Jump to content

13. Тодор Стоименов


Recommended Posts

13. ТОДОР СТОИМЕНОВ

Тодор Стоименов бе един от тримата първи ученика на Учителя. Той бе живият свидетел на дейността на Учителя още от самото начало, та чак до 1944 г. Той бе един от братята, който носеше ковчега с тялото на Учителя при Неговото погребение. През времето на Учителя той държеше всички финансови средства на Братството, а след заминаването на Учителя бе определен като Председател на Братския съвет.
Той беше с много деликатно здраве. Беше слаб, висок, с горда осанка. Много пъти Учителят го е спасявал от явна смърт. Спазвал е строго съветите на Учителя и така той си продължи живота до почтена възраст. Накрая сестрите се грижеха за него, перяха го и му готвеха. Както всичко простосмъртно, дойде време и той си замина.
Като млад той имал разклатено здраве. Попитал Учителя за съвет. Той му казал: „Всяка седмица ще ядеш риба“. А Тодор отговорил: „Но нали съм вече вегетарианец? Искам да бъда такъв до края на живота си“. Учителят строго го погледнал:“ На теб ти е необходим фосфор за мозъка и за нервната система. В кръвта ти има недоимък на фосфор. А фосфор има само в рибата. Като ядеш риба ще поемаш фосфор и ще си опресняваш мозъка. Иначе ще си бъдеш вегетарианец и месо няма да ядеш“. „Но какво ще кажат другите за мен?“ Учителят добавил: „Важно е Бог какво ще каже за тебе. Има два вида вегетарианци: едните са по Дух вегетарианци, а другите са по форма вегетарианци. Те отвън не ядат месо, но вътре са вълци и разкъсват всичко със своите мисли и желания.“
Така Тодор до края на живота си яде риба и остана по Дух вегетарианец.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...