Jump to content

Наряди за 1946 г.


Recommended Posts

НАРЯДИ за 1946 година

  1. Любезни братя и сестри, 14.I.1946 г. (за учителската среща, 8.1.)
  2. Любезни братя и сестри, 10.II.1946 г. (за сказките и кръжока)
  3. Обични братя и сестри, 10.III.1946 г. - наряд за22. III., пролетното равноденствие.
  4. Обични братя и сестри, 10.III.1946 г. (поздравления за 22. III.)
  5. Любезни братя и сестри, 1 .V.1946 г. (за беседите)
  6. Обични братя и сестри, 1.V. 1946 г.
  7. Любезни братя и сестри, 10.VII.1946 г.
  8. Обични братя и сестри, 1 .VIII .1946 г. - наряд за събора
  9. Обични братя и сестри, 12. IX. 1946 г. - наряд за 22. IX.
  10. Обични братя и сестри, 22. IX.1946 г.
  11. Любезни братя и сестри, 27. IX.1946 г.
  12. Обични братя и сестри, 18. XII.1946 г. - наряд по случай 2 години от заминаването на Учителя.
  13. Възпоменателно слово, 26. XII.1946 г.

1) ЛЮБЕЗНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Във връзка с решенията на братската учителска среща на 13 и 14 август 1945 г., ще се правят учителски срещи всяка година във време на събора. Реши се тогава извън тая обща редовна среща да се свикват, при сгоден случай и групови такива. Такава групова среща се състоя на 8.I.1946 г. на Изгрева, на която присъствуваха около 15 души.
В срещата се разгледаха следните въпроси:
  1. Обмисляне дванадесетте точки от миналата среща, състояла се на 13 и
    14.VIII.
  2. Изнасяне на педагогически опитности.
  3. Изработване дневен ред на бъдещата педагогическа среща във време на общия събор.
По първа точка се взеха следните решения:
  1. Определиха се подходящи лица, които да съберат примерите, разказите и легендите на Учителя.
  2. Определиха се лица, които да приготвят сборник от песни на Учителя и такива и на някои наши братя и сестри, подходящи за училищата.
  3. Реши се да се напомни на братята и сестрите учители да побързат с приготвяне на статии за педагогическия сборник, които да ни се изпратят навреме.
  4. Реши се да се издаде сборник от гимнастични упражнения, като се вземат подходящи такива от паневритмията и те се предшествуват от подготвителни упражнения. Определиха се лица за изпълнение на тази задача.
  5. Изработи се следният дневен ред за идващата педагогическа среща във време на събори:
а) Реферати.
б) Курсове.
в) Педагогически опитности.
г) Разни.
Предложиха се следните теми за реферати:
  1. Идеята за Цялото във връзка с образованието.
  2. Мистичната страна в педагогическите идеи на Учителя.
  3. Пътят към детското сърце.
  4. Образователното дело в Русия.
  5. Текстуален доклад на педагогическите идеи на Учителя.
  6. Педагогическите идеи на Учителя в моята практика.
Умоляват се братя и сестри, които желаят да вземат някои от горните реферати, да ни съобщат най-късно до края на м. март.
Могат да се посочат и други теми за реферати от желаещи да ги изнесат. В случай, че се предложат много теми, комитетът на групата ще направи подбор с оглед на времето, с което разполагаме.
Сестра Ярмила Въжарова ще открие кратък курс през време на събора по ритмика за учители, в който ще ги запознае с песните на Учителя, превърнати в движения.
На състоялата се среща на 8 януари няколко братя и сестри изложиха свои интересни и ценни педагогически опитности.
Срещата мина с повишен дух и желание за творческа работа.
Пожелаваме на всички братя и сестри най-усилена и смела работа за изграждане новото свободно училище на любовта.
Всички материали, сведения, запитвания и помощи за касата при групата да се изпращат на адрес: Еленка Н. Григорова, кв. Изгрев - София XIII.
Със сърдечен братски поздрав:

От Комитета на братската учителска група

14.I.1946 г. Изгрев

2) ЛЮБЕЗНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Вие знаете, че всяка сряда след обед на Изгрева се държат сказки, в които се засягат научни въпроси във връзка с идеите на Учителя.
Просветният съвет реши да се печатат тия сказки, в ограничен брой засега, и да се пращат във всеки град по един екземпляр за целия кръжок. След прочитане на този екземпляр, молим същия да се изпрати на околните села, където има кръжоци.
За изпращане на тия сказки, изобщо за общение с провинцията, Просветният съвет на Изгрева образува специален кръжок. Желаещите да се свържат с този кръжок на Изгрева, да се отнасят до ръководителя на кръжока А. Бертоли, кв. Изгрев 1272, София.
Във връзка със сказките и за други въпроси, отнасящи се до дейността на Просветния съвет, отнасяйте се до горния адрес. Например, може някой да иска допълнителни осветления по някой специален въпрос, изложен в сказките. Може да иска повече сведения по дейността и живота на Братството на Изгрева. Желателно е да се обменят мисли и върху някои пасажи от беседите и лекциите на Учителя или върху някои упражнения и задачи, дадени от Него на ученици и др.
Целта е да се образува по-интимна, по-сърдечна връзка между Изгрева и провинцията. Нека да се чувствуваме като едно цяло, като едно голямо семейство, което продължава да работи под ръководството на любимия ни Учител за великото Божие дело.

Кръжок за кореспонденция при Просветния съвет - Изгрева

10. II. 1946 г.

3) ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Праздникът на пролетта - 22 март т. г., петък - ще се отпразднува по следния
начин:
Молитвата ще започне в 5.30 часа сутринта на определеното досега място, както следва:
  1. Добрата молитва.
  2. „В начало бе Словото".
  3. Евангелие от Матея, 5 гл., 13-18 ст.
  4. Евангелия от Лука, 12 гл., 32-37 ст.
  5. Евангелие от Йоана, 14 гл., 1-12 ст.
  6. „Духът Божий".
  7. Пътят на живота.
  8. Прочитане на беседата: „Разумно разбиране".
  9. Отче наш.
  10. „Господи Боже наш, да дойде Твоето Царство на земята, както е горена небето и всички народи, които Ти си призовал, да вземат своето място в Царството Ти, за да Ти служат с радост и веселие."
След това ще се направят гимнастическите упражнения. Братската вечеря ще се състои в 7 часа след обед. На вечерята ще се повтори утринният ред без беседата. На вечерята ще се прочете и последното писмо на Братския съвет.
Умоляват се братята ръководители да съобщат настоящето на всички братя и сестри в града и околията.
За получаването на настоящето молим, отговорете с отворена карта. Поздрав на всички братя и сестри.
С братски поздрав,

Братският съвет:

Тодор Стоименов, Паша Теодорова,

Симеон Симеонов, Никола Антов,

Жечо Панайотов, Борис Николов, Боян Боев.

