Jump to content

ЛЮБОВ И ОБИЧ КЪМ БЛИЖНИЯ


Recommended Posts

ЛЮБОВ И ОБИЧ КЪМ БЛИЖНИЯ

Христос казва на всеки човек: „Възлюби Бога в себе си, за да възлюбиш и ближния си.” (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. - 498).

„Да възлюбиш ближния си като себе си.” Тази Любов е външна проява на нашата душа и на нашето сърце - чрез ближния си ние проявяваме своята Любов навън. В Любовта към ближния се вижда и справедливостта на човека. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 17).

Като възлюбиш ближния си, ще се освободиш от ограниченията. (фактори в ПРИРОДАТА - 200).

Да обичаш ближния си, значи вътре в себе си да му отдадеш всички права, които искаш и за себе си. (бъдещето верую на ЧОВЕЧЕСТВОТО - 33).

Да обичате ближните си, значи да им помагате, като им давате подтик да свършат работата си по-скоро и по-добре. (ПО БОГА НАПРАВЕНИ - 30).

Дръжте ближния си близо до сърцето си! (ЧАСЪТ НА ЛЮБОВТА - 37).

Който може да прецени Любовта на ближния си, той ще се ползва от нея. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 15).

Дайте от Любовта си на близките си, за да бъдете обичани и почитани от тях. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 174).

Всяко нещо, което обичаме, става ясно за нас; всяко нещо, което не обичаме, остава тъмно. Това, което обичаме, иде при нас, приближава се; това, което не обичаме, се отдалечава, изчезва от нас. В който момент имате неприязнена мисъл към нещо, то веднага изчезва, отдалечава се от вас. (великото и КРАСИВОТО - 296).

Вземете онзи момък, който обича някоя мома. В първо време той й казва: „Ти си мое божество!”... Като я вземе обаче, още на втората година вижда лошото у нея. По-рано казваше: „Марийке, Марче”, а сега й казва: „Маро!” (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1926 г. - 112).

Детето, което обича майка си й казва „мамичко”, а като порасне казва й „мамо”. (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1826 г. - 112).

Такива промени стават и в религиозния живот на хората. Като влязат в някое ново религиозно общество, казват: Тези хора тук са толкова възвишени, толкова благородни, между тях ще живея. Но след като поживеят една година между тях, казват: „Това не са хора, това са вълци, лицемери, ще бягам от тях!” (СЪБОРНИ БЕСЕДИ - 1926 г. - 113).

Който иска Любовта на ближния си, трябва да почита майка си и баща си (т. е. Духа и душата) - това е закон, който действа в Битието. Вън от този закон, Любовта не се проявява... Който не почита майка си и баща си той е нещастен човек, Който не люби ближния си също е нещастен. - той е грешен човек осъден на страдания. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том - изд. 2006 г.- 319).

В който ден престъпите Божия закон и престанете да почитате майка си и баща си, да любите ближния си вие сте вън от условията на живота. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том - изд. 2006 г.- 311).

Много хора, които не почитат баща си и майка си, не любят ближния си, те още живеят според законите на Мойсея. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том - изд. 2006 г. - 320).

За да познаете ближните си, свалете горната обвивка от тях и ще опипате, че вътре те са сладки - зелената обвивка на ореха е горчива, но ядката му е сладка, вкусна за ядене. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том - изд. 2006 г. - 465).

Човек трябва да бъде искрен към себе си и към своите ближни. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том - изд. 2006 г. - 441).

Вие трябва да гледате с добро око на своя ближен - мислете за него само добро. Лошото, което виждате има отношение към неговия минал живот - днес той се стреми към доброто и ще стане добър. (СИЛА И ЖИВОТ – ІІ том - изд. 2006 г. - 322).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...