Jump to content

17_08 СЪЗДАВАНЕТО НА СВЕТА И МОЙСЕЙ


Recommended Posts

СЪЗДАВАНЕТО НА СВЕТА И МОЙСЕЙ

 

Мойсей, както и учените хора по онова време, писали, че Бог е създал света, но Той нищо не казва за това. Ще кажете, че на Мойсей навярно отвътре е дадено да разбере кой е създал света. Казано му е, наистина, но не от самия Създател на света. По дух, по вътрешно откровение Мойсей е дошъл до мисълта, че Бог е създал света. Кой е чул гласа на Бога? Божият глас се отличава с едно качество: които чуят гласа Му, оживяват; болният оздравява; невежият учен става. Словото Божие съдържа в себе си мощ и сила. Всичко друго, което не носи здраве, сила и живот, е човешко. (144, с. 142)

 

Светът е устроен вече, няма защо хората да го преустройват. На хората предстои да изучават растенията и животните, които са създадени от милиони години насам. Съществата, които посяха семената на растенията и на плодните дървета, имаха грижа за това. Те пренесоха тия семена от други места и ги посадиха на Земята. Милиони работници извършиха тази работа. Те пренесоха и рибите, и птиците от специални места. Така пренесоха и животните, а накрая и човека. Мойсей предава историята за създаването на света много просто. Когато дохожда въпрос за създаването на човека, той казва, че Бог е взел пръст, направил от нея човек, в когото вдъхнал дихание и станал жива душа. – Не, човек не е бил направен по този начин, той е бил свален на Земята от висок свят. Тържествена е историята за създаването на човека, но Мойсей я предава в проста форма – да бъде, от една страна, понятна за всички, а, от друга страна – скрита за обикновените хора. (65, с. 204)

 

Това, което Мойсей каза за Адама, аз малко ще го коригирам, т.е. няма да го коригирам, но ще кажа как седи истината по този въпрос. (По-подробно вж. при “Адам и Ева” – бел. Р.Ив.)(60, с. 55)

 

Вие бяхте ли там, когато Бог създавал света? Има разни теории, които тълкуват как е създаден светът. А богословите, които не са видели лицето на Господа, казват, че тъй писал Мойсей, иначе писал за сътворението на света. Де е оригиналът на това, което е писал Мойсей? – “Ама има документ.” – Няма никакви документи. – “Тъй казва преданието.” – Преданието може да бъде вярно 50%, може да бъде и невярно 50%. Следователно няма защо да се връщаме назад няколко хиляди години, да търсим какво е казал Мойсей, или да отиваме по-далеч. Сега ние можем да проверим истината. (99, с. 81)

 

Бог даже не Се нуждае от нашите мисли. Той само иска да види дали ние ще разберем света и дали ще бъдем проводници на Неговите мисли. А иначе с нашите мисли какво ще се занимава? Вземете, например, мисълта на Питагор за създаването на света, мисълта на Мойсея за създаването на света и сегашните теории за създаването на света. Има хиляди теории! След хиляди години може би нищо няма да остане от тези теории. (92, с. 233)

 

Мойсей, който бил запознат с египетската мъдрост, пише в “Битие”-то: “В начало Бог създаде небето и земята.” Знаете ли какво означава думата “създаде”? Разбирате ли нейния дълбок смисъл? Човек се интересува от създаването на земята, защото той е минал през всички процеси на нейното развитие. Неговото развитие е вървяло паралелно с развитието на земята. Ако земята не представяше история на човешкото развитие, тя ни най-малко не би го интересувала. “И създаде Бог небето и земята.” Небето подразбира висшето начало в човека, земята – низшето начало в човека. Човек се интересува от създаването на небето дотолкова, доколкото е свързано с неговото висше съзнание, с неговия ум. (148, с. 222)

 

Вие ще кажете, че някъде в Мала Азия е бил раят. Ако там е бил раят, къде са другите две реки? Там има само две: Тигър и Ефрат. Ако разказът е верен, къде са другите две реки? В Писанието се казва, че имало злато, скъпоценни камъни – от тях няма и помен. Накъде са текли реките? Там се описва накъде са текли. В Америка има един професор в Бостънския университет, който е написал една книга с ред доказателства от предисторическата епоха, че раят е бил на Северния полюс. Доказва човекът! Казва, че като изпъдили човека от рая, от Северния полюс – тогава тропическо място, след това се заледило. Хората тогава си направили друг рай в Мала Азия. Сега аз не искам да опровергавам, но професорското гледище е такова. Раят и сега съществува. Тези четири реки и сега съществуват там, но не искам да доказвам. Трябва със специална лекция да ви докажа, че тези реки са у човека. Мога да ви докажа, че реките се сливат така, както е описано в Писанието. В едната река имало злато и сребро. От нея зависят всичките мисли и чувства у човека. В него е тази река! А сега хората са извадили този вътрешен рай и го проектирали някъде в Мала Азия. Когато Мойсей е писал този разказ, той разбирал това, защото бил посветен във всички тайни на древната мъдрост. Той знаеше къде е раят. Но евреите бяха един крайно религиозен народ и той искаше да събуди у тях подсъзнанието и свръхсъзнанието. Той им говореше за Бога, че е Любов, като по този начин им обясни закона на подсъзнанието и свръхсъзнанието и едва го пробуди у тях. Ако четете цялата еврейска история, ще видите, че те са били крайни материалисти. Те представят цялото човечество. (46, с. 139)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...