Jump to content

IV. 17 август, петък


Recommended Posts

17 август, петък

Събранието днес продължи в 10 и половина часа сутринта. Г-н Дънов каза:

- Ще ви кажа нещо за молитвата. Има няколко положения, при които молитвата може да стане. Когато някой се обърне към Бога, за да му помогне, трябва да махне всичките цветове и да настане мрак, защото само тогава може да се обърне към Бога. Когато се обърне вече към Бога, обстановката трябва да се измени, именно трябва да дойде светлината и да благодарим на Бога. Ние тук не се събираме да се молим Богу, а да Го славословим, защото, предполага се, че сме се примирили вече с Него.

Всяка една краска съдържа в себе си една велика тема и затова аз искам да разбирате краските, да разбирате духа на нещата. Душата и сърцето е един цвят. Умът е атмосферата на сърцето и затова Господ казва: „Дай Ми сърцето си." И всички влияния в ума ни трябва да се отстранят, та благостите Господни да могат да се обгърнат от сърцето ни, за да могат да се оползотворят нещата, които Господ е всадил в нас.

Молитвата е начин на съединение. Когато видите една краска, не бива да се образува критично положение и да казвате: без тази краска не може ли? В молитвата съществува същият закон. Молитвата е единение на душата и без молитва не може да съществува дишане. Дишането пък следва да става в Господа, та Божественият Дух да го разложи. Известни наши нечисти желания

Божественият Дух трябва да ги разложи, защото известно време у нас се образува воня, но тя изчезва, щом времето настане.

За да бъдем щастливи, трябва да сме съзнателни и благодарни, защото всичко върви по определени закони, та няма да има никакво противоречие. Христос е пред нас и между нас, та искам да си отворите сърцата пред Него. Възложете душата си на Господа и Той ще ви даде каквото никой друг не може да ви даде.

В продължение на всяка година ние трябва да употребяваме името Божие като една сила и Той ще ни бъде страж.

Да започнем сега пак с четенето на стиховете, които са достояние на съществата извън физическата сфера.

Тук г-н Дънов продължи четенето на стиховете за лъчите, като поясни:

- Най-важните краски са червената, розовата, портокалената, жълтата, синята и виолетовата, също аметистовата и диамантовата.

На физическото поле небето представя свръхсъзнанието, земята - съзнанието, а морето - подсъзнанието.

Когато влезете в съгласие с всички тия стихове, у вас ще се образува нова сила и през тая година с тия прости стихове ще почнете да ги прилагате, което, разбира се, можете, защото има стихове за краските, за които някои от приятелите не са готови.

Подир изпяхме „Благословен ecu, Господи Боже наш" и г-н Дънов продължи:

- Законите в духовния свят се различават от ония, които съществуват на Земята, и то в голям размер. Можем да кажем, че редът в Небето е съвсем противоположен от реда на Земята. В Небето силните и умните слугуват на слабите, а на Земята слабите и безумните слугуват.

Ние, които сме тръгнали в този Божествен път, трябва да се научим да се смиряваме, защото иначе може да присъствуваме на такива събрания и по седем деня, но няма да се благословим, а ако се смиряваме, и един ден да присъствуваме, ще се благословим. Не бива да завиждате, защото ако завиждате, показва, че вашето сърце не е чисто и е неспокойно и в това събрание не се викате по човешки, а се викате от Господа.

От чисто Христово гледище, богатството, славата, учението показват къде е Господ, дали е вън или вътре. Когато е вътре, работите вървят добре, а вън ли е, по видимому не отиваме добре. Обаче дали е Той вън или вътре, трябва да сме благодарни. Ако някой от вас страда, трябва да знаете, че Господ работи и вие да имате търпение, защото къщата един ден ще се построи и добре мобилира и ние ще видим, че нашите разсъждения са били само умувания.

Това, което правим тук, в това събрание, Господ се доволствува с нас, защото това е просто забавление. Като приемаме това, така ще растем от сила в сила. Ние трябва да се почитаме и уважаваме, защото това ако само струваме, това значи, че сме хора повдигнати.

Не бива всички да бъдем в главата, или пък, ако щете, в опашката, защото там, дето именно сте поставени, е най-доброто и най-порядъчното. Ако, например, една опашка не можем на свят да клатим, та ако ни се повери главата, как ще я употребим? Малките работи, който ги наруши, най-малък ще бъде в Царството Божие. Затова у нас трябва да се усили желанието да се стремим да изпълняваме най-малките заповеди. Запример, срещате човек унил - кажете му добри приказки, за да знаете, че сте извършили добро дело.

