Jump to content

7.07. ИСТИНАТА КАК И ЗАЩО БЕ ИЗДАДЕНА КНИГАТА "АГНИ ЙОГА" В БЪЛГАРИЯ


Recommended Posts

7. ИСТИНАТА

 

КАК И ЗАЩО БЕ ИЗДАДЕНА КНИГАТА "АГНИ ЙОГА" В БЪЛГАРИЯ

Документален магнетофонен запис на Сава Калименов, направен през 1982 г. в София.

 

Въпросите бяха зададени от Вергилий Кръстев, който записваше неговите спомени за неговия житейски път. Отговоряше лично Сава Калименов.

 

Въпрос: Кажете ни нещо за Бо-Ин-Ра?

 

Отговор на Сава Калименов: Бо-Ин-Ра го превеждаше Георги Радев и го печаташе в сп. „Житно зърно", щото излязоха след това три книги на Бо-Ин-Ра.

 

Въпрос: Учителят е казал за него, че е обърнат окултист с главата надолу. Какво ще кажете по този въпрос?

 

Отговор: Сигурно. Там е работата. Лично аз съм направил една грешка, като съм издал „Агни Йога". Направил съм я. Но абсолютно несъзнателно, защото в моето съзнание не беше ясно тогава.

 

Като ми изпратиха книгите на Агни Йога, техен разпространител беше д-р Александър Алексеев, който живееше в Сърбия и там издаваше списание „Окултизъм и йога" като същевременно и разпространяваше литературата на „Агни Йога". Той се свърза с мене. Като започна да ми изпраща литературата и списанието си, и аз като видях това, то моята преценка бе, че аз напълно го отъждествявах това с нашето Учение (на Учителя Дънов) с Учението на Доброто и на Окултизма, и най-искрено писах така в началото на книгата, която аз преведох. „Агни Йога" аз я преведох. Само в една малка страничка с няколко реда е казано, че това е същото Учение, както на Учителя (Дънов).

 

Трябваше много години да минат, за да разбера, че това не е било така, и не че лично аз съм могъл да дам преценка, но благодарение на туй, че Учителят (Дънов) е отворил очите на някои и други като мен.

 

Въпрос: Чувал ли си от някои и други какво е казал точно Учителят за

 

това?

 

Отговор: Сега виж какво ще ти кажа. В Рига имаше голямо и силно Братство, клон от Братството (България). Там имаше много издигнати духовни хора, интелигентни, със знание, с преданост, които са преминали преди това през разни окултни Школи. Обаче, когато Пампоров отишъл там, той е намерил готова почва. Чрез есперанто отива там Пампоров. Той пътува през цяла Европа и курсове провежда по есперанто и тези хора са дошли при него, и покрай есперанто той им дава Учението (на Учителя). Там се образува силна група в Рига - Латвия. Туй говоря във връзка с „Агни Йога". Много от тия хора са минали през учението на „Агни Йога", обаче са дошли до едно разочарование. Ръководител на Братството в Рига е Амалия Вайланд. Аз я виждах веднъж на Рила, те идваха на цели групи.

 

Въпрос: Анна Мазурс превежда от български на руски съборната беседа от 1927 г. „Пътят на ученика" и се издава в Рига на руски със заглавие „Путь ученика". Разкажете ни нещо, какво знаете за тези времена?

 

Отговор: По едно време като рекламирах във вестник „Братство", че излиза „Агни Йога" от печат, преди още да е излязла книгата, не си спомням точно кога, но тя (Вайланд) ми писа едно писмо. Но може би и книгата да е излязла вече. Писа ми едно писмо, което аз го имам, изглежда то е останало в гр. Севлиево. Но кой знае как аз не съм обърнал внимание на това писмо. Дали пък не съм го прочел навреме. Понеже при мен Атанас Николов се разправяше с експедицията. Той беше вече в Севлиево, понеже през 1933 г. правехме комуна, другите се разпиляха, но той остана. След туй е печатана тази „Агни Йога".

 

Въпрос: Какво е писано в писмото?

 

Отговор: Тя (Амалия Вайланд) ми обърна внимание, че е имала разговор с Учителя по този въпрос. Тя даже цитира в писмото. Тя е говорила с Учителя: „Учителю, тия работи, които са писани в „Агни Йога" и на мен ми е правило впечатление, че са същите неща, както Вашите. Учителят й казва: „Не! Не! Не!"

 

Имай предвид, че тя е един много издигнат духовно човек. Тя бе зъболе-карка по професия, но духовно издигнат човек. Имал съм възможност да влезна с нея в личен контакт, мисля че беше само един път. Но това няма значение. Учителят й казал: "Не! Не! Не!" Трябва, в смисъл може би, че по-дълбоко тези работи да се взимат. В същото писмо тя ми каза следното: Виж кое е най-важното и съществено тука:

 

„Аз като бях в тяхното общество (на Агни Йога)" - така като я смятали като по-издигната, са я смятали да я приобщят в по-вътрешния им кръг и там ръководителят им на „Агни Йога" я посвещава. Посвещението им се състои в туй как да го кажа.

