Jump to content

ПОМОЩ ЗА БЛИЖНИЯ


Recommended Posts

ПОМОЩ ЗА БЛИЖНИЯ

Всяко добро дело, направено от вас, за вашия ближен, е изпълнение на волята Божия. (Мисли за всеки ден - 11.12.1990).

Да бъдем полезни на своите ближни. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 106).

Един велик художник нарисувал две хубави картини - и двете предстравлявали давещи хора. В едната картина имало една жена, която ужасена посягала с двете си ръце да се хване за една канара и се спасила; във втората картина имало пак жена, която с една ръка се държала здраво за канарата, а другата протягала към давещите, дано някой се хване за нея и се спасила. Казвам: не се дръще с двете се ръце за Христа, канарата на нашия живот - с другата помагайте на своите ближни. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 18).

„Човешкото сърце се познава в трудни моменти - човек трябва да събира Божествена енергия в себе си, за да обогати своето сърце, че да може в трудни времена да прояви своите чувства. В такива времена именно той трябва да има храна, с която да поддържа живота на своя ближен. (СИЛА И ЖИВОТ - II том - изд. 2006 г. - 478).

Вложете своите добри мисли и чувства в ближните си, да се облагородят и повдигнат. (все що е писано - 141).

Когато правите добро на някого, вие събуждате този човек... Правете добро на ближните си, събуждайте ги и не се колебайте. (да им дам живот - 195).

При всички условия на живота ти трябва да свалиш половината товар от гърба на своя ближен. (мисли за всеки ДЕН - 25.02.1991 г.).

Всеки трябва да вади добрините си от своето сърце, първо за себе си, а после за своите ближни; това значи: научи се първо ти да обичаш Бога, а после учи ближните си. Ако ти не си научил още това изкуство, а учиш другите, те ще те изобличат - те веднага ще те запитат: „Какво ти е дал твоя Господ?” Това не е за упрек, но преди да учите другите, отворете ума и сърцето си за Божествената светлина, за да се развивате правилно. (СИЛА И ЖИВОТ - II том – изд. 2006 г. - 477).

Аз обичам грешните хора - слепите, хромите, недъгавите, на тях може да се покаже как трябва да живеят, на тях може да се помага. (СИЛА И ЖИВОТ - II том – изд. 2006 г. - 18).

Чувате да казват, че някой мъж или жена полудели - не са полудели, но трън е влязъл в ума или в сърцето им. Приближете се към тях, турете ръката си на главата и бързо изтеглете тръна навън - щом извадите тръна, те ще дойдат в първото си състояние. Какво правят повечето хора днес? Те носят чук и гвоздеи в ръката си и когото срещнат, забиват по един-два гвоздея в него. Защо забивате гвоздеи в ближния си? Ще кажете, че искат да опитат доколко могат да търпят. На Христа забиха четири гвоздея и умря; Той беше велик, силен Дух и не издържа на човешките гвоздеи. Как мислите, обикновените хора повече ли ще издържат? Не забивайте гвоздеи в тялото на своя ближен, не си създавайте излишни страдания. Не е лесно да турите човека на кръстта, да заковете ума, сърцето, душата и Духа му с гвоздеи и да искате след това той да живее - това е невъзможно. Вместо да забивате гвоздеи в човека, своя ближен, вадете гвоздеите, които други са забивали. Видиш ли, че ближният ти лежи болен, помогни му. „Но той бил грешник.” - Това не е твоя работа, ти си длъжен да му помогнеш, да му дадеш поне чаша вода. Да помогнете на ближния си - в това се заключава Учението на Христа. (СИЛА И ЖИВОТ - II том – изд. 2006 г. - 300).

Който заминава за онзи свят, трябва да повдигне температурата на ближните си, а не да я понижи. (божественият и човешкият свят - 132).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...