10 март 1946 г. Изгрев - София

4) ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

На 22 март ще се съберем да изпълним една свещена древна традиция на Всемирното Бяло Братство. От този ден нови сили на разумната природа влизат в действие, почва прилив на животворни и духовни сили. Учителят, чрез празника 22 март, иска да ни свърже с ритъма в природата, с вътрешния й живот.
От друга страна, 22 март - началото на пролетта - ни наумява и за една друга пролет, която идва днес - пролет в човешката душа, в живота на човечеството. Ражда се едно ново съзнание, човешката душа се пробужда! Идеята, която ще легне в основите на новата култура, е: Изпълнение Волята на Бога. Христос казва: „Дойдох да изпълня не моята воля, а Волята на Отца, Който ме е изпратил."
Христос излага разказа за петте разумни и петте неразумни деви. Когато дошъл младоженецът, първите имали масло в светилниците си и влезли вътре, а вторите нямали масло и останали вън. Тази притча говори за нуждата от будно съзнание. Особено в днешната епоха се изисква от човека будно съзнание, за да приеме духовната вълна, която сега слиза към земята. Това, което сега ще се изяви на земята, е Любовта като принцип - Космичната Любов. Човечеството влиза в нов свят - в света на Любовта.
Учителят казва: „Сега човечеството е в завоя между две култури, между две епохи. Иде една нова епоха, в която всички погрешни идеи, с които хората са живяли досега, ще бъдат преобразени. От днешните форми на живота ще се родят новата земя и новото небе. И хората ще имат такова отношение един към друг, както брат към сестра и сестра към брат. Сестрата може да се жертвува за своя брат при всички условия. И братът може да се жертвува за своята сестра при всички условия. Хората са нежни цветя, посадени в живота и ако те нямат топлина, светлина и влага, какво може да стане от тях? Хубостта на цветята зависи от топлината, светлината и влагата. Топлината отговаря на любовта, светлината - на правата мисъл, а влагата - на силите в живота. Сегашният свят е обречен на преобразование. Раят е място, дето съществата се обичат и живеят един за друг. При новото разбиране на живота човек вижда, че неговото благо е благо за всички. Новото съзнание, новото разбиране ще внесе коренно преобразование в целия строй на живота. И тогава ще се даде ново направление на труда. Потикът при новите форми на труда ще бъде любовта.
Бъдещето, което иде, е светло. Новата епоха, която иде, можем да наречем епоха на възкресението. Възкресението не е нищо друго, освен оживяване на съзнанието на всички хора от Божествената Любов.
В бъдеще всички народи ще се побратимят и ще образуват светещата раса на любовта. Тогава свещеният пламък на истинския живот ще се изяви във всичката си красота. Животът ще се изяви не в своите сенки, а в своята същина.
Днешните страдания са родилните мъки на новия човек. С тихи стъпки Новото пристъпва към земята, както утринната зора, която показва идването на новия ден."
Ще завършим със следните думи на Учителя върху Любовта: „Къде е Бог? - В Любовта. Ако любите, Той е във вас. Да любиш, това значи, че Господ се е проявил в твоето сърце. Христос казва: „Който слугува на Любовта, той слугува на Мене."
„Любовта зависи от този досег, който бихте имали с Христа. Когато издигнете ума и сърцето си към Христа, Той ще ви хване за ръката, ще ви въведе в Божествената градина, ще ви заведе при извора на Любовта, да вкусите от нея. По-щастлив момент от този за вас няма да има."
Когато обичаме Бога, ние едновременно обичаме всичко, което Той е създал. Ако не обичаме Бога, отношенията ни спрямо Неговите създания не са прави.
„Докато човек живее за старото, ще обича само едного. Щом влезе в новия живот, той ще обича всички, понеже те съставят едно цяло. Дойдете ли до тази любов, всички ще бъдете свободни и щастливи. Ако любите, ще влезете в безсмъртието."
Любовта към Бога дава силен тласък в живота на човека. Любовта е първият и най-силен стимул за човека. Тя е първият лъч, който прониква в човешката душа. Щом дойде Любовта, тя събужда великото, славното, красивото в човешката душа и човек става герой в света.
Който люби, само той има Истината в себе си. Който има Истината, той може да бъде обичан.
За да можем да свършим една работа в този свят, непременно трябва да имаме любов. Тя е велик фактор в сърцата на онези, които я имат.
Истинските духовни хора разглеждат любовта като особен свят, свързан с най-възвишените същества, които живеят на небето. Без любов не може да има никаква положителна наука. Без любов не можем да проучаваме човешката душа. Без любов не можем да направим нищо. Любовта е единствената светлина, с която разполагаме, за да познаваме живите същества, с които сме заобиколени. За да познаваш хората в същинския смисъл на думата, трябва да ги обичаш!
Когато човек изяви любовта, тя го преобразява. Вън от любовта няма живот, няма никакви постижения. Без любовта нещата са мъртви, несъзнателни, механични.
С любовта човек всичко може да постигне: грозният може да стане красив, бедният - богат, невежият - учен. Който има любовта, той не може да падне духом, той има дълбок мир в себе си. Любовта е велико нещо в света, което прави човека силен, мощен, благороден. Тя хвърля светлина в ума на човека. Който има любов в себе си, той вижда нещата. Когато човек долови само един лъч от любовта, в него става такова разширение, че той веднага разбира отношенията си към хората и не се страхува от нищо. Дойде ли любовта в човека, той казва: „Сега вече аз мога всичко да направя. За любовта препятствия няма. Явят ли се някакви препятствия, тя ги преодолява.
Да любиш, това е великият смисъл на живота. Аз говоря за възвишената, за Божията Любов, която носи новия живот и лекува хората от всичките им рани.
Великата наука на Любовта е новият път, по който всички хора трябва да вървят. Великата наука на Любовта включва в себе си всички други науки. Който има любов в себе си, може да се справи с всички положения в живота си.
Докато човек следва закона на Любовта, той може да запази своя вътрешен мир и съгласие. Щом престане да го следва, той изгубва всичко. Любовта разрешава всички въпроси. Ако си спомните за Любовта и за Истината, и ги приложите в живота си, вие ще придобиете нова светлина. Тогава всички хора ще се разберат. Ако не се приложи тая любов и тая истина, в живота на хората винаги ще има противоречия.
Новото учение е потребно на хората днес, за да се създадат благоприятни условия, при които мозъчните центрове да се развиват нормално. За тая цел сега трябва да се приложи в живота законът на Любовта.
Защо сте нещастни? - От отсъствието на Любовта! Едно от условията за придобиване на щастие е разбирането на Любовта. Правилният начин за развитие е пътят на Любовта, Мъдростта и Истината. Няма по-красив от този път!
Опитали ли сте онази любов, при която да сте готови всичко да извършите заради Бога?
Да любиш, това е работа! Защо човек става роб? - Защото не знае да люби. Някой казва: „Дотегна ми вече да любя." Казвам: Ти още не си любил. Да любиш, това значи душата ти да се разцъфти като цвят, на който да кацат Божествените пчелички и започнат да събират мед.
Отворете сърцата си на дневната светлина и цъфнете като цветята!
Ще проверите всичко, което ви говоря и ще кажете: „Струва си да се живее за новата култура, в която царува Божията Любов." Бъдещата култура е култура на Любовта и тя представя организиране на човешкото сърце и проявление на човешката душа.
Велико нещо е да живее човек за Любовта! Тогава животът на всички хора ще се превърне в песен и молитва.
Сега е началото на великата култура, на великата епоха на Любовта. Като дойде новата култура, човек ще има велики стремежи, ще се добере до великата Истина - да стане гражданин на Царството Божие!"
„Винаги мислете и постъпвайте като граждани на Царството Божие!"
Настоящото се прочете пред братята и сестрите на Изгрева и всички сърдечно ви поздравяват и ви пожелават работа във великия и светъл Божествен път!
Сега ще ви съобщим кои беседи и лекции четем в София:
В сряда, на 6 март, се прочете лекцията „Божественото и човешкото" от II година на Общия окултен клас. Скоро ще завършим втората година на Общия окултен клас и ще започнем III година на същия клас.
В петък, на 8 март, в Младежкия клас се прочете лекцията „Живите точки в природата" от третата година на Младежкия окултен клас.
В неделя, на 10 март, в 5 ч. с. се прочете беседата „Трите книги" от тома „Трите родословия". След изкарването на този том в утринните събрания в неделя, в 5 ч. с., ще се започне с тома „Устойчиви величини".
В неделя на 10 март, в 10 ч. пр. обед, се прочете беседата „Сънищата на Йосифа" от тома „Сила и живот", I серия беседи. След завършването на първа серия в неделя, в 10 ч. ще се започне втората серия.
Със сърдечен братски поздрав,