Винаги се молете. Добро дело е това: когато дойде любовта, знанието, вярата, вие да ги давате и на другите; даром сте приели, даром давайте, защото иначе, ако тези добродетели постоянно у вас задържате, няма да получите благословение.

Та, всички ония от вас, които могат и които Духът е определил, аз искам да работят по тоя начин. Никой на никого да не праща лоши мисли и тогава ще се оправят работите на всички ви, защото добрата мисъл, която изпращаш някому, пращаш я и на себе си и помагаш и на себе си.

Когато някой иска да се обърне към Бога по отношение на неговите сделки, той затова трябва да се обърне сам, а ако иска съдействие, трябва да има молитва от двама или трима. Затова, ако искаме да извършим нещо, ние сами не можем да се молим, а трябва да са най-малко двама или трима. Двамата, това са два полюса: положителен и отрицателен, а третият е направлението, в което трябва да се движат тези сили. Ако са трима, образува се триъгълник и молбата се счита за принесена. За да се постигне някоя цел, необходими са трима да се молят. А причината, за която ние не успяваме, е защото ние искаме сами да работим, затова и сами се молим.

По причина на нашето грехопадане ние сме се отдалечили от Бога и то показва едно състояние, което причинява страдание. Следователно законът към нас действува чрез страдание, след което обезателно настъпва и радост.

И радостта има голяма сила, защото ако тя дойде във всичките си вибрации, може да ви стопи, та вместо нея ще почувствувате скръб. Когато обаче сте готови, усещате радост.

В съвременния живот Господ всяка заран слиза от Небето и с Него идват множество възвишени духове, които всички ни пригласяват към работа в живота и ние усещаме радост и утеха. Когато, напротив, отдалечи ли се Господ, усещаме униние и всевъзможни неразположения. У нас, както виждате, постоянно става ден и нощ. Скръбта, това е нощта, а радостта се образува от противоположното на нея.

Всички вие още сега сте ученици, а когато станете зидари, Господ ще ви тури на някоя по-сериозна работа, за каквато засега още не сте готови. Затова нека започнем със смирението. Някои от вас сте готови за твърда храна, но някои се нуждаете още от хранене с мляко. И затова, когато виждате, че някой от вас гложди твърд кокал, недейте му завижда.

През тази година ще се отправим мислено към всички приятели, за да се повдигнат. Около нас има много работи и колкото сме събрани, ако работим, едва половината от тази работа ще се свърши. Но Господ ще си намери работниците и затова ние няма да се боим. В сърцето си трябва да имаме мир.

Тази година дяволът е впрегнат, турил съм му юзди, рита и хапе, затова към задните му крака и устата му не се подвизавайте. А ако има нещо да му говорите, не говорете нему, говорете на този, който е върху него. От дявола се учете на ум, защото той е постоянен и ако го изпъдиш от едната си врата, той влиза от другата. Много е прилежен и постоянен. Не се обезсърчавайте никога. Този е урокът, който ние може да научим от него.

Никога не кълнете духовете, а винаги казвайте: „Господи, този дух, който ме изкушава, впрегни го на работа или ми помогни, щото аз да се отдалеча от него." Да не забравяме, че много пъти ние сами си влизаме при дявола и думаме: „Господ да ни изведе от него, да ни избави", като че ли Той ни е изпратил при него. Ами че хубаво, излезте си. Ще ви кажа: защо сами вие влизате при него? Да туриш ред и порядък в неговия дом ли? Това не можете да сторите. Никога не примамвайте дявола. Защото понякога ние сами го търсим. Желанието ми е добре да разберете тия думи и тяхното значение, че да се ползувате.

Сега се заемете да приложите тези прости неща, които след закриване на събора ще ви се дадат, защото тесният път за Царството Божие в България сега трябва да се проправи. Тоя път не е правен и ние сме пратени да минем, за да го проправим. Тоя път е буренясал, затова трябва да минем през него, за да се оправи и стане добър.

