Jump to content

IV. 12 август, петък


Recommended Posts

12 август, петък

В 9 часа сутринта двама по двама влязохме в заседателната зала и се наредихме по местата си. Почнахме с прочитането от всички заедно дума по дума „Господнята молитва" - „Отче наш". След това г-н Дънов съобщи:

- Редът, по който ще прекарате цялата следваща година, е тоя: дванадесеттях главни петъци за пост ще си изберете вие сами, като си определите който и да е от петъците в месеца, без да съобщавате някому за това - даже и мъж на жена няма да се споразумяват кой петък да си определят, а двамата са свободни един от друг.

Тези от вас, които могат, ще постят по 40 часа, а които не могат, ще постят 24 часа. Първия петък ще посветите за прославяне името Божие на Земята; втория - за съшествието на Духа Светаго в сърцата на хората, т.е. верующите; третия - за идването на Христовото царство на Земята; четвъртия - за очистване на човешкото сърце; петия - за просвещението на човешкия ум; шестия - за възкресението на човешката душа; седмия - за въздигането на човешкия дух; осмия - за българския народ; деветия - за славянството; десетия - за човечеството; единадесетия - за здравето и благоденствието на вярващите, а дванадесетия ще употребите за съзерцание на Божията любов.

Петъците ще почнете да пазите от настоящия месец август. Ако на някого се направи препятствие да не може да пости някой петък, то ще отложи за друг петък в следващия месец, през който месец ще пости два петъка.

Никому няма да съобщавате кога ще постите или постите. Ще мълчите. И когато постите, ще прекарате в абсолютeн мир и спокойствие, без да се раздразвате. Постенето ще започнете от който час искате, от който час желаете. Имате свободата на Духа, Който ще присъствува във вас и ще ви ръководи. И после, знайте, че сте свободни, щото някои петъци може да постите 24 часа, а някои 40, само че ще си отбележите в такъв случай колко петъци- сте постили по 24 часа и колко по 40 часа.

Спестените от неяденето в 12 петъка пари ще ги отделяте и давате на някои бедни деца без баща и майка, сираци. Защото вие постите, но тия пари, които щяхте да похарчите, ако ядяхте, не бива да остават у вас, а ги раздайте на нуждаещите се хора. Освен на бедни без баща и майка кръгли сираци, тия пари могат да се дават и на бедни жени с деца без баща и мъчен поминък. На такива места тия пари ще се раздават веднага подир прекарания в пост петък, като ще се внимава раздаването им да не става по-късно от следващия определен за пост петък. До следващия определен за пост петък парите ще трябва вече да са раздадени.

Освен тия 12 петъка, в годината има още 40, нали? В тия 40 петъци вие сами ще си изберете предмета, върху който ще размишлявате и по който да се молите. Това ще направите според диктовката на Духа у вас. Идущата година ще се направи сравнение и да се види кой за какво се е молил. За 12-те петъка ще правите вашите размишления винаги сутрин от 2 до 6 часа, а за другите 40 петъка през годината вие ще си изберете часовете, през които да се молите и размишлявате.

Четивото за 12-те петъка и другите 40 петъка през годината вие сами ще си го изберете според разположението на духа, откъдето желаете от книгата Господня. Само че това, което изберете за прочит и го прочетете, също ще си го отбележите. А за тези приятели, които поискат от вас упътвания, ще кажете да държат втория петък на месеца, като постят, които могат, 36 часа, а които не могат, 24 часа. За четиво им дайте цялата книга от Битието и което не стига, вземете от Изход две глави. Те са свободни през всичките петъци да се молят и размишляват върху каквото пожелаят, без да ги ограничавате. На един човек може да се посочи пътят и ако не може да го използува, тогава трябва да му се помага.

Тази година гледайте да се даде свобода на Духа да работи, защото иначе, остане ли на нас, има препятствия. Трябва да оставим свобода на Духа.

