Jump to content

ОТГОВОРНОСТ ПРЕД БОГА


Recommended Posts

ОТГОВОРНОСТ ПРЕД БОГА

Всеки еднакво отговаря за делата си. Всеки се съди според съзнанието си.

“Онези дни ще се съкратят”, стр. 184; 29

Когато аз направя една погрешка, каквато и да е, колкото малка и невидима да е, аз я чувствам в себе си. Има един вътрешен глас, който претегля всичко, и ми казва: Толкова липсва на твоята постъпка. Аз зная всяка своя грешка. Човек никога не трябва да се оправдава за грешките си, а трябва да се осъжда. Една крива постъпка изнесена пред самия себе, е равносилна на това, че пред БОГА се съдиш, а не пред хората.

“Родените”, стр. 19; 30

Ние мислим, че можем да спасим човека. Не можем. По някой път ние мислим, че може да развратим човека. И това е невъзможно. Всеки човек сам се развращава. И обществото за това не е отговорно. Вие ще ми цитирате, че можете да извратите Словото Божие. Да, аз мога да извратя Словото Божие в себе си, но във вас не мога. Вие сами можете да го извратите. Вие сте единствените, които можете да покварите вашата мисъл, аз не мога да я покваря.

“Той ги изпита”, стр. 215; 25

Син Человечески като си отиде от евреите, какво стана оттам насетне с тях? От две хиляди години насам този народ е подложен на най-големи страдания. И ако Син Человечески си отиде от нашите съвременни културни народи, какво ще стане с тях? Законът пак е същият.

“Син человечески отхожда”, стр. 159-160; 95

Има един страх, който не е потребен на човека, но има един страх, който представлява велик закон. Този закон на страха всякога трябва да имате предвид.

“Съвместими отношения”, стр. 68; 36

Никой в света, освен БОГ, не може да ви даде вашето. Единственото същество, което може да ви даде вашето благо, това е БОГ. Следователно, ако вие сте злоупотребили с Божието благо, от никого не можете да очаквате вашето благо. В БОГА се крие и Божието благо, и нашето благо. Той държи и Своето благо, и нашето благо. Тогава, ако ние злоупотребим с Божието благо, кой ще ни даде нашето?

“Братя в единомислие”, стр. 133; 59

Не е позволено да се пилеят всичките блага на живота.

“Връзки на сърдцето и на ума”, стр. 276; 71

Човек, който има будно съзнание, не трябва да позволява на паяка да върши престъпления в неговата стая. С мисълта си той трябва да въздейства на паяка да не върши престъпления. Паякът е така нагоден, че дълго време може да прекара без храна. Ако паякът не го послуша, той има право да развали паяжината му и да го изхвърли вън. Когато паякът е вън, далеч от окото на човека, той е свободен да прави каквото иска. Той сам ще носи отговорност за своите постъпки. Остане ли равнодушен към постъпките на паяка, човек ще носи отговорност за своето нехайство. От неговото нехайство ще пострадат хиляди хора. Един ден той ще плаща за страданията на своите братя.

“Ще трябва да речете”, стр. 158-159; 77

Всяка държава, която не се подчинява на Божия закон, тя се заличава. Когато един дом не се подчинява на Божия закон, и той се заличава. Отде се заличава? От лицето на Земята. И когато един учен човек не се подчинява на разумните закони, по които мисълта се развива, и той се заличава.

“Ще ви се даде”, стр. 159; 50

Не коригирайте! Не само вие всички не коригирайте, но и не казвайте: “Защо Господ направи света така?”

“Освободени”, стр. 50; 96

Който е казал лоша дума против Господа, той е останал със сух език. Законът е безпощаден.

“Лазаре, излез вън!”, стр. 129; 75

Престъпление е да обичаш някого, който не оценява твоята Любов. Сега поставям закона: Човек е дошъл на Земята – с това е проявена Любовта на БОГА. И човек да оценява Божията Любов.

“Оценка на Божествената Любов”, стр. 85; 163

Питам: туй жито защо го изпратиха от Небето, да се обогатяват хората ли? Това жито се изпрати за храна на хората и птиците, то не се изпрати за забогатяване... Когато не употребяваме нещата за каквото са пратени, не нарушаваме ли законите на този велик институт – Природата? Има един закон, който ви държи отговорни.

“Духът дава живот”, стр. 103; 109

Ядеш плода – писано е в Божествения закон: Който изяде една череша, да посади костилката.

“Най-малкото Добро”, стр. 241; 180

Ние не се нуждаем от хора, които не са готови да споделят нашата участ. Нито БОГ се нуждае от хора, които не са готови да вземат участие в Неговото дело. Това е общ закон за всички хора, за всички живи същества по Земята.