Братският съвет:

Тодор Стоименов, Паша Теодорова,

Симеон Симеонов, Никола Антов,

Жечо Панайотов, Борис Николов, Боян Боев.

10 март 1946 г.
Изгрев-София

5) ЛЮБЕЗНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Отправяме към вас нашите сърдечни поздрави и братски ви подаваме ръка в името на Великото дело на Любовта, Мъдростта и Истината, което дело е вече посято в душите на народите от цялата планета и което чака да израстне и стане начало на новото, освободено и любящо човечество.
Днес големи промени стават в живота на човечеството. Днешната епоха е епоха на противоречия, на големи страдания. Издъно се рушат основите на многовековни култури. Като че ли човечеството отива към израждане, като че е в опасност бъдещият културен възход на човечеството. Обаче, който е следил историята знае, че винаги на границата между две култури, между две велики епохи, през преходния период се минава през хаос и големи крушения. Това да не стряска, защото старите форми на живота се рушат, преди да се изградят новите форми.
И кой е онзи принцип, който ще легне в основите на новото човечество, обновено, пречистено и възродено чрез днешните големи сътресения? Това е общността, единението, взаимопомощта. Това е сближението на индивиди, народи и раси. Това е обединението на всички в едно велико общочовешко семейство.
Признаци за това вече виждаме навсякъде. По много симптоми, които виждаме около нас, можем да съдим вече за тенденциите на развитието и за характера на бъдещето, което пристъпва към нас.
Тая тенденция, която забелязваме, към общност, единение, показва, че една нова сила се ражда в света, една нова сила се пробужда в човешката душа. Това е Любовта като принцип - Мировата Любов. Тя е единственото нещо, което обединява всички души.
Затова можем да кажем, че днес се намираме в зората на една нова епоха. Иде културата на братството, на Любовта. Това ново съзнание се пробужда днес. Вълната на Мировата Любов иде в света. И тая вълна, това ново съзнание ще преобрази света. Този нов свят на Любовта, в който влиза човек, ще стопи всички препятствия, всички противоречия, които днес съществуват, ще озари умовете, ще преобрази сърцата, ще внесе нов потик в човешките воли.
Любовта ще внесе новото в света. Тя представлява един красив свят, от който произтичат всички радости в света, всичко хубаво и възвишено.
Човешките мисли, чувства и постъпки, преобразени чрез огъня, ще представляват скъпоценни камъни, които ще образуват една огърлица - най- красивото украшение на човешката душа. Чрез Любовта човек ще влезе в света на великата реалност, защото да обича човек, това е най-великото нещо, което може да направи. Всички хора, които обичат, носят известно благо от Великото Разумно Начало. Мировата Любов, която днес се ражда, ще примири всички неща в света. Тя е единственото място, гдето се примиряват нещата. Когато говорим, че хората ще трябва да се примирят, подразбираме, че те трябва да влязат в Любовта.
Пред всички народи се открива велико бъдеще. Велико е бъдещето поради Любовта, която ще се изяви, понеже пътят на Любовта е осеян с всички възможности и постижения. Когато вълната на Любовта влезе в света, тя ще внесе живот. Човешката душа от хилядолетия чака Божествения Дух да я посети. Божественият Дух сега иде като Любов!
Това са идеите на Учителя - Един от Великите Пратеници на Светлината, който живя и работи между нас. Ние сме живи свидетели на един велик живот, на едно велико творчество в България и в света. Това е делото на Учителя, Иде един светъл ден. Иде шестата раса, която ще бъде осъществяване на вечния блян на човека за една красива култура на земята. Учителят казва: „Иде пролетта. Божественото слънце ще изгрее, ледовете ще се стопят. Цветята ще цъфнат и дърветата ще дадат своите плодове."
Учителят дойде именно за да подготви това светло утро, за което копнее човешката душа. Той ни е дал оригинална нова музика, дал ни е методи, извлечени от Разумната Природа, за разрешение на всички индивидуални, обществени, народни и международни проблеми. Светлината на новите идеи на Учителя трябва да озари умовете на всички народи. Чрез тях те ще получат обнова, надежда и вяра в светлото бъдеще, което ги очаква; ще се строшат оковите, които са свързали техните нозе и ръце, и те ще намерят пътя към свободата и радостта.
Предстои ни грамадна работа. Тая работа можем да извършим само, когато сме винаги в досег с вечните извори на живота. Нека с отворени души да станем възприемчиви към новото, което сега влиза в живота. Нека погледът ни да е устремен към Светлите Божествени Върхове, отгдето общочовешката култура черпи своите животворни сокове.
Навсякъде в света има вече пробудени души, които желаят да работят за великата култура на Любовта, на братството, която иде на земята. И нека всички ние, работници на новото във всички страни, да се опознаем, да се сближим, да свържем силите си за една обща красива работа за великото дело.
В нашата дейност ние няма да сме сами. Ще имаме подкрепата на разумни сили, които ръководят човечеството в цялото Битие. Жетвата е готова. След днешните страдания умовете на много хора са отворени за новото, което иде сега. Нивата се нуждае от жетвари - борци за великата култура на братство и сестринство.
Едно нещо, от което се нуждае днес човечеството, е проникването на новите идеи в живота. Ето защо, необходимо е беседите и лекциите на Учителя, които съдържат в себе си идеите на новата култура, която иде, да бъдат преведени на чужди езици. Ще ви съобщим скоро кои беседи са предвидени за превеждане на първо време.
Ще ви молим да ни се обадите на адрес:......................................................................... за
получаване на настоящото писмо и да ни пишете нещо за вас.
Съобщете ни нещо за вашия живот там, за вашата дейност, за условията, при които работите. Нека връзките между вас и нас да станат все по-живи. Да влезем в оживена кореспонденция помежду си.
Всички братя и сестри тук сме винаги с вас! Ние живо чувствуваме вечните връзки, които ни свързват с всички вас, гдето и да се намирате.
Приемете поздрави от всички ученици в България. Предайте нашите поздрави и съдържанието на настоящето писмо на всички братя и сестри във вашата страна.
Пожелаваме ви плодотворна и радостна дейност за великото дело, за идването културата на Любовта на земята.
Със сърдечен братски поздрав,

