Jump to content

33. ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ И СЪДЕЙСТВИЕ


Recommended Posts

33. ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ И СЪДЕЙСТВИЕ

 

През лятото на същата година (1929) се услових да кося, жъна и вър­шея при брат Тольо Минчев в с. Стоил Войвода. Покосих 60 декара ливади и ниски ниви (ечемици). След това участвувах в жетвата и вършитбата. Тук аз проявих най-голямата глупост в живота си, която ми коства много скъпо, ко­ято изплатих с 15-годишно боледуване от малария.

 

След като бях въртял веялката 3 1/2 часа без да позволя някой да ме смени (тъй като исках да покажа на селяните, че мога сам да извъртя целия куп плява), отидох в градината, дето извира студена кладенчова вода. Уж са­мо една фрикция щях да си направя, но понеже тялото ми беше силно грято и изпотено, водата ме пресече и до вечерта ме втресе. Започна да ме тресе малария, която, без да зная по-късно се превърнала на туберкулоза, която ме остави окончателно в 1945 година, когато Васка (съпругата ми) дойде в моя дом.

 

Не зная какво сме спечелили, но накрая нямахме пари за пътни разноски, затова (макар и болен) аз, тати и брат ми Костадин, който ни беше дошъл на гости, потеглихме пеш за Арбанаси -110 километра от Нова Загора през Твърдица - Елена- Арбанаси. Първата нощ пренощувахме в с. Оборище, втората в гр. Елена и на третия ден вечерта пристигнахме в Арбанаси. Времето беше хубаво и пътуването през Балкана приятно.

 

Същата година сестра ми Таня завърши педагогическа гимназия в Казанлък и искахме да й се намери някъде място да учителствува. Аз писах на Стефанка Мирчева и я помолих да ми отговори дали не би се намерило ня­какво вакантно учителско място за Танка. След няколко дни получих отговор със следното съдържание: „Писмото получих. На твоята сестра за сега не й се нарежда да учителствува. По-късно, след като се омъжи ще учителствува само няколко години. А за тебе Учителят чрез един черноок човек ти нареж­да една работа, от която ще бъдеш добре и ще се подобри здравето ти".

 

Няколко дни по-късно получих телеграма от Никола Нанков от София със съдържание: „Следва важно писмо". След два дни пристигна писмото. Съобщаваше ми, че дошъл брат Калудов от Бараково (Горска индустрия) със задача да вземе трима души верни братя на служба в Горска индустрия. Учителят посочил мене и още двама от Изгрева. Отидох в София. Учителят ми каза, че за мен ще бъде много добре там в Рила планина и ми даде 500 ле­ва за пътни.

Отпътувах. Работата ми беше надзирател в сечището, контрольор вър­ху обработването на трупите високо горе в планината..

Наистина, след един месец аз бях вече доста добре. Здравето ми чувс­твително се подобри. Живеехме в дървени бараки. Сутрин излизахме. Цял ден прекарвахме в планината и вечер се връщахме. Колибарят ни посреща­ше с вкусно сготвен боб - такъв боб само там, на Рила може да се приготви и яде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...