Jump to content

8. Катя Грива


Recommended Posts

8. КАТЯ ГРИВА

На млади години Катя Грива е прочела някаква окултна книга, където се давали методи и упражнения, как човек да се излъчва, т.е. да се отделя от тялото си. Направила няколко опити и успяла. Но не знаела как да се върне в тялото си. Виждала как тялото й лежи на кревата, а тя кръжи във въздуха около него и не знае как да влезе в тялото си. Накрая успяла да си влезне отново в тялото, но изпитала един голям страх. Този страх много пъти я съпровождал. След тези опити тя е била психически раздвоена. Не могла да се съсредоточи в себе си и да свърши най-обикновени неща в своя бит. Веднъж се качва пеша от града и се намира към Семинарията. По едно време без да иска посяда на една пейка и изведнъж се излъчва и идва на Изгрева. Вижда всичко, което става на Изгрева, но в това време тялото й седи на оная пейка до Семинарията. След като е завършила тази разходка до Изгрева, то Катя се прибира в тялото си и с него се прибира на Изгрева. Отива при Учителя и Му разказва всичко. Помолила Го да я освободи от това раздвояване и от това хвърчене насам и натам във въздуха. Учителят се усмихнал и казал: „Това е много хубаво. Да пътуваш където си искаш и да виждаш каквото си искаш“. „Да, това е хубаво, но за Вас. Ама аз не мога да издържам и ме е много страх, че няма да намеря тялото си и да влезна в него. Затова освободете ме от това състояние.“ Учителят й направил няколко паси с ръцете на главата, тя се успокоила и се освободила от това състояние. То повече не се появило.
Веднъж Учителят казал на Катя Грива, че тя в едно от предишните си прераждания е била калугер. И този калугер много е държал да бъдат нещата както трябва. Особено държал кръста, който се носел да бъде точно изправен. Ако е бил наведен се е карал на този, който го носел. Та в това прераждане сега не е калугер, а е Катя Грива. По този въпрос за преражданията в мъжка или женска форма има много неща казани от Учителя. Накратко“ човек не е този, който си избира формата, чрез която да се роди - мъж или жена.
Катя Грива живееше на Изгрева, но за издръжката си получаваше пари от родителите си. Получи ли парите, тя ги изхарчвала за няколко дни, а после се чудела как да изкара до края на месеца. Отишла при Учителя и се оплакала от самата себе си. Казал й: „Слушай, дай си ти при Мен парите. Аз ще ти ги пазя. Когато имаш нужда ще идваш при мене и аз ще ти давам колкото ти е необходимо“. Един път свършила парите и се качва по стълбата горе, застава пред вратата на Учителя и чука. Вратата се отваря и пред нея застава Учителят: „Учителю, дойдох да ми дадете малко пари от моя плик, защото ми се свършиха“. Поглежда към Учителя и какво да види. Лицето на Учителя е строго и невъзмутимо, по Него няма никаква усмивка с която друг път е била посрещана. Чува глас: „Какво занимавате Учителя с тези работи. Докога ще Го тормозите с вашите глупости. Как е възможно да не може да си направиш сметка, че две и две е четири? Чудя се как още Той ви търпи, а не ви е изгонил от Изгрева“. Катя е смаяна. Чува тези думи, че излизат от устата на Учителя, но гласът е друг и не прилича на този на Учителя. Освен това Учителят никога не е разговарял с нея така. А лицето Му е намръщено и това лице й се кара без да Му Мигне окото. А Учителят не постъпва така. Дори когато й се карал за някоя грешка, Той го прави по съвсем друг начин. А тя много добре познава тези начини. А сега е съвсем друго. С почуда пита:“ Ама, Учителю, нали Вие сте тука и Вие знаете много добре, че винаги когато идвам взимате моят плик, който е ей там на етажерката и ми давате пари от него!“ „Донесете този плик.“ Той го отваря и подава няколко банкноти и казва:“ Не ме занимавайте повече с тези работи. Приберете си плика с парите!“ Катя уплашена си тръгва по стъпалата надолу и не може да разбере какво е станало. Обаче след известно време тя пак отива по друга работа. Чука на вратата, Учителят я посреща засмян, а тя се учудва още повече: „Учителю, защо по-рано така строго се държахте с мен, а сега се държите по друг начин?“ Учителят се засмива. „Я ми разкажи каква е случката и как се развиха нещата?“ Катя разказва най-подробно всичко. Учителят се усмихва отново. „Много строго е постъпил с тебе. Аз бях заминал по работа в Божествения свят и оставих първият си ученик да пази тялото ми. Така че ти си разговаряла с него и той е този, който се е държал така с теб. А това е най-ревностния ученик, защото ми е първият ученик и затова е така строг към другите. Но е постъпил много строго с теб, затова донеси ми ти отново плика с парите и Аз отново ще ти ги подавам по малко да не ги изхарчиш наведнъж.“
Катя се прибира успокоена и разбира как стоят нещата. Значи Учителят като е отсъствувал от тялото си е оставил пазач в него. По този въпрос ще намерите правила в Словото Му, където Той казва, че първото условие преди да се извлече човек от тялото си, е да се погрижи, да намери онзи, който да охранява тялото му, защото може да влезне някой нисш дух в него и когато човек се върне да влезне в тялото си отново, да не може да изкара предишния гост и тогава човек психически се разстройва.
Не случайно възрастните приятели ми разказваха, че Учителят по няколко дни наред понякога не е приемал посетители. Не е приемал, защото Го няма. Сложил е друг да Му пази тялото. А този друг е бил толкова строг, че дори каза: „Не занимавайте Учителя с такива глупости!“ Да, това е вярно. От гледна точка на едно висше познание. Но от гледна точка на Божествената изява на Духа всяко нещо е важно независимо дали е малко или голямо. Великият Учител работеше и с малките величини на земята и с големите величини. Той движеше народи, събития и управляваше цялата Вселена. Ние пред Него бяхме представители на днешното човечество като българи. А за представителите от Духовния свят, които идваха при Него, ние можехме да имаме представа само от някои такива случки като тази случка на Катя Грива. А за познанието и обяснението на тези случки ще намерите в Словото на Учителя. Този случай го разказваше Катя с особено вълнение. Казваше: „На мен се падна да видя какво представлява човешкият образ, Духовният образ и Божественият образ в лицето на Учителя. За мен това е напълно достатъчно в този ми живот да проверя смирението и величието на Великия Учител дошъл на земята“. А на нас другите се паднаха други неща, които ви разказваме.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...