Ученици на Всемирното Бяло Братство в България.

1 май 1946 год.
Изгрев - София

6) ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Винаги в историята на човечеството след разрушението на една култура възниква един нов свят, по-велик, по-благороден, по-разумен.
Това е защото в човешкия дух има нещо вечно и неразрушимо. Той винаги се възражда отново по-красив и по-мощен, както птицата феникс възкръсва из пепелта си. След всеки период на упадък, на разочарование, винаги човечеството се издига с нов устрем, с нови творчески сили.
Много пъти човешкия дух досега в историята на човечеството е бил хвърлян в тъмни подземия и окован във вериги, но той винаги е строшавал оковите, преодолявал е всички препятствия, защото стремежът му към свободата и светлината е непреодолим.
В човешкия дух има Божествени сили, които побеждават всички ограничения. Никой не може да зароби човешкия дух.
Човешката душа крие в себе си големи богатства. Тя е съкровищницата на всички сили, които тепърва ще се пробудят. В глъбините си тя е нещо възвишено, Божествено и свято; тя е изтъкана от светлина и чистота. Но тя още не се е проявила с всичката си красота.
Дълбоко във всяка душа има копнеж към Красотата, към Истината, към Любовта. Това е гласът на Бога в човека. Това показва, че човешката душа има Божествен произход. Това е една Божествена искра, която нищо преходно и илюзорно не може да задоволи.
Днес човечеството минава в един от завоите на своята история. Духовните ценности, с които то е живяло досега, изчезват. Затова днес има много души обезверени, обезнадеждени, залутани в тъмната нощ на безпътицата. Основите на старата култура са разколебани. Те се рушат всеки ден. Мнозина минават разочарования и съмнения, но все пак дълбоко в душите си те жадуват за висшия смисъл на живота. Има души, които днес жадуват за един нов свят на правда, на братство. Те са готови за новото, което иде. Те търсят път към освобождение.
Но ето, на изток вече утринната зора хвърля своите първи зари в нощта и всички ранобудни души с радост поемат новия път към върха. Днес по всичко се познава, че приближаваме към една нова култура. По известни симптоми, които можем да четем в живота, се вижда, че се гради един нов свят. Нали на есен, още преди да окапят старите листа, са готови вече пъпките за бъдната пролет.
По много признаци вече се вижда, че зимата си отива. Ледовете и снеговете се топят. Иде пролет в живота на човечеството. И тези души, които са вече озарени и просветлени от новите идеи, са ранни пролетни цветя, които показват, че е близо пролетта.
Кои са признаците, които говорят, че нов дух се влива в живота на човечеството? Такива признаци забелязваме днес навред, във всички области на живота: в науката, във философията, в литературата, в музиката, в обществения живот и пр. В науката и философията днес вече имаме една духовна вълна. Представителите на тая духовна вълна установяват, че природата си има една духовна страна. В друга форма се забелязва същото и в литературата.
Затова днешната епоха можем да наречем епоха на пробуждане и разцъфтяване на човешката душа! И това подготвя нова велика култура, която ще бъде осъществяване на това, което в човешките души е живяло като съкровена мечта, като един светъл блян.
Душите, които търсят днес висшия смисъл на живота, трябва да знаят, че новото е тъй близо до нас; стига само да се вслушаме дълбоко в душите си, за да чуем един вътрешен зов в глъбините на нашето естество. Този зов ни казва:
„Всички вие сте братя! Всички вие сте едно велико семейство от камъка и кристала до гения! Излезте от вашата отделност и съзнайте вечните връзки, които ви свързват в едно цяло."
Онова, което иде днес в света, е Любовта като принцип. Това е Духът на братството, на обединението.
Днешната култура е развила човешкия ум. Днес хората са отделени един от друг, прегради има между душите. Новият свят, в който влиза човек, е светът на Любовта. В Любовта е смисълът на живота. Тя е онзи Божествен принцип, който носи живот. Светът на Любовта е свят на радост, на хармония. Любовта е естествената среда за човешката душа. Онзи свят, който копнее човешката душа, е светът на Любовта. Светът на Любовта ще даде на човешката душа всички възможности да се разцъфти и да изяви заложбите, които крие в себе си.
У нас в България от половин век насам има един буден духовен център, който работи за идването на новото в света.
Кое е новото? - Новото е Любовта, която сега влиза в света. Кои са новите хора? - Новите хора са тези, които копнеят за един свят на Любовта. Всички те, макар и пръснати по всички краища на света, са членове на Едно голямо семейство.
Към всички тях ние изпращаме нашите сърдечни братски поздрави и хубави пожелания.

