Jump to content

15. Снимките на Васко Искренов


Recommended Posts

15. СНИМКИТЕ НА ВАСКО ИСКРЕНОВ

В: Вие сте правили доста снимки. Сутрин се ставаше, отиваше се там.

И: Ами Паневритмията с планински пейзажи, който гледа тия снимки се учудва къде са, какви са. Мистична работа, прави впечатление.

В: Да, самите снимки са много хубаво направени.

И: Да, ама на, жалко, къде са? Язък. Хем искахме да ги съхраним най-сигурно, а пък това сигурно не излезе сигурно.

В: Не, те са съхранени тези снимки.

И: Да, дано.

В: Аз имам част от тях. И други ги имат, съхранени са снимките.

И: Но както тия снимки, така и по планините, така и навсякъде и във всички редакции където съм бил, моя почерк е един. Аз 19 години бях без работа, уволнен, но не съм гладувал. Пращан съм командировки от Държавното фото.

В: С какъв апарат работехте?

И: Лайка.

В: Колко - 6/9 ли е?

И: Не, малко форматен.

В: 24/36.

И: Да, ама големи увеличения правя.

В: Добре де, аз смятах, че са вашите филми 6/9.

И: Не, спорех често с един стар фотограф Илачков. Аз му показах портрет голям направен и съм турил малката снимка, толкова малка снимка на жена - портрет. Няма зърно, няма ретуш, няма нищо. Гледа го, хвърля го, гледа го, хвърля го, гледа го, хвърля го. Аз работех прецизно и си проверявах филмите, филм с най-хубавия филм, който имам AGFA, не много чувствителен, защото зърното там се губи и трябва познание, много познание, трябва вкус, трябва виждане.

В: Да. Значи вашите филми са правени на формат Лайка и 24/36 тези малките. Аз смятах, че като гледам тези снимки, аз смятах, че е 6/9 см.

И: Не, не. Аз започнах с едно апаратче 6/9 фоклендер и когато се връщах от Камчия, от Черно море, направих едно пътешествие с платноходна лодка по Дунава и по Черно море. Там ме има на снимката, а при Дончо Карастоянов се отбих при него и си правих в неговото ателие филмите. Като съм ги закачил така 6/9 филми, той гледа и се учудва, че от предния план до безкрайност има острота. С голям апарат 6/9 такава острота не може да се постигне. Аз му казах, че бях намерил едно тефтерче, където е показано бленди и разстояния от колко до колко при дадена бленда и даден метраж, от колко до колко метра ще има острота. И благодарение на това, а пък тая схема е вградена на обективите на малко форматни камери и там като се постави обектива не на фокус, а на метража вие получавате тая острота, който го знае. Ама почти никой не го знае. Аз на много хора съм отворил очите, защото те не могат да разберат как трябва да получат една хубава снимка. Имам много мои ученици, които са ми благодарни за това. А пък Дончо Карастоянов се изуми и той се чуди на моя 6/9 апарат фоклендер и ме заобича тоя човек и даже когато дойдох в София, каза: „От тебе по-добър няма“.

В: Значи всички филми, които сте снемали в София и на Рила с Учителя са формат Лайка 24/36.

И: Малък формат.

В: Аз смятах, че са големи ленти.

И: Не. Малки. Като ръкавичка ми беше в ръката.

В: Как се казваше апарата?

И: Лайка. С четири обектива. Широк 5 см, 9 см, 13 и 1/2 см. Тая снимка на върха дето я виждате е с 13 и 1/2 см обектив.

В: Вие този фотоапарат продадохте ли го? Къде отиде този фотоапарат?

И: Много работи съм имал, но изчезнаха при моите пътувания по чужбина.

В: На мен ми направи впечатление, че там имате доста панорамни снимки. На първото, на второто, на третото, на четвъртото езеро. Имате много хубави панорамни снимки. Имате ли някаква идея, как да станат тези снимки впоследствие? Аз смятам, че трябва да се направи един албум и някакъв коментар отдолу.

И: Би трябвало да, да се издаде пак с известен текст, нали.

В: Какъв текст смятате да се сложи отдолу под вашите снимки?

И: Не, то ако се говори за Рила.

В: Нещо от беседите на Учителя за Рила, така ли?

И: Да, и между другото да се посочват. Тук таме по някоя снимка, а като има и текста и снимката, да се допълва.

В: Да, защото аз ще искам след това да ми напишете на един лист хартия, че ме упълномощавате мене, нали, то не е юридически документ, да ви издам вашите спомени и да издам един албум. Нали това не е юридически документ, но все пак да има нещо написано. Да може да го издадем.

И: Да.

В: Но вие смятате, че един албум може да се направи и с коментари от долу с рилски извадки от беседите на Учителя. Аз така смятам да бъде направена вашата продукция. Дано имаме дни и дано ни се дадат условия. А ти от Невидимия свят ще ми съдействуваш. Обещаваш, нали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...