Jump to content

5.43. Кръстницата


Recommended Posts

43. Кръстницата

През живота си два пъти съм била кръстница. И то каква кръстница!

 

След като ме пуснаха от затвора, ние със сестра ми Цвета четири години работим във фабрика. Така един ден отиваме на работа. А духа един вятър и вдига един некролог. И точно го завърта и поставя пред краката ни. Какво е това? Навеждам се и гледам - името на учителката по немски език - Барухчийска, която навремето ме предаде на милицията. И след нейното донесение аз тръгнах по затворите. Гледаме, чудим се и въздаваме хвала на Бога за Божията Правда и за Божието правосъдие.

 

След известно време, след една-две години идва една учителка от Михайловград и води едно дете. „Идвам да ти доведа детето на Барухчийска. Преди да умре, тя ми каза да ти доведа дъщеря й, за да я видиш." След като казала това, тя издъхнала. А навремето, когато бяхме учителки, тя беше омъжена и когато беше бременна аз й казах, че ще роди момиче. И то се сбъднало. Аз й казах, че ще роди момиче и то се сбъдна, а тя каза на милицията, че съм дъновистка и тя ме изпрати в затвора. Та и нейното казване се сбъдна. Та сега учителката от Михайловград изпълняваше предсмъртната воля на Барухчийска и ми доведе да видя дъщеря й. Прошка ли искаше от мен? Не можах да разбера. Но учителката ми разказа по-нататък какво е станало с Барухчийска. Родила детето, но не живяла добре с мъжа си. Развежда се с мъжа си, излиза от съдебната палата, качва се на трамвая, обляга се на вратата, но по пътя вратата се отваря, тя пада от трамвая и той я прегазва. Живяла още няколко дни и умряла, през което време е успяла да предаде последното си желание. А по-късно онзи вятър ни донесе некролога и ни го постави пред краката, за да го прочетем и по такъв начин да узнаем финалът на един донос. Ето как бях аз кръстница на детето на онази, която ме изпрати в затвора.

 

Когато бях учителка в Македония, след една от бомбардировките се върнах там. В училището имаше помещение за командированите учителки. В една стая имаше четири легла за учителките. Влизам в стаята си и се мъча да запаля печката. Трите учителки не бяха още дошли. В съседната стая имаше една учителка, на която мъжът й беше войник. Дойде, помогна ми да запаля печката. А през нощта, в нейната стая се тропа. „Какво има, Вера? - се провиквам от моята стая. „Чувам глас: „Ела, ела, ела!" А тя бременна, ще има дете. Отивам, а тя започнала да ражда. Според македонците, не трябвало вечер да се излиза навън, затова мен, като българка, ме изпратиха да донеса един котел с вода, за да се окъпе детето. Не смеят да излизат, плашат се от магьосничество. Затова ме изпратиха за вода. А училището го бяха взели за военна болница. Изпратиха ме да извикам лекаря. Отивам на посочения адрес и тропам на вратата. „Как идваш сама посред нощ?" „Не съм сама, върви едно войниче с мен. Идвай бърже, че учителката Вера ще ражда." Дойде лекарят от болницата, роди се момче. Питат ме, какво име да му сложа. Казвам: „Александър". Те се смаяха. „Какво, не го ли харесвате?" „Не, харесваме го", но продължават да се оглеждат. Окъпахме детето и ми дадоха да го подържа известно време. Направиха кафе, почерпихме се и написахме писмо на бащата на детето. Ето, след няколко дена той идва и тръгва направо към мене. Аз се стреснах и уплаших, защото той много ме мразеше и гонеше. Беше македонец, но сърбоман. Те гонеха учителките, дошли от България. Идва срещу мен, разперил ръце, иска да ме прегръща. „Благодаря ти, че ми кръсти детето Александър." „Защо, бре?" „Моят брат се казваше Александър. Беше голям комунист и в Ниш, в затвора, го убиха. Но ти му даде и запази неговото име." Аз промълвих: „А, той се преродил, сигурно се е преродил, затова това име ми дойде на устата." „Как се е преродил?" И започнах да им говоря за учението и Учителя. Дадох им беседи да четат. Отношенията ни останаха дружески и омразата се стопи, която изпитваха към мене.

 

Така в живота съм била два пъти кръстница на децата на моите най-големи врагове. С такива опитности животът на човека е много труден. Но успях да премина, благодарение Словото на Учителя и помощта от Бога.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...