В България има течение, което действува да разединява. Това течение произтича от София и там донякъде то е сполучило с влиянието на раздор. Има даже хора, които служат на черната ложа и то служат съзнателно. Тия хора не бива да ги знаете. Лошите хора са мерзост на запустението и с тях даже да не се срещате. Те следят и със своите мисли правят пакости, но Господ ще ги съди, като ги употреби, искат-не искат, да извършат Неговата воля по който и да е начин. Преди да се започне събранието ни, аз срещнах едного от тях тук, в Търново, но вас Господ ще ви пази и защищава през годината и винаги от тия хора. Ами че всичките ни страдания откъде идват? Но аз искам Господ да ги направи тор на земята и едно същество, което е злоупотребило с Божествената любов, то трябва да стане тор. Човек, който е злоупотребил с всички блага, които Господ му е дал, той трябва да стане тор. Христос ги нарича такива псета и свине. И тези хора са извор на злото.

Често ние мислим, че един грешник може да се обърне. Да, но грешникът, който има душа. Обаче ако няма душа, как ще го обърнеш? Бог първо трябва да го прекара през Божествения огън. Има една индийска поговорка, според която дяволът, и след като хиляди години го държали в огън, пак постоянствувал да казва, че е равен Богу, но като го подържали гладен, тогава вече капитулирал, подчинил се.

На тази борба, която се води в света, вие ще бъдете само зрители, защото Господ е, Който ще воюва. Вие много пъти искате да станете явни, но за да стане човек явен, трябва да има сила. Когато започваме една война, разумното е да направим добре сметките си и да видим дали можем да устоим на войната. Виждаме, че Христос каза на учениците Си да стоят в Йерусалим, докато стане слизането на Духа Светаго, Който като дойде, те бяха вече силни за поход в света. Така и с вас.

Пазете се от лошата деятелност - да няма корист в това, което вършите, защото ако поливате едно дърво, което Господ не е посадил, Той ще го изкорени, но ако поливате дърво, което Господ е насадил , тогава ще се ползувате.

Сега нека ви кажа още как да се подвизавате в другите 340 дни в годината. Всеки ден ще се постараете да направите по едно добро дело, безразлично колкото и да е малко. Може да проектирате и една добра мисъл в пространството към някого. За добрата мисъл най-напред ще се обърнете към Духа и каквато мисъл ви внуши, изпратете я в пространството. И това, което ви казвам, е желанието на Духа и затова гледайте да го изпълните „мот-а-мо", без никаква философия и разсъждение от ваша страна. Само тогава ще имате Неговото лично ръководство.

От препирания, каквито и да са, отбягвайте. На такива ще кажете: „Ние нямаме обичай да се препираме, не сме разположени за препиране." Но, разбира се, дето е необходимо, особено за истината, ще влезете в прение. За принципа ще влезете в прение, обаче за малки работи прението трябва да се избягва.

Когато някои ви пита, било сериозно или не, какво правят духовете, на такива кажете: „Правят стълби." И ако питат какво казват духовете, отговаряйте: „Духовете казват, че които следват Господа, ще им е добре, а които не следват, ще гладуват." Но Господ ще ви научи в такива времена какво да правите и кога какво да кажете.

Пазете се да бъдете чисти и безкористни във всичките си дела и начинания. Веригата може да проектира много добри мисли за този народ и много може да стори за него. Тази година почнахме да прилагаме нещата и вие сами ще се убедите в реалността на тия закони. Вие искате в себе си да видите един дух, но той е само една черупка, а Бог иска да ви отвори очите, та да видите духовния свят. Вярвайте и ще ви бъде. Ще ви бъде според вярата. Човек докато не ослепее, не може да прогледа. Павел ослепя, за да прогледа.

Откак се е сформирувала Веригата в България, българите и респективно и България зло не е видяла. Виждате, например това лято последваха 5 милиона загуби, а 20 други милиона дойдоха заради нас, които живеем добре между този народ. Господ го държи и поддържа и като е щастлив народ, щастливи сме и ние. Ние сме на Земята като гаранти на българите, за да благослови Господ домовете им, и чадата им, и добитъците им, и житото им, и всичко. И народът като се благославя, благославяме се и ние. А пък че някои онеправдават този народ, за това Господ ще се погрижи. Господ сега ще бъде между вас. Опитайте Го и ще видите, че е благ. И според степента на вашето развитие вие ще срещнете и проявлението на Духа Господен.