От Учениците на Всемирното Бяло Братство

1 май 1946 г. София - Изгрев

7) ЛЮБЕЗНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Вие сте събрани сега тук в името на една велика идея. Тя внася топлота и възторг в душата ви. Коя е тази идея? - Това е идеята за служене на Бога. Това е идеята да се работи за една нова култура. В днешния ден, на тая братска среща лицата на всички вас са радостни и светящи. Това е защото духът на шестата раса - любовта, ви обединява в едно цяло. Днешният ден е един ден от шестата раса. Вие днес сте щастливи и радостни, понеже сте събрани тук в името на любовта. Тя е средата, в която днес сте потопени. Това показва, че щастието, красотата, вдъхновението е в любовта.
Човечеството днес се намира в зазоряване на една нова култура. Движението на Бялото Братство и идването на Учителя не е случайно, но е във връзка със сегашните и близките задачи на днешната епоха. Учителят е дошъл, за да даде потик за идването на културата на шестата раса.
Велико нещо е да бъде човек ученик на школата на Бялото Братство. Това значи съзнателно да работи за новото човечество, което иде на земята. Кой е ученик? Ученик е онзи човек, който е влязъл в света на любовта. Той е надраснал личния живот и живее за Цялото, за всички, за Бога. Едничката идея, която го радва и осмисля живота му, е да работи за великия Божествен идеал.
Днес човечеството се събужда постепенно и пробудените души, които живеят в любовта и слугуват на любовта, са ранни пролетни цветя, които показват, че е близка пролетта.
Пътят на бъдещето е светъл. Великото и Красивото иде на земята. Нощта си отива, денят идва. Човечеството, което досега е живяло в тъмните подземия, в тъмница, сега строшава оковите и излиза на широк простор. Създава се нов тип човек на земята, който е брат на всички същества.
Днес човечеството се намира в една преходна епоха. То търси, копнее за висшия смисъл на живота. Ученикът на Бялото Братство има за задача да покаже пътя към слънчевите върхове, към животворните извори, към Божественото. А работата за великото Божествено дело е извор на истинска радост, на творчество. Когато човек работи за Бога, Бог ще го благослови, ще му даде знания, дарби, сили и широко поле за работа.
И така, днешното човечество има нужда от жетвари, защото жетвата е готова. Учениците на Бялото Братство трябва да бъдат благодарни, че Учителят им е дал по един златен сърп, за да жънат Божията жътва.
Пожелаваме ползотворна дейност на братската среща. Нека всички да почувствувате днес, през целия ден, присъствието на Бога, на Учителя и нека тук, на братската среща, всеки един от вас да получи скъпи дарове отгоре и така обогатени, просветлени, озарени с нова светлина, с ново познание за любовта, да се върнете по домовете си, за да раздавате на света богатствата, които сте получили тук.
Приемете сърдечни поздрави и благопожелания от Братския съвет.
С братски поздрав:

БРАТСКИЯТ СЪВЕТ

Изгрев-София
10.VII.1946 г.

8) ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Съобщава ви се, че тазгодишната братска среща ще стане в съответните кръжоци на Братството по следния начин:

ПЪРВИ ДЕН, 28 август 1946 г„ СРЯДА

В 5 часа сутринта събрание в салона на Братството:
  • Добрата молитва. 2.91 псалом.
    1. Пътят на живота.
    2. „В начало бе Словото".
    3. Евангелие от Матея, 5 гл., 14-19 ст.
    4. Евангелие от Йоана, 14 гл., 15-24 ст.
    5. Евангелие от Йоана, 15 гл., 1-11 ст.
    6. „Духът Божий".
    7. Беседата „Проява и постижение на Любовта" (от тома „Двигатели в живота").
    8. „Аз мога да любя".
  • „Господи Боже наш, да дойде Твоето Царство на земята, както е горе на Небето и всички народи, които Ти си призовал, да вземат своето място в Царството Ти, за да Ти служат с радост и веселие."
  1. Отче наш.
  2. „Да се прослави Бог в Бялото Братство и да се прославят Белите братя в Божията Любов." (З пъти).
  3. Гимнастически упражнения.
В 10 часа прочитане на беседата „Което Бог е съчетал" (от тома „Устойчиви величини").
ВТОРИ ДЕН, 29 август, ЧЕТВЪРТЪК
Събрание в 5 часа сутринта със същия ред, както в първия ден, само че ще се чете беседата „Езикът на любовта" (от тома със същото заглавие). ТРЕТИ ДЕН, 30 август, ПЕТЪК
Събрание в 5 ч. с. със същия ред, както в първия ден, само че ще се чете беседата „Великият потик" (от тома „Двигатели в живота").
През трите дни ще има общ обяд. В първия ден в 7.30 ч. след обяд ще има братска вечеря и концерт.
Всеки да си определи своя принос на Господа, според както Бог е вложил в сърцето му.
Молим, съобщете настоящето на околните села, дето има кръжоци. За получаване на настоящето молим, отговорете с отворена картичка. Поздрав на всички братя и сестри.
С братски поздрав,

Братският съвет:

Тодор Стоименов, Паша Теодорова,

Симеон Симеонов, Никола Антов,

Жечо Панайотов, Борис Николов, Боян Боев.

