Jump to content

ІІІ.78. ЧИСТОТАТА НА РИЛА И ЧОВЕШКИТЕ ПАЛАТКИ


Recommended Posts

78. ЧИСТОТАТА НА РИЛА И ЧОВЕШКИТЕ

 

ПАЛАТКИ

Ние сме на Рила. Лагерът е устроен. Палатките са опънати и нашият братски лагерен живот е започнал. Всеки си има своето място в него и всеки се включва в общия живот. Да се поддържа един такъв голям лагер, да се създаде организация, която да осигури изхранването на 500-600 човека, не е малко. Това не е шега работа и то в онези години, когато всичко се изкачваше на коне още от Самоков. Но ние бяхме млади и работехме по Любов за Делото на Учителя.

 

Обикновено всеки сам имаше своя палатка. Понякога сестрите се групираха по две в палатки, но ако техните палатки бяха широки. Бяха се научили да ги ушиват от бяло платно - американ, като ги импрегнираха с парафин и бензин. Взимаха два килограма твърд парафин, разтопяваха го в съд и го смесваха с бензин. После натопяваха ушитата палатка в този разтвор. Бялото платно попиваше всичко и когато бензина се изпаряваше, парафина оставаше импрегнирал платното и така предпазваше от дъжда. Правеха и още един покрив и ставаше палатката с двоен покрив. Такава палатка предпазваше от бурите и дъждовете.

 

Понякога семейните приятели също идваха със своите големи палатки. Идваха съпрузите с децата си. Но имаше едно правило, което се спазваше от всички. Там горе на планината се изискваше пълна чистота от всички. В помисли и желания и общуване. Това го спазвахме, доколкото можем. Семейните там се въздържаха от всякакви плътски връзки. Така беше години наред. Но трябваше да се случи случка и тя се случи.

 

Една сутрин Учителят след беседа извиква двама от приятелите, които се грижат за организацията в лагера и им нарежда: „Ангел и Тодора да напуснат веднага лагера." Изслушват Учителя, навеждат глава и отиват при тях. А те бяха си опънали палатката малко встрани и спяха в една палатка. Всички знаехме за техния случай, че тя беше напуснала мъжът си Тодор и децата си и беше отишла да живее с Ангел. А той я беше прибрал, понеже е жива душа. Тя беше жива душа, но беше майка на три деца. А децата се раждат от жени. Отидоха приятелите при тях и им предадоха нареждането на Учителя. Те се спогледаха. Ангел я поглежда и казва: „Аз какво ти казах." Тодора също го поглежда и отговаря: „И аз това ти го казах!" Те си опаковат багажа, дадоха им коне, с които си смъкнаха багажа. Измъкнаха се посрамени. Това подейства като студен душ за всички ни. И беше урок за всички. Беше голям резил да ги изгони Учителят от лагера, понеже са съжителствали плътски в палатката. Не искахме да си спомняме за това. Беше ни срам всички от Учителя. И спазвахме това правило години наред. Но когато се връщахме на Изгрева, приятелите там имаха семейства, жените там зачеваха и се раждаха деца. Дали на Изгрева трябваше да има семейства? Въпросът е много точен и отговорът трябва да бъде много точен. Изгревът бе място за Школата на Учителя. Още през 1922 година Учителят на събора в Търново заяви: „На окултният ученик не му е позволено да се жени!" На този събор Учителят разгледа въпроса за женитбата по принцип. И това трябваше да се спазва. Но това не се направи. А на Изгрева се направи общежитие от семейни и не семейни. И това създаваше много проблеми на Учителя, защото всички отиваха накрая при Него, за да им разрешава завързаните семейни проблеми. Основаването на Младежкия Окултен Клас бе един модел. В него постъпваха младежите, които не бяха женени. Този модел трябваше да се спазва до края. Но той не се спази. Учителят ни остави свободни да се проявим такива, каквито сме. А така както се проявихме, не бе по високият Идеал в Словото Му.

 

Веднъж бях на Рила и видях младежи, които лежаха пред палатките си, опънати на билото при Молитвения връх и се прегръщаха и целуваха. Тутакси си спомних за Учителя и за Неговото строго лице в онази сутрин, когато изрече: „Тук на никого не се позволява да мърсува. Ангел и Тодора да напуснат лагера." Ето, случайно стоя пред тези прегърнали се младежи и как да им изрека думите на Учителя? Кой съм аз, за да им го кажа? Та ние, от нашето поколение, когато бяхме млади, не послушахме Учителя, та тези ли днес ще послушат един възрастен брат. Това е немислимо. Но реших да го разкажа, за да знаете, че чистотата на Рила започва не само от чистата вода, чистия въздух и прозрачната светлина. Чистотата на Рила първо започва от нас самите. Имаме ли я в себе си, ще я имаме и помежду си. Ако я имаме помежду си, ще направим общение от човешки души, които са дошли на Рила в името на Високия Идеал от Словото на Учителя.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...