Вие търсите къде е Христос. Аз Го виждам във всинца вас, защото никой друг не ви е довел тук освен Господ. Ами че кой ви е свързал с мене? Министри в света не мога да ви направя, а защо тогава сте тук? Защото Господ ви е събрал и затова тоя Господ, Който ви е събрал, ще ви и благослови. Вие дължите Нему тази светлина и тази благодат. Той в дългото минало ви е крепил и подкрепял, грижил се е за вашите родители, самите вас и вашите деца и винаги е работил над вас, докато ви доведе до това състояние.

Й така, Христос е в България между вас и с вас. Той е, Който повдига българския народ. Един ден ще Го видите. Той ще ви се открие по-ясно. Той ще ви се открие така. както се е открил на Своите ученици след възкресението Си.

Любовта е обща за всички, а милосърдието е специална добродетел, която можем да покажем в особени случаи.

Заседанието се отложи за вечерта в 9.

В 9 часа събранието продължи. Всички сме на местата си, с изключение на Иван Русев, който с позволение отсъствува. Неговото място се запълни от търновските свещеници Щилиян и Тулешков, които също с позволение присъствуваха на това събрание. Подир молитвата и изпяване „Да изправится молитва моя" г-н Дънов каза:

- Тая вечер ще ви говоря върху трите велики стъпки на живота. Първата стъпка на човешката душа е започнала с нейното отделяне от Бога, когато тя изгубила своята първа чистота. Първата стъпка е слизане от Бога към човека или от центъра към периферията. Това е един вечен закон, през който всяка душа трябва да мине. И всяка душа, която иска да развие своята индивидуалност, трябва да се отдели от Бога и с това нейното отделяне необходимо е било да се създаде първият зародиш, вярата в този принцип, че като се отделя от Бога, тя ще придобие нова опитност, чрез която да разкрие Божествената мъдрост пред себе си. Вярата е едно самосъзнание на душата, че излиза като един лъч от Божественото и че е невъзможно да изгуби пътя си.

Втората стъпка е надеждата. Надеждата се е развила на Земята, когато душата се е облякла във физическо тяло, което е един образ на първоначалното тяло, което душата е имала в своята първоначална чистота, когато е била в Небето и когато е била една духотворна материя, която никога не умира. Жизненото тяло е съставено от органическа материя и е сходно с растителното царство. А тялото на плътта е тялото на животните. Борбата е между тези две тела. В тия три тела: физическо, жизнено и тялото на плътта се развива надеждата, която очаква нещата днес или утре. Ние с тия тела развиваме онзи принцип, без който не можем да съществуваме. Душата най-сетне ще се върне в тялото на любовта.

Всички знаете какво нещо е любов, но що е любов, не може да се определи. Тя е едно качество, което е основа на здраве, щастие, блаженство. Във физическия святлюбовта се показва като разум, в духовния свят- като правда, а в Божествения свят се показва като истина. Хората, които никога не се решават да страдат, никога няма да влязат в Царството Божие.

Страданието, това е разкопаване на душата, също както една земя ако не се разкопава, не може да роди нищо. И онези, които не искат да страдат, няма в нищо да прогресират. Ако някой от вас не иска да страда, то защо е дошъл на Земята? По-добре е да си седеше на Небето. Той е дошъл тук, на Земята, да се подига, а пък ще се подигнеш само чрез страданието. Също така страда Господ. А че страда Господ, явствува от това, че ние Го наричаме дълготърпелив.

И така, първата стъпка е слизане, втората е. която сега минаваме, а третата стъпка е любовта. Тия 3 стъпки в християнството съответствуват на 7 стъпки. Първата стъпка е пътят към обръщението, което значи да измениш посоката на своето движение. Втората стъпка в живота е покаянието, или преглеждането на стари сметки, т.е. да признае човек, че е дал известно задължение, което трябва да изпълни. Третата стъпка е спасението, т.е. придобиването здраве на душата. Четвъртата стъпка е възраждането, Петата стъпка е да се новороди човек от дух и вода. Всички, които се родиха в Христа, те вече не грешат, защото един човек, който има новия зародиш, тъканите в него са се изменили. Но може да се роди у вас: „Ние от кои сме?" Обаче това да не ви плаши, защото щом у някого има стремеж, това показва, че той върви напред. Шестата стъпка - освещение (посвещение). В тази сфера на състояние се намират така наречените [...] - хора кротки и смирени, разпръснати из американските църкви, за които може да се каже, че те са тяхното украшение в духовно отношение. Седмата стъпка, това е вече възкресението.

