Jump to content

ПРИНЦИПИ НА БРАТСТВОТО И УЧЕНИЧЕСТВОТО


Recommended Posts

ПРИНЦИПИ НА БРАТСТВОТО И УЧЕНИЧЕСТВОТО

Христос полага един принцип, върху който съгражда основата на Своето учение, т.е. материалната страна, видимата, физическата страна. Когато Той говори за брат, сестра и майка, разбира чисто физическата страна, тъй както светът сега е изявен. Не говоря за Небето, защото често в Божествения свят няма такива отношения. На Земята най-възвишеното – това е братът, сестрата и майката... Брат и сестра – подразбира преди всичко чистота. В какво? Чистота в помисли, в желания и в действия. Трябва разширение на ума и на сърдцето.

“Братя и сестри на Христа”, стр. 1, 2; 13

Първият принцип за ученика е: За да станеш брат, и сестра, и майка на Христа, трябва Божията Любов да изпълни сърдцето ти, душата ти и духа ти и тогава ще станеш брат, сестра и майка. И след като приложим този принцип, ти ще бъдеш ученик... Аз казвам и втория принцип. Христос не го е засегнал. Плачът е второто условие за ученика на една окултна школа в пълния смисъл. И като заплачете, ще почувствате в себе си един изобилен живот, пълен най-първо с тъга, който постепенно се превръща в Божествена светлина.

“Плачът”, стр. 32-33; 13

Под майка разбирам същество на абсолютно безкористие; братът е същество на абсолютно безкористие; сестрата е същество на абсолютно безкористие. Братството се основава на пълно безкористие. Дето има корист, никакво Братство не съществува. Това е принципален въпрос.

“Фарисей и садукей”, стр. 30; 11

Всичко, което става в Природата, става и във вас. Това трябва да го знаете. Ако между Природата и вас няма известно съотношение, вие не сте на прав път. Ако ви се проповядва учение без мъчнотии, без ветрове, без дъжд, без град, това не е Божествено учение, не е учението на Бялото Братство. Това са принципи, които трябва да държите в ума си и да ги опитате.

“Природни методи”, стр. 103-104; 17

Един от принципите на Бялото Братство е реализиране на идеята Братство и равенство. Това не подразбира заличаване на човешката душа, но проява на индивидуалността на човека, т.е. преминаване на съзнанието в по-висока форма.

“Правият път”, стр. 203; 17

В нашето учение влиза още един принцип, че ние можем да вложим труда си в земята, да работим всички физически, по 2-3 часа на ден, колективен труд... Този колективен труд ще дойде. Ще дойде вдъхновение в умовете и в сърдцата на хората, и тогава човек ще може да работи сръчно. Знаете ли как се работи с Любов? Когато работиш с Любов, пееш, всичко върви – и мазане и миене.

“Много плод принася”, стр. 112; 18

Ние не можем да говорим за братство, докато нямаме един основен принцип. Той е следующият. Ето какво казва самата Природа: на Земята двама души могат ли да бъдат братя, ако не са родени от една майка и един баща? Аз взимам линията АВ. Това са бащата и майката. Тегля други линии надолу С, Д, Н и т.н., може и повече линии да спусна. Тия линии може да бъдат братя, понеже в жилите им прониква една кръв, кръвта на един баща и на една майка. Но като дойдем до духовния смисъл, пак трябва да съществува същият принцип. В нас трябва да прониква същият дух. Ако прониква, можем да бъдем братя, но ако нямаме този принцип, ние не можем да бъдем братя.

“Школата и развитието на ученика”, стр. 27-28; 27

В нашето Бяло Братство принципът е: Само за БОГА можем да работим и само Него можем да любим безгранично, и само Нему можем да се доверяваме.

“Изпитвайте Писанията”, стр. 234; 18

Никога не късай онези свещени връзки, които БОГ е поставил между твоята душа и другите души. Остави тези връзки, нека БОГ функционира чрез тях.

“И видях ново Небе и нова Земя”, стр. 82; 140

Принципите на християнството изискват цял един живот, за да се приложат. И не само да се приложи едно учение, но резултатите, които се добиват, трябва да се запазят.

“Без наука няма сполука”, стр. 65; 205

Да живееш братски с всички същества, това значи, на никого да не причиниш и най-малкото страдание... Като живее, човек все ще смели няколко житни зърна, все ще изяде няколко плода, няколко яйца и т.н. Живее ли по този начин, той е нарушил вече принципа на великия братски живот.

“Степени на съзнанието”, стр. 336; 152

Основният принцип в една духовна Школа е: Да има едно разбиране за БОГА, което да стане като мярка.

“Разумното начало в света”, стр. 19; 198

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...