Jump to content

21. Отнемане на жизнения кредит


Recommended Posts

21. ОТНЕМАНЕ НА ЖИЗНЕНИЯ КРЕДИТ

В: За Кузман Кузманов спомняте ли си нещо?
И: Познавам го като едно голямо изключение, уникален.
В: В какъв смисъл?
И: Ами Учителят толкова много го обичаше, че когато той идва в София, Учителят го вижда, излиза от стаята си и отива извън мястото ни навън от Изгрева да го срещне. Той идва от града пешком. Той държеше беседи в своя град, говореше за окултизма между Изток и Запад и имаше език, мисъл издържана, строго научна и духовна. Въобще едно рядко дарование, обаче отиде си съвсем млад за голямо съжаление.
В: В онези години много млади си заминаха.
И: Той не представляваше едър човек, той беше като сянка, с едно нежно тяло такова, движи се така като че вятър го носи. Нямаше жизнен кредит, беше го изразходвал или му го спря Небето. Ето това е загадката.
В: За Георги Радев да ми кажете нещо за него?
И: За Георги Радев, какво може да се каже. Когато той почина, Учителят каза: „Светът загуби един учен“. Георги Радев дешифрираше по пътя на математиката Евангелието. Щом Евангелието е написано с един гениален език, който едновременно се говореше, означаваше и скриваше. Говориш по буква, означаваш по смисъл, скриваш по съдържание.
В: Да.
И: Аз съм малък човек, аз от всичко съм закачал по малко, ама нямам език да го изразя, разбирате ли ме?
В: Да.
И: От него аз съм запомнил нещо от Айнщайновата относителна теория. Тя ми помогна много да разбера какво е материя, какво е дух, превръщане на елементите и т.н.
В: Това сте разбрали от него, какво е материя и какво е дух?
И: Ами неделимата частичка на материята беше атома, два милиона част от милиметъра. И науката казваше, че превръщането на елементите ще си остане само като блян за химиците. Обаче след откритието на радия от двойката Пиер и Мария Кюри този блян стана научна действителност.
В Англия направиха експеримент, обърнаха въглена в злато, това което беше мечта на химиците, обаче за голямо съжаление на световните спекуланти не можа да се използва това откритие, защото масрафа, който се прави, за да се получи златото е по-голям от придобитата стойност на златото. Учените се интересуват от наука, а пък спекулантите и военните се интересуват от друго. Светът узря най-после да разбере, че по пътя на насилието има само зло и сега големите сили си подадоха ръка да сътрудничат, нали?
В: Вие щяхте да ми разкажете нещо за Георги Марков.
И: Да. В очите на съгражданите ни бе фанатик. Аз не знаех, че той е дъновист, обаче всички хора в Лом го знаеха, а когато си идваше той знаеха, че е вечен студент. Ходил е във Франция, запознал се е с френския астроном Камил фламарион, занимаваше се с астрология и беше малко своенравен така някак си. Обичаше да командва, нещо което не беше приятно на приятелите и на моите съграждани. Като си идва в Лом, всички го познават, че е дъновист, защото носи дълга коса. Аз тогава бях книжар, гледа на витрината ми окултна литература, отбива се вътре, заговаряме се. Така се сприятели с мен, че винаги ме държеше под ръка. Ако ме пусне, виси във въздуха като че ли е перце. Ходехме на лозе, обаче аз му противоречах по някой път. Например, той казваше: „Да си сверим часовниците, за да има хармония“. Викам му, че мъртвото не може да прави хармония. Бяха такива дреболии, които минаваха леко така само в обсега на разговорите, но беше в разбиранията така да се каже фанатик. И какво се случи с него? Да се върне назад в стария си живот неочаквано, да прояде месо, почна да живее по старому. А уж вървеше в духовния живот толкова години. И легна на легло и за известно време се залежа, лежа и си замина. В: А защо се отказа от вегетарианството? Кой го накара, кой беше изкусителят? И: Не знам, аз не можах да говоря с него, защото тогава аз се бях пренесъл в София. Беше астролог. Занимаваше се с окултни науки. Да, занимаваше „се с астрология усилено, винаги. И не знам защо се отклони, върна се назад. Но си замина отведнъж. Какво му помогна астрологията? Нищо. Какво му помогна окултизма? Нищо. Защо напусна Учението и Учителя? Ето това е загадката. Отне им се жизнения кредит от небето.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...