1 август 1946 г. Изгрев-София

9) ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Съобщава ви се, че братската среща ще се състои в неделя на 22 септемврий. Молитвата ще почне точно в 5 ч. с., както следва:
  1. Добрата молитва.
  2. 91 псалом.
  3. Пътят на живота.
  4. „В начало бе Словото".
  5. Евангелие от Матея, 5 гл., 14-19 ст.
  6. Евангелие от Йоана, 14гл., 15-24ст.
  7. Евангелие от Йоана, 15 гл., 1-11 ст.
  8. „Духът Божий".
  9. Беседата „Проява и постижение на Любовта" (от тома „Двигатели в живота").
  10. „Аз мога да любя".
  11. „Господи Боже наш, да дойде Твоето Царство на земята, както е горе на Небето и всички народи, които Ти си призовал, да заемат своето място в Царството Ти, за да Ти служат с радост и веселие."
  12. Отче наш.
  13. „Да се прослави Бог в Бялото Братство и да се прославят Белите братя в Божията Любов." (3 пъти).
  14. Гимнастически упражнения.
При братската вечеря в 7.30 ч. ще се повтори утринният ред без беседата. Тая програма важи само за 22 септемврий, а не за цялата година.
  1. При всекидневната молитва ще се произнася мотото в точка 11 само веднъж. Всеки петък утринната молитва ще става точно в 5 часа сутринта, за да се усили съединителната връзка между братята и сестрите. Тогава ще се прочита и упражнението „Един ден в Царството Божие", за да се изпълнява съзнателно през този ден. Вечер или сутрин да се правят молитви на групи по свобода. Молитвата „Мисията на Учителя" ще се чете по свобода
  2. През годината ще се проучават Библията и беседите по следния начин: Всеки ден ще се прочита с размишление посочената глава от Библията или страницата от беседата.
  3. В другото свободно време - проучаване на Библията и беседите по свобода.
  4. Почивка всяка седмица - от четвъртък на обяд до петък на обед - по свобода. Молим, съобщете настоящето на околните села, дето има кръжоци.
За получаване на настоящето, молим, отговорете с отворена картичка. Поздрав на всички братя и сестри.
Със сърдечен братски поздрав:

БРАТСКИЯТ СЪВЕТ

12.Х. 1946 г. Изгрев - София

 

10) ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Кое ни обединява като ученици на Всемирното Бяло Братство? Това е идеята за служене на Бога, идеята за една нова култура. Духът на шестата раса ни обединява в едно цяло.
Човечеството се намира в зазоряването на една нова култура. Учителят е дошъл, за да даде потик за идването на културата на шестата раса.
Красиво нещо е да бъде човек ученик на Всемирното Бяло Братство. Кой е ученик? Ученик е онзи, който е влязъл в света на Любовта. Той е надраснал личния живот и живее за Бога.
Едничката идея, която осмисля живота му, е да работи за Божествения идеал. Днес човечеството се събужда и пробудените души, които живеят в Любовта и слугуват на Любовта, са ранни пролетни цветя, които показват, че е близка пролетта.
Пътят на бъдещето е светъл. Великото и красивото иде на земята. Нощта си отива, денят идва. Човечеството, което досега е живяло в тъмни подземия, строшава оковите и излиза на широк простор. Създава се нов тип човек - човекът на Любовта - който е брат на всички същества.
Ученикът на Всемирното Бяло Братство има за задача да покаже пътя към слънчевите върхове, към животворните извори, към Божественото. Работата за Божието дело е извор на радост и творчество. Когато човек работи за Бога, няма да е сам, но във всяка стъпка на своя живот ще чувствува съдействието и подкрепата на Невидимия свят, на Великото Провидение. Когато човек работи за Бога, Бог ще го благослови, ще му даде знания, дарби, сили и широко поле за работа.
Изпращаме Ви една молитва - „Мисията на Учителя", която да се чете всяка сутрин по свобода.
Учителят каза на 4 октомври 1939 год. в един разговор:
„Молете се, щото мислите на Светлите, Напреднали Същества, които работят за благото на човечеството, мислите на Бога, да бъдат възприети от тия, на които е поверено да ръководят съдбините на народите. По този начин последните ще бъдат упътвани към Божественото. Отправете ума си нагоре към Божествения свят, за да помагате на работата му. Трябва да има на земята хора, които да помагат на Небето в това направление."
Ние, учениците на Всемирното Бяло Братство, трябва да работим с всички сили за делото на Учителя, за великото дело на Божествения свят. Така ще оправдаем голямата привилегия да бъдем ученици.
Нека с души, пълни с любов, преданост, безкористие и самоотричане, просветлени със светлината, която излиза от Словото на Учителя, да работим за великото дело.
Учителят в гореспоменатия разговор казва още: „Станете съработници на Божествения свят в това, което той иска да извърши." Има едно важно условие, което е необходимо, за да се извърши тази задача: то е да има пълна хармония между нас. Нека тая година да работим най-усилено и съзнателно в това направление. С взаимни отстъпки, с дух на прощение и снизхождение да въведем идеална хармония във всички кръжоци.
И най-малката дисхармония в Братството представлява спънка за Божествената работа, пречи за изливане на Божието благословение. Не можем да бъдем проводници на Божественото и съработници на Великия Разумен свят при най-малката дисхармония. Нека добре преценим важността на този въпрос. Може да се молим, да се учим, да се подвизаваме, но ако има дисхармония, всичко това няма да даде очаквания резултат. И най-малката дисхармония веднага да се урежда в самото начало.
За целта ще изложим едно упражнение, дадено от Учителя през 1940 г. Той го даде в Общия окултен клас за една седмица, но нека ние при днешните условия да го правим по един ден в седмицата. Ето това упражнение:
ЕДИН ДЕН В ЦАРСТВОТО БОЖИЕ
Всеки петък да живеем в Царството Божие. Сутринта ученикът да си каже тайно в себе си, с всичкото присъствие на съзнанието:
„Заради Любовта, с която Бог ме е облякъл, всичко през днешния ден ще считам, че е хармонично създадено." През този ден в речника си ще употребяваме най-хубавите и най-добрите думи. Всичко, което ни се случва през този ден, ще считаме за добро. Ще изключим от своето съзнание всички противоречия, с които живеем в другите дни. Един вид през този ден съзнанието ни ще пребивава в света на Хармонията, Красотата и Любовта. При всяко нещо, което ни се случи през този ден или при отрицателни думи, които ни се кажат, да си казваме: „Благодаря Ти, Господи, че си ме удостоил със Своята Любов. Аз зная, че Ти ме обичаш."
През този ден да бъдем изпълнени с любов към всички, които срещаме, да виждаме в тях доброто, възвишеното, вечното, Божественото.
През този ден да бъдем в рая.
За да има съединителна връзка между всички братя и сестри, то сутринната молитва в петък да става в един и същ час, а именно в 5 ч. с., отделно или на групи.
Поради важността на днешното време, сутрин или вечер, по свобода, могат да се правят от тези, които чувствуват вътрешен потик, молитвени събрания на групи.
22. IX. 1946 г.
Изгрев-София

11) ЛЮБЕЗНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Съобщаваме ви кои беседи четем тука, на Изгрева, за да има съгласие в това отношение между Изгрева и провинцията.
  1. ШКОЛНИ ЛЕКЦИИ В СРЯДА - 5ч.с.
    На 18 септемврий се прочете 15 лекция от Общия окултен клас, III година, със заглавие „Закон за късите и дългите линии". В следващите сряди ще продължават по-нататъшните лекции от същата година.
  2. ШКОЛНИ ЛЕКЦИИ В ПЕТЪК - 5 ч. с.
    На 20 септемврий т. г., се прочете 19 лекция от III година на Младежкия окултен клас със заглавие „Моралният тип". В следващите петъци ще продължават понататъшните лекции от същата година.
  3. СЪБРАНИЯ НЕДЕЛНИ - 5 ч. с.
    На 15 септемврий се прочете беседата „Езикът на Любовта" от тома със същото заглавие. В следващите събрания на същото време ще се четат понататъшните беседи от същия том. Изключение се направи само за 22 септемврий, защото тогава се прочете в 5 ч. с. беседата, предвидена за празника 22 септемврий, определена в наряда.
  4. СЪБРАНИЯ В НЕДЕЛЯ -10 ч. с.
На 15 септемврий се прочете първата беседа „Солта" от III серия беседи от Учителя. В следващите събрания, в същия час, ще се четат по-нататъшните беседи от същия том.
Изпращаме Ви молитвата „Мисията на Учителя". Раздайте я на братята и сестрите в града и околията. В околията я раздайте само на тия села, които получават беседи чрез вас.
Сумите за левчетата и приносът се изпращат до брат Боев.

ОТ БРАТСКИЯТ СЪВЕТ

Изгрев, 27. IX. 1946 г.

12) ОБИЧНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

На 27 декемврий, по случай годишнината от заминаването на обичния ни Учител, точно в 5 ч. с., ще се състои братска среща, в която ще се изпълни следният ред:
  1. „В начало бе Словото".
  2. Добрата молитва.
  3. Пътят на живота.
  4. „Духът Божий".
  5. Евангелие от Йоана, 17 гл.
  6. Възпоменателно слово.
  7. „Сътворението на света" от Учителя. (Пее Цветана Табакова.)
  8. „Красотата на живота" (от тома „Опорни точки на живота", стр. 6263).
  9. „Царският път на душата" (от тома със същото заглавие, стр. 4-5).
  10. „На Учителя покорен".
  11. Отче наш.
  12. „Да се прослави Бог в Бялото Братство и да се прославят Белите братя в Божията Любов " (Зпъти).
Братската вечеря почва точно в 6 часа вечерта. На братската вечеря ще се повторят молитвите и песните от утринната програма, а четивото ще бъде: „На работа" (от „Свещените думи на Учителя", стр. 123).
Молим, съобщете настоящето и на околните села, дето има кръжоци.
Със сърдечен братски поздрав:

БРАТСКИЯТ СЪВЕТ

18. XII. 1946 г. Изгрев-София

13) ВЪЗПОМЕНАТЕЛНО СЛОВО

От старшия брат Тодор Стоименов към учениците на Великото Всемирно Бяло Братство - София, по случай две години от преминаването в безсмъртие на обичния ни и светъл Учител

„И за тях, учениците, Аз осветявам Себе Си, да бъдат и те осветени в Истината." Иоанна, 17 гл., 19 ст.

