Jump to content

ПОСЛЕДНИ СЛОВА И НАПЪТСТВИЯ


Recommended Posts

ПОСЛЕДНИ СЛОВА И НАПЪТСТВИЯ

Методи е при леглото на Учителя и чува думите Му: "Аз трябваше да свърша работата си на Земята. Аз я свърших, а вас ще заключа на Земята, докато не свършите вашата работа, за която сте дошли. От нея няма да излезете, докато всеки един от вас не си свърши работата. В мен е ключът. В моите ръце е ключът на вашето избавление!" Методи се вторачва в ръцете Му, а Учителят леко повдига едната си ръка, отмества я встрани и посочва към масата, на която са наредени няколко томчета беседи от Неговото Слово. Методи проследява жеста Му: "Ето ключът! Там е вълшебният ключ." Методи кимва с глава, че е разбрал.
Методи, в знак на уважение и страхопочитание към тази своя опитност, след време подвърза всички беседи, които имаше с кожена подвързия, за да може да запази по-сигурно ключа на избавлението. Но през 1957 г. комунистическата власт направи обиск на Изгрева и иззе цялата литература на Учителя като прибра и подвързаните томчета на Методи. Така ключът на избавлението бе откраднат и унищожен.
Дълго след това Методи с огорчение разказваше колко му липсват тези беседи, защото в тях той непременно трябва да открие вълшебния ключ, за да може да отключи онази врата, която води към Царството Божие.
Един ден идва при мен, поднася ми едно свое тефтерче, където е записал мисъл на Учителя при едно свое посещение при Него: "Само онази работа има успех и се реализира от онзи човек, на когото помагат, както земните, така и небесните същества. И едните, и другите са служители на Бога."
Ето това е тайната - да намерите онези земни същества, които са изпратени като служители на Небето. Ето това е задачата - да се свържете с онези небесни същества, които са служители на Бога. Само тогава ще изпълните задачата си, за която сте дошли на Земята. А вълшебният ключ ще откриете сами в Словото на Учителя.
"Проучвайте беседите!" - беше едно от последните завещания на Учителя към учениците от Школата.
Наскоро след връщането на Учителя от Мърчаево, се събрахме около Него, както и друг път. Той каза: "Отсега нататък така ще бъде. Ще се събирате по десет души и ще се съветвате."
"Светът ще ви научи' на колективния живот. Те ще го възприемат и приложат и вие ще участвате в него."
След като Учителят си замина, тогава разбрахме защо ни беше казал така.
В една от последните нощи, Учителят каза: "Обичайте всичко, което аз обичам и на което аз се радвам. Служете на всичко, на което аз служа. Любете всичко, което аз любя. Аз отивам за вашето добро и за доброто на България. Не смущавайте Духа ми, радвайте се и се веселете за мене. Не се обличайте в други форми, освен в която съм ви облякъл. Времето е кратко, будни бъдете и не се отчайвайте. Всичко ще тръгне с по-голяма ревност. Моето Дело не е само тук, то ще продължи и горе, верни бъдете на призванието си. Мир ви давам на всички и го приемете. Една малка работа се свърши!"
Учителят е на легло, а Мария Тодорова се опитва с нейните грижи около Него да Му помогне. Той се изправя и казва: "Ние ще победим! Досега злото е все побеждавало, а сега ние ще победим!"
Последната нощ след като полежа известно време, Учителят се премести на столчето, после пак стана и изведнъж се изправи сред стаята, изправи се срещу мен, изтърси от себе си болестта, величествен като пророк, вдигна ръка и каза: "Едно е важно. Само едно е важно. Любов към Бога, Любов към Бога, Любов към Бога. Това е всичко!" Махна с ръка, пак си легна и Неговото болезнено състояние се върна отново. След това
Учителят почти не говореше. Това бе Неговият завет към нас учениците и Неговият завет към човечеството.

Борис Николов

Учителят държи беседи от 19.III. до 24.IX.1944 г. в село Мърчаево и по време на екскурзиите от Мърчаево до Витоша. Връща се на Изгрева на 19.Х.;
От 22.Х. до 20.XII. изнася беседи в салона на Изгрева, отпечатани в томчето "Заветът на Любовта" /първо оригинално издание 1999 г., Кърджали/;
20.XII.1944 г. - сряда - Последно слово на Учителя;
27.XII.1944 г. - сряда, 05.45 часа - Учителят си заминава.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...