Jump to content

2. Железните и медни врати


Recommended Posts

2. ЖЕЛЕЗНИТЕ И МЕДНИ ВРАТИ

Композитора Петко Стайнов - слепият много обичаше Влади и Влади му казваше, че винаги му правят мръсно и той казваше: „На дърво без плод никой не хвърля камък". Та веднъж пак бяхме там с Учителя, говореше, че си има неприятности и Той му казваше: „Сега ти се затварят железните врати, но ще ти се отворят медните врати". Ама не знам, до края му все бяха врати затворени. Още Учителят му казал: „Плодът е узрял и вече ще падне." Но до няколко дни преди да си отиде нещо му ядяха парцалите. Какво ли не, понеже по едно време с филхармония „Пионер" толкова ги бяха харесали в Италия, че всяка година ги канеха, та бяха пуснали приказки и аз нали в университета преподавах 19 години във Висшето учебно заведение. В Университета предавах италианска филология, колеги по английска, немска филология бяха пуснали версия, че папата ни е женил, понеже ние в Италия се женихме, нали, че той ни е бил кум и затова ходихме все в Италия, та бяха спрели моята колежка-италиянка да питат дали е вярно. И аз й казвам: „Де да беше вярно. Папата да ми е бил кум аз щях да съм на кон". Нали казват, да имаш вуйчо владика, аз пък папа да имам. Така завиждаха. Но узрелият плод сам си пада и накрая падна в ръцете му - така получи закрила от Учителя.
Учителят е бил на концерта на Влади със симфоничния оркестър. Кога е било това? В настоящия театър „Иван Ba3QB", в една ложа беше. Той все казваше Владо: „От едната страна беше Учителят в една ложа, от другата страна бяха регентите". Значи това беше веднага след 9.IX.1944 г. някъде щом още регентите бяха. Та след това всички колко му ядоха душата на Влади, защото майка му и баща му бяха комунисти. Те бяха първите комунисти партийци - тези от идеалистите. Дето казват учението на комунистите е много хубаво, но хората го изопачават, както направиха на времето търговците в храма, дето Христос ги изгони с камшика. Та колко му ядоха парцалите, че родителите му и от службата. След това от радиото идваха в къщи и имаше снимка на Учителя, в стаята на баща ми, който си беше окачил. Щом се влезе в старата ни къща, така отсреща се вижда Учителя и после имахме една картина над огледалото на апостол Павел, който говори с една римлянка. Стана комунист заради родителите си. Та щяха да го изключват от партията заради тези картини и от работа щяха да го изключват. Дойдоха вкъщи специално с кадровичката, та във всички стаи ходеха, гледаха. Значи той държи на Дънов, има картини на ап. Павел, че жена му ходи на църква. Как може той да не окаже влияние върху жена си и много други неприятности та чак до края му продължиха тия работи. От една страна едните го ненавиждаха, че бил комунист, а пък комунистите му викаха, че не е комунист, че е фашист, дъновист и покрай жена си бил християнин и все, че ходел в Италия. Хайде де, справете с толкова противоречия.
Когато Учителят е бил в Мърчаево през 1944 г. и се бил затворил в стаята си, съобщили му, че Влади е дошъл, Учителят слязъл с цигулката си, дал я на Влади да посвири. Да, и той после с нея е свирил 2-3 часа. Именно ние бяхме тогава евакуирани в Разград и Влади беше дошъл не знам за заплата или нещо друго и тогава е ходил в Мърчаево, да го види. Също и когато Учителя се разболя идва в София. Беше и на погребението Му.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...