 

Имало една работа, която на всички не се казвала. А именно туй, внимавайте сега: "че Христос вече тука няма нищо общо с нашата земя, че Той отдавна е заминал на някъде другаде, и че той е един период, който е отминал и сега ние няма какво да се занимаваме с Христа, и сега ние имаме нови, по-важни работи и то сега, по пътя на „Агни Йога". А туй-онуй е минало вече.

 

Въпрос: Това ли им е „секретната доктрина"?

 

Отговор: Да, това им е „секретната доктрина", която на всички не се казва. (Савата се смее на глас).

 

„Аз (казва Амалия Вайланд) реагирах в себе си, също и още няколко човека. И туй е за тях. Тя си казала в себе си: Той, докторът, така си разбира нещата. (Той е бил доктор техният ръководител). Като че ли той - ръководителят отправя писмо до Николай Рьорих, който е бил в Париж и да го запитат по този въпрос. Рьорих точно тъй отговаря: „Той сега Христос не се занимава с този въпрос."

 

Въпрос: Николай Рьорих ли ръководи „Агни Йога" и всичко това?

 

Отговор: Виж сега как стои работата. Цялата литература на „Агни Йога", от която д-р Алексиев, който бе от Зайчар (Сърбия), а след туй отиде в Белград, той ми изпращаше книги на руски и на английски. Списанието „Окултизъм и Йога) той го ръководеше и той го редактираше.

 

Обаче всички други книги на „Агни Йога" са минали през жена му Елена Ивановна Шапошникова. Не чрез самият него, а чрез нея. Той е бил неин помощник. Чрез нея е минала цялата тази литература на „Агни Йога". А по нея се беше увлякла и нашата Людмила Живкова (дъщерята на Тодор Живков -държавния ни ръководител). С нея литература тя започна да се занимава. Тя направи контакт със сина му. (Направена бе изложба на Николай Рьорих в София и синът му бе поканен от Людмила Живкова, за да дойде да я открие.)

 

Някои работи са толкова сложни, че човек със своят ум не може да ги проумее. Ние не можем да отречем дейността на художника Николай Рьорих. Не можем да отречем, че е чистосърдечен, и че е честен човек. А същевременно... и аз не знам какво да кажа. И аз не знам. Има и по други въпроси, по които не съм могъл да ги разреша.

 

Но цялата литература е писана от жената на Николай Рьорих - Елена Шапошникова, като тя служи за медиум и тъй да се каже, други чрез нея, други сили работят.

 

Въпрос: Значи за Бо-Ин-Ра аз бях чувал, че Учителят е казал, че е един окултист, обърнат с главата надолу. Какво ще кажеш по този въпрос?

 

Отговор: Аз ако мога да намеря и да ти покажа нещо, и ще видиш нещо. Аз като съм прочел Бо-Ин-Ра, когато Георги Радев го издаде в книги, аз съм дошъл до впечатлението и не знам в кой брой на „Братство" го написах, че след прочитането им, като един образ се явява в съзнанието ми. Това е житната нива и житните зърна и между житото отровни зърна, това се явява в моето съзнание (за тази книга), и макар че Георги Радев безкрайно го уважавам и почитам и го смятам за най-големия наш интелектуалец, и действително така беше. Въпреки туй писах си мнението в един брой на в-к „Братство", че при прочитането на тези книги в умът ми се дава представа и в съзнанието ми, че са житни зърна, премесени с отровни зърна. И знам, че е наистина така, без да зная мнението на Учителя по този въпрос. Обаче после се оказа, че Учителят е направил изказване, което подкрепя моето. И после си викам: Ако Георги Радев е бил до самия Учител и е направил такава голяма грешка и Учителят е могъл да го предупреди, но не го е направил, защото той тези статии дълго ги печаташе в „Житно зърно". А Учителят можеше само с една дума да ги спре. Само да му загатне, разбираш ли? Но Учителят ни оставя да се проявя-ваме. Та викам си аз: Ако аз, който съм толкова по-ограничен (изолиран) и по-далеч от Учителя, съм направил грешка, като Георги, който пък е бил до Учителя и който също е направил грешка.

 

Амалия Вайланд, която бе ръководителка на Братството в Рига, с която се бях запознал тука, тя ми изпрати писмо по отношение на „Агни Йога". Тя ме предупреди как е всъщност работата, но кой знае защо, не съм обърнал внимание.

 

Въпрос: Във в-к „Братство" брой 120 и 123 има статии за „Агни Йога". В този момент ти не си знаел мнението на Учителя по този въпрос. Защо не Го пита?

