Jump to content

IV. 17 август, петък


Recommended Posts

17 август, петък

В 9 и половина сутринта, след прочитането на cm. от 17 до 26 от Евангелието на Йоана, 17 глава, г-н Дънов каза:

- Човешкият живот започва с истината. Думите в прочетеното от книгата Господня „освети ги" значат „очисти ги". Светост и чистота са синоними. Светостта е едно състояние на духа, в което няма никаква дисхармония. В него не могат да се явят никакви лоши чувства и желания и няма почва за грях, защото в този свят всичките желания са ясни на духовния свят и нищо не може да се зароди, което да бъде причина за греха. Затова в прочетеното се казва „Освети ги чрез Твоята истина", защото ако така сте осветени, злото няма да има почва. За да бъде человек осветен от Бога, трябва да бъде готов и да слезе в ада, и да отиде в небето, където и да го праща Господ, и не бива да се поражда подозрение, че това, което Бог му дава, е зло за него. Един человек, осветен чрез истината, ако и в ада да слезе, той и там ще хвали светлината, затова безразлично е за него где ще го изпрати Господ. Затова ние поставяме истината да съответствува на очите на человека, гдето основата на неговия мозък може да се осветява; и понеже основата на мозъка съответствува на нисшите сфери, то не може да се слиза по нисшите сфери на тялото; затова основният камък на мозъка е истината на ума и всякой, който гради знанието си без истината, това знание ще се срути и затова основа на знанието е истината.

Само истината е, която разкрива творческата деятелност на Бога. На вас ви се струва, че истината е нещо невъодушевено, само една дума, но истината е един акт. Когато Господ иска да разкрие Своя творчески акт, да разкрие Себе си, каква мисъл има, Неговото желание - това Негово желание спрямо нас ние го наричаме истина. И така, да живее человек с истината значи да бъде заобиколен със светлината на Божествения Дух, Който работи.

Истината е едно велико течение, което слиза от Царството на Виделината на Божествените светове и в по-ниските светове образува краските. Истината във физическото поле се явява в червената краска, основната краска на живота, гдето започва всяко органическо развитие.

Червената краска по естество е най-долната в лествицата на краските, но същевременно тя е най-високата. Когато истината слиза от горе към физическото поле, ще произвежда такива вибрации в човека, каквото е състоянието му в момента.

В най-нисшите проявления на червената краска се проявяват най-нисшите организми. Тези нисши организми всякога проявяват една средна деятелност към тези человеци, с които имат сродство, и ако средата, в която живее един человек, е чрезмерно гъста, те от дъното на живота се стремят да излязат на повърхността и колкото повече се сгъстяват долу, излизат към повърхността и вследствие на това се явяват разните болести. Болестите са борбата на човешкия разум, на човешкия организъм; така, когато един нисш организъм действува върху един висш и взема надмощие, образува болестите. А когато един висш организъм, висш живот действува върху един нисш, дава здраве.

Затова, ако плътта има надмощие над духа, човек всякога ще заболява; ако духът има надмощие над плътта, человек всякога ще бъде здрав. Като знаете този основен закон, прилагайте го в живота си. Защото ако вие разрушавате това, което Господ е създал, другите ще ви разрушават повече. Ако вие не любите вашия живот, как очаквате другите да го любят?

Да любите, това не значи да се удоволствувате. Да любите значи да се стремите към Бога и да Го възприемате в себе си постоянно.

Вашата любов към Бога се проявява в три направления: в стремление, което значи правда, в единство, което значи добродетел, в образ, който значи живот. Божията любов спрямо вас се показва в падание, което значи истина; в страдание, което значи благост (какво мислите, че е последното?), и в смърт, което значи осиновление.

Сега се качвате нагоре и когато стигнете върха на вашето съвършенство един ден, ще разберете вашата любов към Бога и ще почнете да слизате надолу, ще разберете любовта спрямо вас; защото, когато почнете да слизате надолу, за да помогнете на вашите братя, тогава ще познаете Божествената любов спрямо вас; и тогава вие ще слизате и възлизате постоянно и това ще бъде вашата вечна радост и блаженство.

Във връзка с това вие искате да възпитавате волята си. За възпитанието на волята си ще употребявате жълтата краска, понеже при възпитанието на волята умът трябва да вземе активно участие, та известни сили да можем да ги управляваме и приспособяваме за всякой един даден акт.

Една невъзпитана воля често пада под червената краска със своите вибрации и се преобръща на една стихия и за да се извади от това състояние, трябва да се употреби жълтата краска, която ще подигне вибрациите над червената краска и ще започне да се развива по един нормален път.

Старайте се да си представяте в ума жълтата краска и се старайте да схванете съдържанието й. Като гледате жълтото цвете, например, волята ви се усилва; по този начин ще въздействувате естествено върху вашата воля. Тези от вас, които са избрали първата стъпка - Добродетелта, те ще употребяват жълтата краска. Тези, които са избрали втората стъпка - Мъдростта, ще употребяват синята, а тези, които са избрали Любовта, ще употребяват розовата. И тогава ще правите разни съединения.

Добродетелта е основа на волята и ако нямате воля, няма да бъдете добродетелни. За волята е потребна жълтата краска, понеже умът взема участие. И тогава, за да се възпита сърцето, употребена е розовата краска; за волята -жълтата; за мъдростта-синята. Първо е жълтата, после синята, после розовата. В музиката двата тона, които нямат подобен, образуват дисхармония; и у вас когато се намери дисхармония, антипатия, трябва да се лекуват вълните на вашата душа. Някой ти открадне, например, парите; ако вие кажете, че тия пари са били негови и той си ги е взел, тогава ще настане успокоение у вас.

Добродетелният човек е богат, той не се гневи. И ако у вас има някакъв недостатък, вие сте сиромаси. Сега само учите начините как да забогатявате. Вие много пъти се оплаквате от вашите погрешки, но ако знаехте как да ги премахнете, щяхте да изучите много добре себе си. Вие трябва да се радвате на погрешките си, защото от погрешката именно се показва, че сте имали едно слабо място. Така че, за погрешките не се разкайвайте, че сте ги направили, защото вие не можехте да не ги направите.

Колцина от вас се усещат слаби и искат да имат помощта на Веригата? Тези от вас, които имат спънки, какво искате да им се помогне? Законът е, че колективните благопожелания съдействуват, за да се усили този, който желае. Сега във Веригата да се отмахнат тия препятствия, защото един, който е недъгав, може да накара други, който е по-силен, да изхарчи повече сила. отколкото трябва.

Така, който почне да се моли за другите, показва, че се е усилил, а който се моли само за себе си, показва, че е слаб. За да може Веригата да помогне, трябва колективна молитва. Тази година можем да направим така: всякой, който се намира в нужда, да отправи до мене писмо и аз ще ви определя време, когато да се молите и да знаете, че ще се определи една форма на тия писма, та когато го получите, да знаете за кого ще се молите. И в такива случаи винаги ще призовавате имената на тримата приятели, като казвате и имената им. А когато призовавате приятелите, казвайте: „Господи Исусе Христе, И. Е., Утешителю Дух Святий А."

(И. = Йехова, Е. = Елохим, А. = Адонай - Светият Дух. - Бел. на Вергилий Кръстев.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...