Jump to content

6. Дървеното столче


Recommended Posts

6. ДЪРВЕНОТО СТОЛЧЕ

През 1927 г. пак имахме общ събор през август на Преображение. Всички поканени бяхме дошли от цяла България на събор на Изгрева - над 1000 души. Направихме си палатки и кой каквото имаше с него се установи, така че се получи един голям лагер от над хиляда души. На сутринта рано пристига кавалерия от войници и ни обкръжиха. Нашите братя бяха наредили да имаме наша охрана от дежурни братя, които да охраняват лагера ни отвътре без оръжие. По такъв начин се явиха два кордона. Единият от наши хора, а другия кордон отвън от войскова конна част. Ние отвътре, а те отвън. Така продължи до към 10 часа. След това войсковата част се оттегли и след няколко минути Учителят, който живееше в града пристигна с файтон от града и държа своята редовна беседа. Измежду другото Той каза: „Трябва да вземете от света пример. И вие трябва да сте като тези войници. Както те изпълняват, което им наредят техните офицери, така и вие трябва да изпълнявате това, което Бог ви каже“.
През същата година през събора се строеше и братския салон на Изгрева. Към края на събора той беше вече доста готов и една от беседите на Учителя я държа там. Всички бяхме насядали на новия под от борови, хубави дъски и миришеше на смола. А за Учителя имаше приготвена катедра. Обаче в общата залисия, от многото работа по салона не знам как се случи, но на катедрата никой не се сети да тури един приличен стол с облегалка. А бяха поставили едно обикновено дървено столче без облегалка. На него Учителят седна и държа беседата си. Измежду другото той обърна внимание на столчето: „На какъвто стол сте ме поставили да седна, такъв ще ви бъде хала през цялата година“.
И така се случи, че всеки от нас си правеше големи планове през годината, всичко вървеше на добре, но някъде по средата всичко се обърна и вече до края на годината вървеше наопаки. Вие знаете ли какво значи да ви върви всичко наопаки? То е все едно да сложиш един възрастен човек да седи дълго време на стол без облегало. Ето, това го проверихме.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...