Това е алегория, което ви говоря, а на научен език значи: да се подобрят условията на Земята. Но както и да е, да не се боим, защото други са, които воюват за нас. Аз зная, че за много работи се интересувате, но не бива да бързате. Аз ще избера много лесен метод. И най-лесният метод: за следване Господа по избраните неща по книгата Господня и този метод е най-малко опасен, защото има светии и угодници в места, дето изуване на обущата е потребно, за да влезем там. Да, и друго има: има места, дето и ангелите даже изуват обущата, а ние, човешките синове, гледаме на тия места без благоговение, и то защото сме човеци. Искате знание, богатство и чест. Искате ги, защото сте човеци и понеже ги искате, ето те ще дойдат, но ще дойдат по особен път и при особени обстоятелства. От всичката наша опитност ние трябва да черпим уроци.

На Въпроса на Симеон Драганов г-н Дънов отговори:

- Страданията това са пране, което се допуща за изчистване на душата.

В 6 часа и половина подир обед събранието продължи. След прочитането

на „Славата" и „Добрата молитва" и след като пяхме „Тебе поем", „Свят свят, Господ Саваот" и „Ангел вопиюще", г-н Дънов каза следното слово:

- Когато се ражда едно дете, кой е първият импулс, който се появява в него? То търси майка си, за да се нахрани. Значи между майката и детето има известни отношения. Същият закон е, когато един човек се новороди, когато в него се роди новото съзнание, той прави същото. Когато детето излезе из утробата, то плаче, защото като е дошло в света, който реагира на него, то със своя плач иска да каже, че съжалява, че е оставило другия свят и дошло тука. Така сме ние. Когато влезем в новия живот, той започва да реагира върху нас, защото започваме да изучаваме кои неща са разположени добре и кои не са. Защото в света има два стремежа: единият нагоре, а другият надолу. Първото нещо е ние да придобием храната, защото без нея не можем да съществуваме.

Между физическия свят и духовния, които си мязат и са еднакви по устройство и наредба, няма разлика, защото и двата свята са направени от твърда материя, която е чиста, кристална и в нея не става изменение. Измененията, които съществуват, те са четирите стъпки, 4 други свята, в които ние прогресираме и в тия 4 полета материята постоянно се мени. Всяка душа трябва да премине през тия 4 полета, които ние имаме в квадрата. Защото виждаме, има човек два крака и две ръце, а от това излиза, че две от тия полета са положителни и две - отрицателни.

Физическият свят е най-старият и в него се намират всичките богатства. И духове, които са от тоя свят, не могат да стоят в Небето и често дохождат в материалния свят да работят и след като работят милиони години, връщат се пак в Небето. Следователно необходимо е за нашето развитие да дохождаме на физическото поле, за да работим.

Често духовният свят е атмосфера на физическия свят. И когато един човек се намери при дървото на живота, трябва да знае в коя част е, в клоните или в корените, защото ако сме в корените, имаме една служба, а ако сме в клоните, имаме друга служба. Така хората, които се намират в корените на живота, ако не изпълняват своята длъжност, то тези, които са в клоните, може да пострадат. Ето защо всеки човек трябва да работи за Бога тук, на Земята, и тогава ще бъде в хармония с тези, които са в Небето.

Нашите желания и мисли, които се подигат у нас, отгоре оползотворяват, защото Господ работи с тях. Каквито са мислите и желанията ни, такива ще бъдат и духовете, които Господ ще прати на работа с нас и около нас. Та, ако искаме подигане, изменение на нашите мисли и желания, се налага, защото само тогава ще дойдат съответствуващите духове, иначе ще вкусваме опитността на миналото, т е. старият човек трябва да се обърне в нов. Старият човек е нас е от милиони години и е много консервативен. Та, като не може да стане това, което Господ иска, явява се борба между него и новия човек и в тази именно борба виждаме така нареченото добро и зло. И тогава, значи, злото е един преходен период, в който нашите лоши мисли се преобръщат в активно състояние. И вие ще видите, че човек щом сгреши, изгубва мира си и потъва. А когато у човека се роди някоя добра мисъл, тогава той се повдига, докато дойде до една сфера, в която рамките са безгранични.

И така, доброто е израз на Божествената хармония и затова не бива да ни се зловиди, когато Господ изменява реда Си. Вие трябва да знаете, че човек още не е добил образ и подобие Божие и сегашното състояние на нашите тела - стомаха, ръцете, краката и пр., ако ги сравним с Божествения ум, то ние ще мязаме по отношение на сегашното наше развитие като червея спрямо човека. Ние сме още едно малко главоче - жабче, което едва ли може да се смята, че напълно е взело формата на жаба, и ние едва ли още сме придобили образа на Бога. Затова е, дето грешим.

