Jump to content

17_05 ЗАКОНЪТ И МОЙСЕЙ


Recommended Posts

ЗАКОНЪТ И МОЙСЕЙ

 

Аз питам: де е самоличният подпис на Бога, че е подписал тези закони? Всички закони, които съществуват на Земята, са човешки закони, временни закони. Една държава живее с известни закони сто-двеста години, после се изменят. Мойсей създаде закони, които бяха валидни за времето си, но сега не са валидни. Казвам: в света на Духа, в света на живота има други закони, които отначало съществуват. Върху тях ние трябва да си изградим бъдещия живот. Сега ще кажете: “Каква е разликата между тези закони и сегашните?” Сегашните закони умъртвяват човека. Сегашните закони всякога произвеждат една тревога у вас. А пък онези, Божествените закони, всякога внасят мир, спокойствие, доволство, радост, веселие. Божественият закон внася прогрес. Ако вие боледувате, не сте във връзка с Божиите закони, а сте във връзка с човешките закони, защото човешките закони имат отражение върху природата като последствие. (24, с. 269)

 

“Ние знаем, че на Мойсея Бог е говорил.” Там е нещастието на хората, че много мислят за Мойсея, за неговия закон. Стане ли някакво престъпление, някаква кражба, веднага създават закон против кражбата. Камарите създават различни закони против престъпленията. Долу законите на Мойсея! Извадете ония закони, които преди милиони години са написани във вашите сърца и умове. Живейте според тия закони и ще видите, че колкото по-свободни сте от закона, толкова повече ще живеете. (35, с. 168)

 

Дайте ход на Божественото да мине чрез вас! Другите хора ще възприемат. Светът не е оправен чрез никакви днешни философии. Защо? – Основа нямат. Това е велико учение. А законът, за който говоря, е учение, основано върху канара. Мойсеевият закон е учение без основа. (67, с. 186)

 

Какво представя законът? Кога се създават закони и къде именно? Закони съществуват и в живота, и в природата. Законът съществува там, дето съществата не са много културни. Законите се създават против кражбите, престъпленията, беззаконията на хората. И в природата съществуват закони – там всички същества, от малки до големи, живеят в борба и изтребление помежду си. Такава борба съществува и между хората. Въпреки това навсякъде се говори за култура. Съществува култура между хората, но култура на пар­та или на капитала. Тази култура има отношение към Мойсеевото учение. Значи между капитала и учението на Стария Завет има нещо общо. Те са синоними. Затова и Христос казва: “По-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат човек да влезе в Царството Божие.”(20, с.103)

 

Тепърва трябва да се явят спасители, които да посочат онова положение на жените и на мъжете, което те са имали първоначално. Христос казва: първоначално и двамата живееха в една плът, в едно възвишено състояние. Отпосле Мойсей създаде един закон, според който жената изгуби правата си и досега тя ги търси. Нито мъжът е повдигнат, нито жената. Но това е само на Земята. Благодарете, че има жени и мъже, които са повдигнати. Повдигнатите жени ще повдигнат и мъжете. Повдигнатите мъже ще повдигнат и жените. Тогава съвременното човечество ще се обнови. Не мислете, че с топове светът ще се оправи. Светът ще се оправи със светлината, която иде отвън. (46, с. 98)

 

Човек е дошъл на Земята да изучи законите на Божествения свят. Едно време той е имал някаква представа за този свят, но тази представа днес не го задоволява. Разбиранията на хората се менят в зависимост от времето. Според Мойсеевия закон, който си позволи съботен ден да събира клечки, той ще бъде осъден на смърт. Ако този закон има сила днес, колцина от вас биха останали живи? Откак сте дошли на планината, вие всеки ден събирате и горите сухи клечки. По Мойсеевия закон нито един от вас не би останал жив. Ако този закон се приложи буквално, той води към механическо разбиране на нещата. Вътрешният смисъл на закона е друг. Под думите “сухи клечки” Мойсей е разбирал нечистите мисли, чувства и постъпки на човека. Следователно всеки човек, който дава място на своите нечисти мисли, чувства и постъпки, сам се осъжда на смърт. Като не разбирали вътрешния смисъл на този закон, евреите се спирали върху външната му страна. (41, с. 78)

 

Истинското утешение седи в това – смъртта да не ме тъпче… Как ще ме утешат хората, когато смъртта ми е извадила мозъка и очите? Как ще ме утешат хората, когато смъртта ми е отсякла ръцете и краката? След всичко това ще кажете, че така е наредил Бог, че това е Неговата воля и т.н. Не говорете така. Тези работи ние сме ги наредили, а не Бог. Ако всичко това е Божие дело, защо Той е дал на Мойсея заповедта “не убий”? Приемниците на Мойсея измениха на този закон. Те са наредили да се убива всеки, който престъпва закона на съботата. Де е единството на закона? Бог казва “не убивай”, а гражданският закон казва, че трябва да се убива всеки, който престъпва съботата. Някой човек събрал десетина сухи клечици в съботен ден – веднага го наказват, защото престъпил съботата. Това е приложение на закона по буква! По дух сухите клечици представят друго нещо. Те са израз на злото в човека. Затова, казано е в Мойсеевия закон: “Не прави зло съботен ден!” Сега да оставим настрана този въпрос. Когато висшето съзнание се пробуди у хората, те ще разберат защо са се убивали и умъртвявали за събиране на клечки в съботен ден. (60, с. 79)

