Jump to content

22. Караницата


Recommended Posts

22. КАРАНИЦАТА

На Изгрева имаше обща кухня, в която дежуреха различни сестри. Продуктите за кухнята се набавяха от градината и онова, което не достигаше се купуваше от градския пазар. Понеже аз непрекъснато бях на Изгрева, работех в градината и често ме извикваха да помагам в кухнята. Да насека дърва, да донеса вода, да измия продуктите. А се готвеше за стотина човека. А това не е малко по това време. Така че аз често помагах на сестра Станка в кухнята, която готвеше както на Учителя, така и на работниците. Тя беше малко нервна и често ми се караше. Един ден тя почна така да ми се кара, че много дълго продължи. Аз все гледах да я изтърпявам. Кухнята беше на източния край на салона, а приемната беше на западната част на салона. И без някой да казва за тази караница, гдето Станка ме гълчи, ето че Учителят пристига в кухнята от Неговата приемна, гдето е на другия край на салона и където нищо не се чува от крясъците на Станка. Той пристигна и остро започна да й се кара. Каза й: „Ти не си за тука. Ти трябва да отидеш да работиш в някоя фабрика, да се научиш да се подчиняваш на надзиратели!“ Кара й се дълго и тя по едно време се разплака. След това Учителят омекна, обърна се към мене и каза: „Ако сте като другите, по е хубаво да не сте и да ви няма тука“. И си отиде.
Тази случка иде да покаже колко Учителят е чувствителен на всяко дисхармонично състояние, как Той долавяше и идваше да защити известни принципи.
Пак по това време Учителят в една беседа казва: „Сега Господ работи в кухнята“. А в кухнята работехме само аз и сестра Станка. Като чух това, аз малко се изправих. Учителят като видя това продължи: „Сега Господ работи в кухнята и действува със Сила и мощ, за да нахрани гладните на Изгрева не само с чорба, но и със Словото Божие“. Като чух това аз леко се свих и разбрах, че тук на Изгрева трябва да бъдем работници на нивата Господня.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...