Jump to content

7.31. БЕЛЕЖКИ КЪМ ТОМ IV. НА „ИЗГРЕВЪТ"


Recommended Posts

31. БЕЛЕЖКИ КЪМ ТОМ IV. НА „ИЗГРЕВЪТ"

В този том са представени автори, които са били живи участници през времето на Школата на Учителя Дънов. Разказите са автентични и са потвърдени с декларации, чиито оригинали съществуват и се пазят. Някои от авторите са още живи, а заминалите също са живи чрез магнетофонните им записи, които съхраняваме.

 

В този том по-определено се показва, че на Изгрева в Школата на Учителя са били застъпени и двете Ложи: на Лявото Посвещение - Черната Ложа и на Дясното Посвещение - Бялата Ложа. Те са имали свои представители в Школата и са описани много добре чрез делата им в тези разкази. И едните и другите имат право на присъствие. И никой не може да ги спре или премахне. Затова те днес съществуват и утре ще бъдат пак там на същото място. Но съществува и Космическа Ложа, която управлява тези две Ложи. Това е Всемирното Велико Бяло Братство. Всемировият Учител Беинса Дуно, Учителят Дънов дава как ще се разреши въпросът: „Само когато Злото стане слуга на Доброто, тогава Любовта ще възцарува на земята."

 

В този том е поместено „Призванието" с обяснителни бележки, защото е необходимо неговото проучаване от сегашното поколение българи, за да могат да се определят и видят, че техния път е с Русия и Славянството.

 

Поместен е разделът: „Духът на Истината и Духът на Заблуждението", той е необходим и нужен за онези, които трябва да се определят кому да служат и какъв Господар да си изберат. В този сегашен свят без Господар и без Слуги не може. Всеки слуга се познава по Господаря си.

 

Когато в някоя къща се запушат комините и печките димят и опушват и задушават всички, то стопанинът на къщата извиква един човек наречен „коминочистач", който ги отпушва и изчиства. Тогава печките продължават отново да горят без да опушват и стопанина е доволен от тях. А коминочистачът понякога се очерня от саждите и от пушека на комините. Но той е почернял отвън, защото му е такава работата - да отпушва задръстените комини. А като се измие той отново е чист - и отвън и отвътре.

 

Понякога Учителят е натоварвал някои лица да станат коминочистачи и да отпушват задръстените съзнания от пушека от чужди внушения на някои Негови последователи.

 

Когато в някоя къща се задръсти канала и отводната тръба на клозета, то всички нечистотии и извержения нахълтват в къщата и се вмирисва цялата къща. Тогава стопанина на къщата извиква един човек наречен „каналджия", който ги отпушва. По някой път „каналджията" смърди, мирише, защото чисти изверженията на стопанина на къщата. Но такава му е службата. А той всъщност не смърди, но миризмата около него, която е чужда и тя е на стопанина.

 

Понякога Учителят Дънов е определял някои лица да станат временно изпълняващи ролята на „каналджия", за да отпушат канализациятана Изгрева, която се задръства от зловредни постъпки на учениците Му в Школата. Имало е много такива случаи. Има ги и сега. затова са публикувани десетки подобни случаи в „Изгревът", том 1-1\Л

 

Затова не пречете на онези, които отпушват запушените комини и отприщват задръстените канали, защото без тях ще загинете - ще се задушите и ще се удавите. Те са ви необходими. Без тях не можете да дишате и дори да живеете. Както у човека трябва да се поддържа изрядна канализация в организма му, за да се отвеждат навън непотребните вещества, така и в едно общество независимо какво е то, трябва да има подобна канализация. Тази канализация се поддържа от хора, които са поставени да изпълняват такава служба. Те са ценни, необходими и без тях не може. В такива случаи Учителят е казвал: „Без един не може. Без един не може да се сключи кръга и да протече живота в него".

 

Ето защо бе подбран по този начин този авторски колектив в том IV. на „Изгревът", защото изобилствува с такива случаи, където се вижда как Учителят поотделно и лично ги е разрешавал.

 

Ето защо бе поставен в този том IV. и този раздел „Духът на Истината и Духът на Заблуждението", за да се отпуши онова, което е запушено и да се отприщи онова, което е задръстено. Отнася се за онези, на които е необходима чиста и проходима канализация. А за другите ще бъде само едно поучение.

 

Накрая искам да благодаря на Жанета Йорданова от гр. Русе, която отново пожела и ни закупи за IV. том на „Изгрева" хартия „паус", необходима за последният етап на предпечатната подготовка на книгата. Това е еден пример как предишният, отдавна заминал ръководител на Русенското Братство Йордан Новаков продължава днес отново да работи чрез дъщеря си. Благодарим му!

 

Предварителният машинописен текст бе осъществен от Марийка Марашлиева. Да се прехвърлят магнетофонните записи за този обемист том бе изключително трудно, защото почти на всяко изречение се спира магнетофонната лента, за да може говорът да се прехвърли на пишеща машина. Тя работи около шест месеца и успя да издържи. Ето какво значи саможертва на другите в името на един Висок идеал.

 

Ние не работим за себе си, а за Школата на Учителя Дънов.

 

Съставител и редактор на том IV на „Изгревът".

 

Вергилий Кръстев

 

ОБЯСНЕНИЕ

 

1. Всички декларации с техните оригинални подписи се съхраняват и не ги публикуваме, за да може на тяхно място да отпечатим снимков материал.

 

2. Всички снимки са получени лично от съавторите на „Изгревът", том (-IV с право на публикация, за да се документира присъствието им.

 

ЕДНО МАЛКО СЪОБЩЕНИЕ

 

Онези, които желаят със своя принос да участвуват в издаването на следващия том V на „Изгревът" ще бъдат приети радушно.

 

Сумите, които ще връчат, могат да бъдат върнати до 3 месеца след излизането от печат на книгата, след като се продадат необходимите книги за възстановяване на сумите.

 

Онези, които желят за връчените суми могат да получат съответно книги, които могат да подаряват или продават по свой избор.

 

За целта предварително е необходимо уточняване. В момента пари не се приемат.

 

Желаещите могат да се обърнат на адрес: Вергилий Николов Кръстев, ул. „Васил Друмев" 1, София 1505, тел. 44-79-53.

 

Благодаря! Вергилий

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...