 

Съвременните хора говорят за някакъв морал, но те го нямат. Истинският морал е неизменен. Мойсей казва: “Не лъжи, не кради, не убивай, не прелюбодействай”, и т.н. В какво се заключава кражбата, убийството? Какво да не крадеш, какво да не убиваш, Мойсей не е обяснил. Под “не убивай” разбирам: не отнемай на кое да е живо същество условията, при които Бог го е поставил да живее. (64, с. 71)

 

Хората имат едно механическо разбиране за живота. Всички искат да бъдат щастливи. Щастието на човека зависи от разбирането на законите и живота. Най-напред човек трябва да знае защо са му дадени ръцете. Те представляват двете скрижали с десетте заповеди, които Мойсей даде на еврейския народ. На вашите пръсти са написани десетте заповеди Божии. Казват, че Мойсей счупил първия път тези скрижали и ходил още един път при Бога, да ги напише отново. Това е вече обяснение по духовен начин. Първия път еврейският народ не е знаел как да се управлява, но и досега още не знае това. Първата заповед – палецът – е първата Божия заповед: да възлюбиш Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, с всичкия си ум, с всичката си душа и с всичката си сила. Сега аз ви давам само първата заповед, а другите вие сами ще си ги намерите. (49, с. 332)

 

Правилно е, че всички хора трябва да бъдат близки като братя и сестри, като бащи и майки. Понятията баща или майка, брат или сестра – това са правила, по които може да се обича. Не можеш да обичаш баща си, както майка си и братята си. Ти не можеш да обичаш майка си тъй, както обичаш баща си, братята си и сестрите си. Ти не можеш да обичаш братята си, както баща си, това са четири различни страни на любовта, които се отнасят за онзи, който иска да проучва същината на любовта. Той трябва да я проучва от любовта на бащата, от любовта на майка си и от любовта на сестрите си. И когато Мойсей е казал: “Да възлюбиш Господа, Бога своего, с всичкия си ум, с всичката си душа и всичката си сила”, той е подразбирал именно тия четири неща: да обичаш Бога като баща, като майка, като брат и като сестра с всичкото си сърце. И когато ние говорим за любовта към Бога, ние разбираме единствения закон, който съществува в света. Да любиш Бога, туй е великият закон на Битието! Не се стремете да разберете какво нещо е този закон. Той всякога ще остане неразбран, той не може да се разбере, но може да се приложи. (92, с. 121)

 

Когато ви говоря за човека, вие трябва да се вдълбочите, да си представите онзи човек, създаден по образ и подобие на Бога, т.е. на Истината и Любовта. Този човек никога не е опетнил името на Бога. Мойсей, един от великите посветени, казва: “Не споменавай името Божие напразно.” Това е един от законите на първия мистик, който искал да изучи великото Божествено учение. Той искал да освети името Божие. Това значи да бъдеш истински човек. Докато не започнат да осветяват името Божие в онзи велик смисъл, предаден от девствените Божествени духове, никой не може да се повдигне по-високо от стъпалото, на което се намира. (99, с. 201)

 

Какво представя Мойсеевото учение? – Законът. Той не търси причините на нещата, но изследва фактите обективно, както са в действителност. Какво си мислил, какво е било състоянието ти – законът не иска да знае това. Всяко нещо трябва да става точно навреме. В старата култура, в която и досега още хората живеят, се проповядва само насилие. Нужна е старата култура, нужно е насилието. Кога? Когато копаеш лозето, когато ореш нивата… Кои семена възраства слънцето? Слънцето възраства само онези семена, които са минали вече през старата култура. Ледът, снегът, студът са символи на старата култура. Те представят Мойсеевият закон… Мойсеевият закон трябва да се видоизмени, да приеме друга форма. Насилието трябва да изчезне. (99, с. 10-11)

 

Кой е Мойсей? – Световната власт и политиката, която тя прокарва. Мойсей е законът, който оформя нещата. А пророците? – Те представят религията, науката, културата, които дават подтик на човека да се развива. Пророците работят за правилното провеждане на Мойсея. Те го оформят. Затова Авраам казва: “Те да слушат Мойсея и пророците.”

 

Сега Бог праща жените в света, да го спасят. От 8000 години Бог е изпратил жените на Земята да спасят света. Тогава излязохте от рая и сега трябва да се върнете там. Време е вече да спасите мъжете си. Стига сте ги водили подире си! Мъжете представят Мойсея, а жените – пророците. Слушайте Мойсея и пророците, но по обратен път!(99, с. 4 и 21)

 

Мойсей се беше хванал толкова здраво за закона, че не можа да влезе в Обетованата земя. Ако той не можа да влезе в Обетованата земя, какво остава за другите хора? Още не им е позволено да влязат в Ханаанската земя. (99, с. 190)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...