Jump to content

II. 02. 10. Девическо училище във Варна


Recommended Posts

10. Девическо училище във Варна

Между това българската национална организация, създадена във Варненската епархия, начело с Варненската община, продължавала да крепне и да се развива. През 1867 г. във Варна било открито и девическо училище, по-късно и ученическо дружество, както и от 1867 г. и Търговско българско дружество. През 1870 г. във Варна се открило и българско читалище „Возрождение", а също така и в Добрич, докато в Балчик читалището е било основано по-рано. За поддържане на девическото училище в събора, състоял се във Варна през 1868 г., е било взето следното решение:

„Днес в 11 май 1868 г. всички свещеници, що служим в окружията: Варненско, Пазарджишко, Балчишко и Провадийско, от които се съставлява главното Варненско българско общество, събрани на първото годишно духовно събрание, след разгледването и нареждането на някои черковни дела, отнасящи се до свещенството ни, съгласно и единодушно решихме волно, щото за в бъдеще Варненското Българско Девическо училище да се поддържа от волната ни помощ, която няма да бъде по-долу от една турска лира, а нагоре ще възхожда непределно по произволението на подарителя.

Архимандрит Панарет, настоятел във Варна, Поп Константин, А. Д. Иконом в Хадърджа, Иван Русев, служител на църквата, Иван П. Димитров в Тестеджий, Ганчо К. в Капаклий, Яни Кир. в Черковна, Катилий Ст. в Кюпеклий, Мирчо В. в Аврен, Павли Д. в Хасъмбегли, Рафаил В. в Ясътепе, Димитър в Кривня, Атанас X. в Козлуджа, Никола Дим. в Султанлари, Дух. Партений Хилиндар Захарий Хр. в Гебедже, Лазар от Еникъой, Петър от Балчик, Стефан Пе. В Гаргалък, Первопоп Теодосий в Шабла, Поп Радуш К. В Караманлий, Рафаил Иконом в Сатълмъж, Отец Йосиф в Геленджик, Поп Никола в Юшенлий Иван в Казалджилари, Димо Н. в Караач, х. Поп Никифор в Пазарджик, Поп Стефан в Пазарджик, Иван в Пазарджик, Стефан Г. в Асарджик Кост. Куманский в Девня, Димо Д. в Кривна Атанас в Равна, Захарий в Дерекъой, Иван Д. в Хадърджа Стефан в Суджескъой, Христо Т. в Провадия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...