земята в своята пълнота, тогава ние ще очакваме една култура, една наука, едно сближение, едно опознаване, за което съвременните поети, писатели пишат. Опознаването не е единичен акт, както някой казва да се опознаем. Познаването е един неприривен акт в природата. Да познаваме Бога, затова не се изисква само един момент, затова се изисква цялата вечност, за да може да се познае Бога в Неговата пълнота. И да познаеш един човек, пак се изисква цялата вечност, не мислете, че лесно да познаваш човека."

         (Стр. 1 от оригинала).

         .....Сега всички хора трябва да държат идеята: „Наближило е Царството Божие". Или да изразя на съвременен език, всички хора търсят свобода, всеки човек иска да бъде свободен и това е едно право. Но в свободата да бъдем разумни, защото свободата само чрез разумността може да се крепи, а самата разумност може да се крепи само чрез любовта. Разумни трябва да бъдем, но трябва да обичаме. Следователно, любовта, обичта е основа на разумността, а разумността е основа на свободата, а свободата е основа на живота, който трябва да се даде на земята. Следователно, тия неща ги преплитайте, както искате и всеки ден отваряйте сърцата си, както цвета отваря своята чашка на слънцето и възприемайте новото, което Бог внася във вашия ум, за да може да израсте, защото в растенето е животът. Та казвам: Във вашите бъчви да имате по-малко оцет. Колкото оцет имате изхарчете го и да напълните бъчвите си с прясно вино. Колкото ракия имате раздайте я и турете прясна вода. Колкото стари дрехи имате, раздайте ги, колкото консерви имате, раздайте ги и насадете пресни плодове, насадете нивите си и градините си навсякъде, това е новата култура и тогава вие ще бъдете свободни по цялата земя. Така ще се въдвори Царството Божие. Тогава всички хора ще могат да се сближават и това ще бъде един велик ден и скоро ще бъде, няма да се минат повече от два Божествени дни, тогава два пъти слънцето ще изгрее и ще залезе. Тогава „Наближило е Царството Божие".

         Бог е Любов.

         Добрата молитва.

         (Стр. 7 от оригинала)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...