 

Отговор: Не съм знаел становището на Учителя по този въпрос, тука съм взел и публикувал статии от списанието на Александър Алексиев. В брой 126 тук има стихотворение от Нина Рудникова, която е тяхна поддръжница. То е хубаво стихотворение.

 

Въпрос: Тук виждам в този брой 127 има снимка на чужденци от Рига на Рила.

 

Отговор: Аз познавах някои от тях. Бях се запознал с Николай Калерг от когото бяхме поместили нещо за Учителя. С Амалия Вайланд също се бях запознал и тя ми изпрати също писмо по отношение на „Агни Йога" като ме предупреди, как е всъщност работата, но кой знае защо не съм обърнал внимание.

 

Забележка на Редактора:

 

Поместваме изваден машинописен текст на магнетофонен запис на Сава Калименов за случая „Агни Йога". Той обеща да предаде оригиналното писмо на Амалия Вайланд до него, но не го предаде. По-късно помолих дъщеря му - Стефка Калименова да го предаде, за да го публикуваме. Тя обеща, но не го предаде. Те се страхуват, че по този начин ще се злепостави баща им. Напротив, с това ще се измие едно петно, което лежи върху Сава Калименов. Трябва да се знае истината за „Агни Йога" и мнението на Учителя по този въпрос. Трябва последователите на Учителя Дънов да знаят кой е Мория, коя е Елена Рьорих и че тези книги са дадени по спиритичен начин. Като знаят мнението на Учителя за тази литература, ще могат да се определят. Защото тази литература се разпространява чрез последователите на Учителя Дънов и това са от онези „отровни зърна", които тровят последователите на Учителя. Днес книжният пазар в София е залят с тази литература, която се печати в Русия и се изпраща в България. Тук тя се превежда и отново печати. Но тя се продава и на руски и българите я четат. Никой не знае каква е Истината. А Истината се знаеше от учениците на Учителя Дънов и това бе публикувано в томовете на „Изгревът", в томовете от 1-4. Тук прилагаме изповедта на Сава Калименов с неговия документален запис. Ако имахме писмото, щяхме да го приложим. Може да има някакви разлики в писмото и в онова, което ни разказва Сава Калименов. Но принципна разлика няма. Освен това той признава, че по това време от Изгрева в София са изпратени няколко човека, които са предали поръчението на Учителя да не се отпечатва. Но тя е била сложена под печат и той не е могъл да я спре. Това го има в един друг по-подробен запис, който го оставихме да го публикуваме, когато издадем спомените на Сава Калименов в някои от следващите томове на „Изгревът".

 

Преди години Никола Нанков ми показваше една книга на Людмила Живкова, която лично тя бе му подарила и написала: „На чичо Колю от Людмила". Тогава аз разбрах от него, че тя чете Мория и „Агни Йога". Казах му: „Защо не я предупредите, че това е литература на Черната Ложа, че Учител на Любомир Лулчев на Изгрева бе Мория и че Мория е враг на Славянството". Никола Нанков ми отговори, че това не може да каже по съвсем други причини. Казах му: „Отидете със Сава Калименов, вие сте вече възрастни хора, осемдесет годишни старци и заради побелелите ви глави тя ще ви приеме. Кажете й Истината за тази литература според Учителя. А тя има право на избор." Те не го направиха. Това доведе до голяма реакция от идеологическите пазители на комунизма. Тя бе атакувана от много страни. Дойде време и тя си замина. Ако тя знаеше Истината, тя щеше да има право на избор, А можеше да избере правият път и сега щеше да бъде още жива. А тя плати с живота си за това отклонение.

 

Ето защо аз помествам Истината за Мория и „Агни Йога". Чрез тази литература днес се трови руския народ и Русия. Тази литература работи срещу Русия и Славянството. И затова дълг е на последователите на Учителя Дънов в България да изнесат Истината. Защото, ако не се изнесе Истината, то ще се сбъднат думите на Учителя, които е казал през 1943 г.: „Русия я очаква още по-страшна и по-голяма революция от тази, която премина и която беше през 1917г." А ние не искаме това. Учението на Учителя Дънов е Новото Евангелие и Новия Завет на Русия и цялото Славянство. Затова Русия трябва да остане непокътната, защото тя ще бъде приемница на Учението на Учителя Беинса Дуно.

 

А за да потвърдим това аз се надявам, че дъщерята на Сава Калименов - Стефка ще предаде писмото на Амалия Вайланд за публикация в следващия том на „Изгревът", като ни го изпрати на ксерокс. По този начин ще помогне на баща си, на Русия и на Славянството, защото никой не е писал такива възторжени статии и стихове за Русия и за Славянството, освен баща й. Той бе истински славянофил - чист и идеен. Беше русофил - от началото до край!

 

С уважение към неговия житейски път.

 

Вергилий Кръстев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...