Jump to content

ПОЗНАТ ЧОВЕК


Recommended Posts

ПОЗНАТ ЧОВЕК

 

При вас идат много приятели и приятелки: за едни от тях казвате, че ги познавате, а за други, че не ги познавате, кои хора познавате и кои не познавате? Вие познавате само ония, които са ви направили някакво Добро или които са ви услужили. Ония, които не са ви направили Добро или които не са се проявили към вас, не познавате. Всеки, който е дал нещо от себе си за вас, е ваш познат; който нищо не ви е дал, минава за непознат. (сила и живот - ІІ том - изд. 2006 г. - 85).

 

„Познавам този човек.” - Дай му тогава хиляда лева назаем. - „Не мога да му дам.” - Значи не го познаваш. Ти познаваш даден човек само тогава, когато можеш да се справиш с него при всички условия. Щом не можеш да се справиш с него, нито ти го познаваш, нито той те познава... Има два вида познаване: можеш да познаваш и разбираш някого, без той да те познава и разбира; можеш да познаваш и разбираш някого, и той да те познава и разбира. Когато работят заедно, хората трябва да се познават. Ако не се познават, нищо не могат да направят. (съразмерност В ПРИРОДАТА - изд. 1948 г. София - 87).

 

Когато двама души се повдигнат до това състояние, до свръхсъзнанието си, те всякога ще се познават и разбират. Като се срещнат, те няма да се питат: „Познаваш ли ме, какво мислиш за мен.” и т. н. - Това са въпроси, които съществуват само между хора с обикновено съзнание, когато не се познават, хората са готови да се съмняват един в друг - всеки търси в ближния си задни мисли. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. - 397).

 

Когато съзнанието на другото същество е пробудено, вие можете да имате контакт и тогава вече се образува запознанство и приятелство. (разумните СЪЩЕСТВА - I том - изд. 2003 г. - 230).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...