Jump to content

9. На работа в братската градина


Recommended Posts

9. НА РАБОТА В БРАТСКАТА ГРАДИНА

Аз имах една позната на Изгрева - сестра Найденка, майка на брат Тодор Михайлов. Тя беше от Айтос и аз общувах най-много с нея. Тя живееше до Вера Куртева, дъщерята на брат Георги Куртев от Айтос. Със сестра Найденка се познавахме много добре. Тя ми казваше: „Брат Гради, който иска да живее на Изгрева трябва да работи братска работа поне два, три месеца“. Брат Тодор Михайлов беше синът й - трудов човек. Познавах го от село като чираче на брат Васил Дулапчиев. Виждал съм го като работи в градината. Ние пеем, свирим или играем, а той все работеше най-старателно в градината. Копаеше, чистеше или връзваше лозето. Познавах го като много добър брат. После като бях в София живеехме почти едни до други. Като дойде 9.IX.1944 г. научих, че той бил голям комунист. Но нали и Учителят казва, че занапред Христовия комунизъм ще управлява света.
Аз имах от спестените пари още около 1000 лв., но исках да работя, да печеля пари. Отидох още веднъж при Учителя и Му казах, че съм ходил няколко пъти да търся работа, но не мога да намеря и че не зная какво да правя. Учителят отговори: „Ще идеш да работиш при брат Ради, рекох“. Тогава отидох при брат Ради и работих братска работа докато стана време за отиване на Рила. Копаех в градината и изобщо работех братска работа на Изгрева.
Брат Ради според изказване на сестра Елена Андреева - стенографка, идва от Ямбол. Завършил е четвърто отделение. През 1929 г. е дошъл на Рила. 1929 г. е първата когато са започнали да ходят на Рила. Брат Ради е природно интелигентен, чист, непретенциозен, един от хубавите хора при Учителя. Още първия път Учителят му казал, че може да остане на Изгрева, но той не Го разбрал. Втората година идва отново и после третата година когато идва на Рила, Учителят го разпитва от къде е и т.н. и тогава той остава на Изгрева. Бил е женен и имал дъщеря, която дошла на погребението му.
Един скулптор на име Марко Марков като гледал брат Ради го запитал дали е съгласен да му служи за модел. Брат Ради попитал Учителя и Учителят му казал: „Не ти трябва да те вграждат в камъка“. Обаче скулпторът е намерил, че брат Ради е най-подходящ за паметника на Патриарх Евтимий и изглежда е идвал и го е следил многократно когато работи на Изгрева, защото наистина скулптурата на Партриарх Евтимий отговаря напълно на чертите на брат Ради. Брат Ради работеше в градината на Изгрева.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...