“В Божественото училище”, стр. 502; 167

Колцина от вас, като сте изяждали една ябълка, сте пoceли семената ¢? Ето защо господарите на ябълката ви дават под съд. Също така господарите на сливите, на крушите, на всички плодове, са ви дали под съд, дето не сте сели семената. Аз виждам, че страдате за изядените ябълки, круши, сливи, дини, на които не сте посели семената.

“Сеятелят”, стр. 17; 111

Всяка круша изядена от тебе, те ангажира да я посееш.

“Съсредоточение”, стр. 133; 31

В Америка като идете, всички проповедници, които проповядват на амвона, имат по две чаши с изпокъсани цветя, гледал съм ги. Аз, като му погледна цветята, казвам: “Малко глоба имаш да плащаш ти”. И американците сега плащат глоба на своите проповеди. Не само там, навсякъде. Общ закон е това! Не трябва да бъдат изпокъсани цветята!

“Слушайте Го! Дай свобода”, стр. 48; 119

Дрехата даром се дава, но все трябва да платите нещо за нея. Защото в Невидимия свят съществува един закон: Като ти дадат една дреха и ти си недоволен от нея, ти ще я опорочиш.

“Изпълнение Волята”, стр. 238; 119

Никога не отлагай! Дойдеш ли до нещо, направи го.

“Вътрешно единство”, стр. 149; 205

Някой пророк казва: “Горко вам”. Пророкът има право да каже, но ти нямаш право. Той е пратен от Господа, законът е такъв. Ти четеш този закон, вземаш правото и казваш: “Горко вам”. Ти нямаш правото, ще мълчиш.

“Зародиш, дърво и плод”, стр. 411; 168

И защо ви помагам аз? Защото искам да помогна на други хора, които са подир вас, а вие сте запушили пътя, а щом помогна на вас, отпушвате пътя за другите. Следователно или вървете напред, или останете отзад. И ако не сторите нито едното, нито другото, правите непростим грях. Законът е ясен.

“Защо ви помагам”, стр. 61; 208

Сегашните хора, както са създадени, не са свободни, понеже материята са взели отнякъде. Когато един човек идва на Земята, да се въплъти, той взема оттук оттам от кредитори. Той, като е идвал да се въплъти, не е имал достатъчно средства, за да си съгради една къща. Кредиторите му заемали пари назаем. Вие не знаете защо умирате. Умирате от лошите кредитори.

“Божието дихание”, стр. 437; 151

Всеки човек, откак се е родил, откак е дошъл на този свят, докато замине, има опредена част от материята, която той трябва да развие, да обработи.

“Несъвместими отношения”, стр. 35-36; 36

Всякога, когато човек дава известен оброк, той го дава пред другиго. И всякога, когато даваш известно обещание пред друг дух, той ще те преследва и ще понесеш всичките последствия и страдания. Един по-висш закон отменя разпорежданията на по-низш закон... Във всичките свои обещания човек трябва да бъде внимателен, та да ги дава разумно.

стр. 138; 197

Някой ще дойде тук, за да вземе нещо и да го обърне против мен. Горко на този, който ще направи това. Проклятие ще има отгоре си, не до четвърта, но до тисяща рода! Такъв е великият Божи закон, Божествената Истина: “Който съгреши против Духа – казва Христос – нито в този век, нито в бъдещия ще му се простят греховете”.

“Пояснения върху окултизма, спиритизма, теософията, мистицизма и християнството”, стр. 132; 203

Някои идват тук да ме хванат за думите ми. Те са пратени, казват: “Да го уловим този сега!” И седят, бележат в книжката си. И казват: “Чакай сега, уловихме го”. И почват да разместват думите ми. Ако аз съм казал нещо разместено, то е хроникирано вече на друго място. Това е един велик закон. Аз съм хванат вече, аз съм отговорен пред себе си, отговорен съм пред този велик закон.

“Той ги изпита”, стр. 212; 25

Ако някой е дошъл при мене – БОГ ви е привлякъл при мене. Аз съм длъжен да му покажа пътя към БОГА.

“Най-разумните отношения”, стр. 321; 172

Всяко нещо, което ние правим, трябва да ползва другите хора, трябва да ползва и нас. Всяка мисъл трябва да принесе някаква полза в света. Законът е такъв. Всяка постъпка трябва да принесе полза на другите хора, също и на самия човек, който я върши. Това е един Божествен закон, според който всеки човек, който иска да живее, трябва да бъде носител на онова великото и светлото в живота.

“Светлина, топлина и сила”, стр. 663; 162

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...