Jump to content

6.52. НЕИЗБЕЖНИЯТ ЗАВОЙ


Recommended Posts

52. НЕИЗБЕЖНИЯТ ЗАВОЙ

При този обрат на събитията на руската земя, в България се образува центърът на Отечествения фронт през юни 1943 г. В състава на този център влязоха комунистите, земеделците, социалдемократите и звенарите. Отечественият фронт търсеше изход от това непоносимо вътрешно и външно положение на България.

 

След като чухме, че се е образувал Отечествен фронт, то и Учителят заяви публично: „И сега горе в Невидимия свят също се образува Отечествен фронт. И никакви убийства. Заставете ги да работят!" Учителят не одобряваше убийствата, защото онези, които ще бъдат убити, като заминат горе в Невидимия свят, стават по-опасни, защото не са вързани с телата си, както когато са на земята, а могат да пътуват през пространството и чрез внушение да накарат други да извършат престъпление, в знак на отмъщение." Но това не бе спазено от комунистите, когато те дойдоха на власт. Учителят държа един строг тон срещу шовинизма и срещу милитаризма.

 

Програмата на Отечествения фронт бе съставена от Георги Димитров, който беше в Москва и бе обявена по радио „Христо Ботев" от Москва на

 

17.VII.1942 г.

 

На 10.VIII.1943 г. се форми първият състав на Националния комитет на Отечествения фронт в България. В него влизаха: Драмалиев (БРП -комунисти), Никола Петков от БЗНС "Ал. Стамболийски", Кимон Георгиев от „Звено", а през септември влизат социалдемократът Чешмеджиев и Димо Казасов, от независимите интелектуалци. На 9.IХ.1944г. е образувано първото правителство на ОФ с председател Кимон Георгиев. На 17.IХ. 1944 г. е обявена програмата на ОФ правителство: 1. Скъсване с Германия. 2. Изгонване на германските войски от България. З. Присъединяване към антихитлеристката коалиция на страната на СССР до завършване на войната.

 

И така, първо се образува ОФ в Невидимия свят. Учителят го одобри и разреши той да се реализира на земята. А пък аз ви приведох някои исторически данни. А вие ще си направите извода, кой е управлявал света по онези години. Това е важно за вас, а за мен нещата бяха ясни, защото аз бях свидетел на думите на Учителя.

 

На 28 август 1943 г. почина Борис III, който се беше завърнал от срещата си с Хитлер. Пристъпи се към избиране на регентство. Италия капитулира. На 3 септември 1943 г. е подписано примирие. А на 13 септември 1943 г. новото италианско правителство обяви война на Германия. Българските управляващи фактори не вземаха акт от всичките тези събития. Първото опомняне настъпи от нападенията на американските бомбардировачи на 14 и 24 ноември 1943 г. и 10 и 20 декември 1943 г.

 

Руските войски все повече и повече изтласкваха немските войски от територията на Русия.

 

Партизанското движение в България и в нейните съседи се разрастваше. В българския народ се събуди пасивната съпротивителна сила, която действаше бавно, незабелязано, но сигурно. Правителството и армията, чувствайки своята несигурност, предприемаха действия на отчаяна реакция и терор.

 

София на 10.I.1944 г. беше жестоко бомбардирана през деня и нощта от американците. Тези бомбардировки продължиха през месеците март, април, май и юни. Положението ставаше безизходно. Усилено се заговори за смяна на политическия курс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...