Обични братя и сестри,

Преди две години, на 27 декемврий 1944 г., в ранна зора, по Божие повеление, нашият обичен и светъл Учител напусна плътта и се облече в светлата дреха на безсмъртието, която имал преди създаването на мира, за да работи с по-голяма сила за Великото Бяло Братство, глава на което е Христос.
Великите Учители, които оперират с неизменните и вечни закони на Любовта, Мъдростта и Истината, са органи на Единния Велик Всемирен Учител, пред Когото благоговеят всички съзнателни същества от най-долната до най-високата духовна йерархия. От любов към своя Създател, те идат на земята да помагат на падналото човечество. Великите Учители оставят след себе си огромно духовно богатство, в което се крие тайната и загадката на живота. С това се занимавали мъдреците на миналите времена. С това ще се занимават мъдреците на бъдещите епохи.
Обичният ни и светъл Учител - образец и велик пример във всичко - засегна всестранно проявите на целокупния живот. Той остави в нас образ за добра обхода, за чистота и светост, за саможертва и пълно безкористие. Той се грижеше за нас като нежна и любеща майка и като мъдър баща. В ранни зори Той ни повеждаше по високите върхове на Витоша, Рила и Родопите, да ни запознае с величието на природата, да ни вдъхне любов и разумно отношение към нея. Така Той събуди в нас непреодолимото желание да търсим жадно чистия планински въздух, да приемаме неговата прана, да се къпем в светлите лъчи на слънцето - носител на живот и сила за всички живи същества. Така обогатени, ние се връщахме с песен и радост, готови за работа, която идният ден ни предлагаше.
Учителевият Дух, Учителевото Слово откри за пробудените души онова, за което те са копнели през вековете. Той ни откри смисъла на живота, даде ни необятен простор на мисълта и ни научи да се задоволяваме с малкото. Със Своя живот Той ни откри несъкрушимите сили на оная любов, която уравновесява мислите, чувствата и постъпките. Той ни запозна с любовта като трансформатор на силите. Той ни показа лицето на любещия, от което изтича мека, приятна светлина. Разбрахме, че когато обича, и грозният става красив. Мекота и добро разположение на духа са качества на любещия. Любовта прави смъртния безсмъртен. Струята на любовта прониква в индивидуалния живот на човека, в семейния, в обществения и в живота на цялото човечество. Тя обновява клетките на човешкия организъм и го прави млад. Само при любовта хората ще се осъзнаят като удове на Великия Божествен организъм. Само така те ще заживеят братски - един за всички и всички за един. Както кръвта храни клетките на физичния организъм, така любовта - жизненият еликсир на живота - храни клетките на духовното тяло на човека. Без любовта като животворен елемент, никакъв живот не съществува.
Божественият Дух на Христа донесе необходимия елемент за духовен живот - Любовта, а Учителят даде методи, чрез тоя свещен елемент, да работим за съграждане на своето духовно тяло. Няма живот на земята без физично тяло. Няма условия за растене и развитие в духовния свят без духовно тяло. Христос казваше: „Наближило е Царството Божие на земята." Учителят казва: „Вие сте в епохата на въдворяване Царството Божие на земята."
Какво иска Учителят от нас? - Да анализираме и пречистваме мислите и чувствата си, преди да сме ги проявили; да се освободим от тежките окови на нашето своеволие, чийто данък и вековете не могат да покрият. Трябва ли да оставим тоя данък наследство на бъдещето поколение? Ако синът плаща дълговете на баща си, той не е ли като него? Синът не е ли бащата и бащата - синът?
Да се радваме днес на връзката между Учителя и нас като вечна и непреривна. Тая връзка крие началото си в недрата на вековете, когато душата е излязла от Бога. Тая връзка ще се изявява и в бъдеще, през дългото странствуване на душата под зоркото око на Учителя, докато придобие съвършенство. Така ще се изпълнят думите на Христа към учениците: „Славата, която Отец ми даде, дадох я тем, за да бъдем едно - аз в тях, и те в мене. Така светът ще разбере, че Ти, Отче, си ме проводил и възлюбил. Възлюбил си и тях, както си възлюбил и мене." Един ден, когато душата се освободи от мрежата на плътта, човек заживява нов живот -живот на светли мисли, чисти и благородни чувства и постъпки. Той дава простор на своя дух, който се стреми да реализира високия идеал на своята душа. Той смело се провиква, както някога апостол Павел е казал: „Око не е видяло и ухо не е чуло това, което Бог е приготвил за ония, които Го любят." Да се изпълним с онова благоговейно чувство на любов и благодарност към своя Създател, за да можем и ние да кажем: „Няма по-велико благо за човешката душа от това да намери своя Баща, да Го познае, да се свърже с Него и да Му служи през вечността."
Ние виждаме днес какво е направила Любовта от малкото, несъзнателно същество - детето. С векове тя е работила и работи върху човешката душа, както добрите и благородни родители върху своя новороден младенец. С нежни чувства и светли мисли Любовта обгръща и подхранва новороденото.С мощна и крепка ръка Духът го подкрепя и засилва, докато порасне и стане съзнателен човек, готов да работи върху това, което Великият е вложил в неговата душа. Учителят казва: Зад всеки талантлив и гениален музикант, поет, художник и учен стоят по-велики музиканти, поети, художници и учени, които ги вдъхновяват и водят в света на светлите и възвишени същества. Колкото по-велик е човек на земята, толкова по- здраво е свързан с Великия и необятен свят, отдето текат енергиите на Любовта, Мъдростта и Истината.
Великите Учители, според нашия обичен Учител, създават велики епохи, зад които се крие Божият Промисъл, изявен чрез същества, завършили своето развитие. Те идат на земята да придружават Великите Учители в техния стръмен и труден път. Те дойдоха и с Христа до яслите, и като видяха зората на новия живот и правия път, очертан от Духа на Христа, път на братство и любов между народите, възкликнаха от радост и изпяха ангелската песен: „Слава във вишних Богу, на земята мир и в человеците благоволение!" Тая песен и до днес още звучи и вековете не ще я заличат.
Иде доброто в света със своята сила и мощ. Пробуждат се човешките души за него, разкриват се дверите на сърдцето да приемат доброто като свой отдавна чакан гост. Злото, лишено от храна, остава вън от пределите на доброто и ако доброволно не отстъпи, смърт го очаква. Това е неизбежен закон.
Как се проявява доброто? Как може да вземе то надмощие? - По най-трудния и по най-лесния път. Ако знаеш как да го проявиш, пътят е лек; ако не знаеш, пътят е труден. Ще започнеш от личността, ще вървиш към семейството, обществото, народа, племето и ще стигнеш най-после до общочовешкия живот. Значи ще започнеш от малкото добро, докато стигнеш до голямото добро, изявено в цялото човечество. Труден и приятен е тоя път, а плодовете му са сладки и безсмъртни.
Нашият светъл Учител казва: „Любовта ражда доброто. Доброто е основа на живота. То го подхранва и усилва. Доброто носи изобилието; дето има изобилие, там е мирът."
Какво е за нас Великият Учител? - Светлата зора на изгряващото слънце. Той е носител на живота, елексир за душата, път към Бога. Той е запален светилник в тъмна, непрогледна нощ. Без светлината на Великия Учител катастрофата е неизбежна.
Великият Учител иде на земята да изяви великата Божия воля. Той освобождава душите от хипнотичното влияние на злото и ги поставя на работа в полето на безкористната Любов, на истинската Мъдрост и на необятната Истина. Само така човек може да придобие образа на своя Създател и да стане Син Божи.
Труден, но красив е пътят на Великия Учител, облечен в дрехата на смирения човешки образ. Със светлината на своя крепък дух Той оправя обърканите пътища на човечеството, за да минат през тях всички ония, които искат да бъдат носители на светлината, на мира и на радостта. По тоя път минават и учениците, съработници на Бога и на своя Велик Учител.
Какво иска Учителят от своя ученик? - Сърдце, което да пулсира в хармония с неговото; ум, който да се направлява от мъдростта на неговия великУчител; душа, широка и благородна, да обхваща цялата вселена и дух, светъл и мощен, да преодолява мъчнотиите в живота. Само така ученикът ще броди по пътеките на своя Учител. Само така той ще свърши успешно изпитите си, ще мине от преходното към вечното. Той ще изпие горчивата чаша на живота и ще се облече със светлата дреха на милосърдието. Само тогава ученикът може да се моли за ония, които го гонят и да каже: „Отче, прости им; те не знаят какво правят." Така каза Синът Божи -Христос.
Хвала на Бога! Вечна и безгранична благодарност към нашия обичен и светъл Учител за извършеното от Него светло и велико дело! Ние чувствуваме Неговото невидимо присъствие, живеем в Неговия Дух, продължаваме и ще продължим Неговото дело, за което Той е бдял зорко през вечността.
Да Му благодарим за грижите и любовта към душите ни. Ние чувствуваме крепката Му ръка, която ни води и ще ни води и в бъдеще.
Да Му благодарим като на верен и светъл вожд, Който ни води към Бога.
Да Му благодарим, че ни е утешавал, че с балсама на своето слово е лекувал
раните на страдащите ни души.
Да Му благодарим, че и сега, като свободен, мощен Дух, щедро раздава елексира на своята любов и продължава да ни води в светлия път на живота, на знанието и на свободата.
Да Му благодарим за всичко!
На мястото:
  1. „Махар Бену."
  2. Молитва на Царството.
  3. Евангелие от Иоанна, гл. 14. (Жечо Панайотов)
  4. Тайна молитва.
  5. „Да се прослави Бог в Бялото Братство и да се прославят Белите братя в Божията Любов." (З пъти)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...