Като премине човек през тия 7 стъпала, той е вече готов за Небето. Сега, тия 7 стъпки се делят на 49 други стъпки, т.е. всяка една се разделя по на 7 стъпки, така че имаме 7 по 7 - 49 стъпки, по които трябва да се възкачите, за да възлезете при Бога. Виждате, числото 49 е съставено от числата 4 и 9, които, събрани наедно, дават числото 13, което показва цялото развитие на човечеството. Но за тия 49 стъпки трябват милиарди години, за да се пропътуват.

В първите 4 от горните 7 стъпки на християнството човек еволюира, страда, а в другите последни 3 се възражда, т.е. в 4-те човек страда, а в 3-те си почива. Има и други стъпки за четирите полета. И те са 28 стъпки - за всяко поле по 7. Те също извеждат до Бога, но се изискват милиарди години, докато се стигне до Него.

Да, нужен е добър живот, добри човеци, защото с добрия живот и с добрите мисли ние градим своето духовно тяло и затова колкото повече добри мисли имате, толкова по-скоро и по-добре изграждате своето духовно тяло. Така, в 360 дни ако проектирате по една добра мисъл, ще имате 360 добри мисли в годината и тези мисли, като се съединят с другите мисли, те оживяват и добиват динамическа сила за човешката еволюция. А щом изпращаме лоши мисли, ще дойде лош дух и ще се въплъти в тях.

Та, да имате съобщение с добрите духове, непременно трябва да бъдете чисти, а за тази чистота Господ постоянно праща Своята сила и помощ, ако и ние постоянно да се каляме. Но ако решим да не грешим, то Господ ще очисти старите ни грехове. После, ако живеем добре, то добрите наши дела ще ни следят до хиляди поколения, когато лошите мисли ни следят само до 4 поколения. А от туй излиза, че доброто върви 1000 поколения, а лошото - 4 поколения. Значи само 4 добри мисли и желания са равни на 1000 лоши. Виждате колко Господ е отстъпчив.

Никога не съжалявайте, че слизате на Земята. Напротив, бивайте благодарни, че сте дошли Ако искате да развивате вашата вяра, то всяка сутрин, като ставате, бъдете благодарни на Бога, че ви е пратил тук. Не бива да се сърдите, че сте дошли в лош свят, напротив, светът е много добър.

Ако някой почне да говори лошо за тебе, приближи се към него и ще видиш, че той ще млъкне. После, бил си богат, вземали ти парите - обърни се към Бога и положението ви пак ще се подобри,

Това, което виждаме, не е нещо реално, защото след години всичко това може да се измени, защото това, което в детинство виждаме, като пораснем, казваме, че е било глупаво. Кое е тогава реалното и умното? Коя е мярката, с която трябва да мерим кое е действителното? Новият човек в нас, това е самото Божество в нас, има нужда от хранене.

Сега в този свят раждат само жените, а когато човешката еволюция отиде по-напред и настане нормалност в развитието на човешката душа, ще раждат и мъжете, и жените.

Днес аз направих един опит: повиках да присъствуват в нашето събрание и двама свещеници от православната църква и всички видяхте каква буря се образува в пространството, а това показва колко прах и каква буря ще се образува, ако духовенството реши да тръгне в пътя Господен. Но едно нещо трябва да ни радва, а то е, че бурята тази вечер идеше от запад и отиде към изток. Значи и духовенството при своето подигане ще отиде към правдата.

Заседанието се закри в 12 часа.

Днес времето беше ясно и тихо, обаче от 3-4 часа подир обед западният небосклон започна да се заоблачава, докато небето се покри с черни облаци и задуха западен вятър, който като че идеше да прохлади атмосферата. Но към 6 часа всичко това се изрази в стихия и се яви такава вихрушка, щото дърветата се поваляха по земята и цялата околност се изпълни с прах и листа. След това настъпи слаб дъждец, придружен с гръмотевица.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...