Jump to content

СЪЕДИНЯВАНЕ НА ХОРАТА


Recommended Posts

СЪЕДИНЯВАНЕ НА ХОРАТА

Има един начин, който може да съедини хората в едно цяло, да ги направи близки. Този начин е яденето. Сложете трапеза на хората и ще видите, че всички ще се наредят около нея, били те учители, свещеници, търговци, банкери, земеделци, учени, и ще се разберат. Всички хора ядат по един и същ начин. Като ядат, всички са доволни, разположени и могат да се разговарят разумно. Яденето обединява хората. (великото И КРАСИВОТО - 45).

Казвате: „Ще образуваме братство чрез съединение.” Казвам: вие не може да се съедините, за да образувате братство, защото, ако се съедините, както кислородът и азотът, ще образувате една отрова и ще отровите цялото човечество; но можете да се сдружите... Мъже и жени сега искат да се съединят. Не, не трябва да се съединят. При сегашните условия, не е позволено мъже и жени да се съединяват. Единият е като кислорода, а другият като азота във въздуха. Ако вие се съедините, ще отровите живота си, ще отровите децата си... Вие трябва да бъдете смесени, за да разберете своите длъжности. Защото, ако майката и бащата се влюбят, те забравят децата си. Ако мъжът е жената цял ден се целуват, ако те постоянно си казват: „Колко те обичам, за тебе умирам”, децата гладни ще умрат... И вие питате: „Защо са тия нещастия?” - Защото има не смешения, а съединения. (сила и живот – ІV серия, изд. 1922 г. София - 165, 166, 167).

Иде нова култура на света, която ще съедини двата принципа - на мисълта и на живота. Тя е култура на Милосърдието или култура на Любовта, Първата култура е била на Мъдростта, втората - на Правдата, а третата - културата на Любовта. Тая култура ще съедини мъжа и жената в едно цяло. Ще кажете, че съединяването подразбира обезличаване. Не е така - да се съединиш, значи да се увеличиш, да се хармонизираш, да станеш по-силен. Българите подържат девиза: „Съединението прави силата”; една дума липсва на този девиз: „Съединението в Любовта прави Силата.” Стремете се всички към това съединение - мъже с жени и жени с мъже - съединяване в името на великата Божия Любов. Ще кажете, че това е едно и също съединение, не, две съединения се образуват. Първото съединение е мъжът на първо място, а жената на второ, т. е. според времето на тяхното слизане на Земята; второто съединение е жената на първо място, а мъжът на второ. Двете съединения се събират на едно място и дават общ сбор – живота. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 157).

Човек със света да е смесен, а с Бога да е съединен. (сила и живот - ІV серия - изд. 1922 г. София - 167).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...