Jump to content

21. Силният и слабият


Recommended Posts

21. СИЛНИЯТ И СЛАБИЯТ

По онова време аз се бях сдружил с Тодора, която имаше мъж на име Тодор с четири деца. На Изгрева беше станала голяма олелия и разправия между двамата Тодоровци: съпругът бе Тодор и съпругата бе Тодора. Аз също бях замесен, защото бях третия. Бяхме упреквани от всички на Изгрева, дори искаха да ни изгонят от Изгрева, но Учителят разреши по друг начин въпроса. А как го разреши, това ще видите по-късно. А сега за друго е разказа ми.
Имаше един виден брат, който заемаше голяма длъжност в София и идваше на Изгрева и пристигна на Рила. Още с пристигането си, беше надвечер, викна ме при себе си, при езерото и започна да ме обвинява. Но преди това обърна си ревера на палтото и ми показа една фашистка значка. Тогава имаше фашистки организации, които искаха да сложат в България ред и порядък, какъвто фашистите са направили в Германия. Казва ми: „Гледай тука значката и внимавай в нея. Утре аз слизам в София и ти ще дойдеш с мене и оттам ще си отидеш на село и никакво връщане в София. Там ти е мястото, а не тука на Изгрева, да дружиш с Тодора, да разбиваш чуждо семейство и да създаваш неприятности на Братството и Учителя“. Аз си замълчах и това с никого не споделих.
Сутринта всички отиваме на Молитвения връх, а там беше и оня с фашисткия знак на ревера. След изгрева на слънцето Учителят започна беседата си. След като поговори известно врем, той изведнъж промени тона си и темата и каза: „Някой от тук в града на службата си гащите му треперят от началниците му, а тука като дойде намерил един слаб брат и го гази, та иска да го смаже“. Учителят замълча и се вторачи към онзи, дето имаше специална значка под ревера. Братът разбра, че това е изказване за него и след като слезнахме в лагера той изведнъж изчезна и не го видях кога се измъкнал и запрашил за София. По такъв начин Учителят ме защити без да съм отнесъл въпроса до Него. Той го разреши по свой начин, както Той умееше и знаеше. Той ме защити тук на Рила, но как се разреши този въпрос с мен и Тодора на Изгрева, това ще научите по-нататък. Ние бяхме изпитание за всички.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...