А пък стремежът, в който Господ ни зове, е да покаже на Своите деца пътя към осъществяването на Божествената правда, посоката към осъществяване на Божествения път. И Христос казва, че тоя път е прав. Но по отношение на човешката еволюция, тоя път е счупен и образува един спирал, в който линията на стремежа на човека често пъти се счупва и тогава ние казваме, че тоя човек е сгрешил. Но след тая линия друга пак счупена линия се подига, само че при повдигането ти правиш усилия и се уморяваш.

Тази е причината, че хората, и да грешат в света, често пъти са спокойни, защото дохожда време, когато ще започнат да работят. При всяко едно слизане надолу вие благодарете на Бога, защото, след като слизате на дъното, вие пак ще се възкачите, докато достигнете на онази Божествена планина, дето ще се слеете с Господа, само че дотогава трябва да чакате, защото много и много пъти трябва да се слиза и възлиза. И трябва за знаете, че за да може човек да иде при Господа, първо трябва да иде в ада - най-долното място. Само тогава ще се извърши най-голямата работа в живота.

След като изпяхме: „Господи, сил с нами буди", г-н Дънов продължи:

- Тази беседа, която ви давам, не можете да я приложите в живота, но аз ви я давам, за да нямате страх в сърцето и да се избавите от този вечен кошмар в живота. Адът е една Божествена пещ, велика работилница, отгдето хората като се върнат, поумняват и вече са много чисти. Който влезе веднъж в ада, излиза много чист. Разбира се, че всички няма да отидете в ада, а ще отидат само тия, които не се покоряват на Бога и не изпълняват заповедите Му. Адът е място на най-силната работа и всички изкуства са все там измислени. Например тези скорострелни оръдия, съставът на разните барути, запалителните и взривни вещества най-напред са измислени там и после са дошли тук, на Земята. Но каквото и да е, както и да е, всичко си има смисъл в живота и от нищо не се плашете.

Господ е дал свобода на хората, но ги държи отговорни. Когато искате да вършите нещо, премерете силите си и ако можете сполучливо да свършите нещо, не се ленете, а веднага пристъпете и изпълнете длъжността си, защото иначе попадате под отговорност. Разказва се, че във Франция имало заповед във войската за изпълнение на известно разпореждане, но някои офицери не искали да го изпълнят под предлог, че не можели да сторят това, при все че противното било право. Обаче след като им ударили по няколко плесници, тогава пристъпили и разбили неприятелския стан, за което се отнасяло разпореждането.

В ада трябват работници и като нямат достатъчно такива, дохождат тук, на Земята та ги въвеждат в ада, за да работят. А като отидат там, Небето действително ги заставя да работят, затова именно ние от известни прегрешения мъчно можем да се освободим. Като е тъй, щом разберете този закон, не се ловете надничари на ада, а станете надничари на Небето. Лесно се влиза в ада, а мъчно се излиза, защото голяма и много е голяма дълбочината и се изискват хиляди години, докато се освободите.

Вие не се плашете от лошите духове. И те са същества, искат да живеят - често пъти и те са базиргяни и искат да живеят също както и хората от тоя сеят. Често пъти човек е много мързеливо същество и това го заставя да лъже и краде; само тези, които не работят, те измислюват подобни работи.

Пътят, по който сега вървим, е път твърде естествен, та затова не бива да се оплаквате от никаква работа. Човешкият живот е ограничен. Човек ще достигне до известен размер и тогава ще спре. Затова, колкото и да искате да работите, като изработите това, което е определено, ще спрете, защото в живота има прилив и отлив и по тая причина, когато дойдат дни на несгоди, неприятности и нещастия, тогава именно трябва да се подигнем.

Нашата работа през тази година е да се използуват благоприятните условия, които ще се дадат за работа. Тази година ще работите само лично върху себе си, за своето индивидуално развитие и за Веригата. И на всичко онова, което е във вас най-благородно и възвишено.

Но като дадете простор на всичко туй, гледайте да избягвате закона на стълкновението. Не давайте място на никакво стълкновение, не допущайте такива. Колебания може да има, често пъти то е в реда на нещата, но съмнения ако допуснете, то, вече да ви кажа, е червей. Не бива да влизат във вашия ум мисли, например, дали следваме Господа и пр. Защото аз зная, че всички вие ще излезете от това блато, в което се намирате. Има хиляди ръце на ваши братя, които се простират от невидимия свят, за да ви помогнат.

