Jump to content

24_4 ИЛИЯ И ЙОАН КРЪСТИТЕЛ


Recommended Posts

ИЛИЯ И ЙОАН КРЪСТИТЕЛ

 

Мнозина от съвременните хора имат неправилни разбирания за живота. Те мислят, че ангели трябва да слязат от небето и да ги задигнат, като Илия, в огнена колесница. Колкото и да чакат, с тях не може да стане това. Илия беше минал през ред посвещения, заради което трябваше да го вдигнат на небето с огнена колесница. Обаче когато повторно дойде на земята, той трябваше да мине едно тежко изпитание: по желанието на Иродиада трябваше да отрежат главата му и да я поднесат на блюдо. Като Илия той мислеше, че светът може да се оправи с насилие. На небето обаче той разбра грешката си и реши да се върне пак на земята да изправи погрешката си и да научи хората да живеят правилно. Той слезе на земята като Йоан Кръстител и опита закона “око за око…” И наистина, Йоан плати с главата си, за да изкупи сторената погрешка, която направи като Илия. Сега и Христос ще дойде на земята да покаже на хората, че с плюене, с поругавания, с разпъване на кръст светът не се поправя. (86, с. 77)

 

Знаете ли, когато гониха Илия, какво каза той на Господа? “Господи, само аз оставам и моя живот искат!” Господ му каза: “В Израил има още 7000, които не са преклонили коляното си пред Ваала – поклонници на Истината, на чистотата.” Има! Сега вие сте Илия, когото гонят. Той извади ножове и изби толкова пророци, но като се яви онази царкиня, която му каза: “Ти ще отговаряш!” – той избяга. Уплаши се от една жена, че трябваше да избяга в Таркии (в планината Кармил) да възстанови своята сила, да пости 40 дни. И трябваше Бялото Братство да му покаже, че ще дойде ден, когато светът ще се оправи не чрез убийства, а чрез Любов. Тогава той каза: “Аз се отричам от своя кожух, ще го дам на моя ученик и ще се кача на огнената колесница, и ще дойда в края на века, ще туря единия си крак и ще кажа: “Прави правете Божиите пътища!” И дойде отново, снеха му главата, както той сне главата на другите. (55, с. 305)

 

“И изповяда, и не се отрече, и изповяда: не съм аз Христос. – И попитаха го: “А що си? Илия ли си?” – И казва: “Не съм.” – “Пророкът ли си?” – И отговори: “Не.” (Йоан 1:20-21). Макар че беше смел човек, пророк Илия се уплаши от една жена и избяга в пустинята. Този страх остана и у Йоан. Затова, като го попитаха не е ли Илия, той отрече. От кого се отрече? – От страхливия Илия. И рече: “Аз съм глас на Едного, Който вика в пустинята: оправете пътищата Господни, както рече пророк Исайя.” Йоан искаше да каже, че не е онзи Илия, който изби пророците. Той е онзи глас, който казва: “Оправете пътищата Господни!” Значи Йоан не е старият Илия, но новият. (1, с. 11)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...