После, не давайте съблазън на другите, бъдете искрени, не лъжете себе си, не лъжете и другите, защото лъжата е една маска. Бъдете честни, откровени спрямо вашите ближни. Докато стои лъжата с вас, тя е, която ще ви спъне. Ние трябва да бъдем съвършено искрени и чисти.

Не искам да кажа, че ние трябва да разправяме на всички хора какво ще вършим, а искам да кажа, че спрямо света ние трябва да сме затворени, също както зимно време затваряме цветята в цветарника, който има стъкла, които запазват положените в него цветя. Така на всяка добра мисъл дайте място в сърцето си и на всяка лоша мисъл не давайте място и я отхвърлете от себе си. На всеки добър човек дайте място при себе си, а на лошия само пожелайте да се поправи. Който иска да дойде между нас, нека си изуе обущата и нека се приближи; не се отстранявайте, защото ще ви хванат, та ще платите капитала и лихвите.

Вие имате работа с духове, които ви любят и на които се дължи цялата сегашна обстановка в природата около нас и в нас. Затова, като се казва да любим своите ближни, значи че тези именно са нашите ближни, които са наши стари братя. Като е тъй, ние трябва да имаме най-добрите стремежи и желания. А като правите грешки, ще ви се прощават, но когато вече правите съзнателни грехове, те са, които мъчно се прощават. Никакви съзнателни грехове не правете и те да изчезнат дълбоко от вас.

Това е желанието на Христа, Който иска да ви помогне през тази година, и ако Го слушате, Той ще ви изведе, защото няма човешка душа, на която да не е помогнал. Той помага на другите, ще помогне и на вас. Затова вървете подир Него и ще осъществите вашите желания, Само че вие спрямо Него трябва да бъдете верни, да бъдете изключително под Негово ръководство, та през годината да могат да ви се дадат някои внушения, от които да се ползувате. Ако започна да ви давам тия внушения и да ви опитвам, тогава ще спъна и мене, и вас. А като оставям тази работа на Духа, тогава ще пестим и време, и енергия, а освен това повече ще се ползуваме, когато Духът действува. Аз ще ви дам общо упътване, не се страхувайте. Сдъвчете храната и оставете на стомаха да върши своята работа. По същия начин сдъвквайте и Божественото учение, когато влезе у вас, сдъвквайте го и по-нататък оставете да се разнесе по цялата душа. Имайте здрави духовни зъби и здрави стомаси. Внимавайте с това, защото ни предстои да изправим погрешките на миналото.

Вие всички заедно с мнозина други още сте спъвали този народ, та затова сте изпратени при него, за да се поправите. Тия ви грешки на миналото вие ще може да узнаете, но само ако ви пренесе човек в астралния свят. Вие сега имате всички добри желания да изправите миналото и мисля, че 500-тях години са ви дали достатъчно опитност, та вече няма нужда от опитност. Но тия са дълги работи, в които ако влезем, ще се намерим в много широка област и затова не бива да се засягат.

Вие знаете, че в минало време вие сте били всички свещеници и като не сте изпълнили своята длъжност, сега идвате да я изпълните. А пък другите са ваши деца. Сегашните свещеници, които работят между българския народ, те са също ваши ученици. Понеже не сте изпълнили своята длъжност, Господ не ви дава да сте свещеници, а сте турени настрана, за да видите как и какво работят свещениците.

Преди 6000 години вие сте били в Египет, гдето сте учили египетската мъдрост. Пратили са ви в този народ, за да го повдигнете, но понеже не сте изпълнили своята длъжност, изпонапили сте се, та затова ви сформируват в тази Верига, за да изправите своята погрешка. Вие сте се провинили в непослушание. Някои работи сте изпълнили много добре, но някои не сте и затова сега сте турени в това положение да ги изпълните.

Вие не сте били от по-напред от този народ, а сте били в Египет, ходили сте с евреите из пустинята, ходили сте в Ханаан, преминали сте в Гърция, Рим, а след това се озовавате между славяните. Разбира се, пак ще кажа - много от вашите длъжности сте изпълнили, а много - не. Най-после Братството ви изпраща между този народ, за да го повдигнете. Всички вие почти, след като свършите работата си между славянството, ще отидете в Америка. Обаче всичко това ще бъде подир хиляди години, когато настане седмата раса.

Най-напред Христос дойде тук да помогне на тези ангели, които се оплетоха тук. И те са тия, които са отказали да помогнат на човечеството. И те са именно ангелите, които за тази им именно вина са изгонени. А тези, които се съгласиха да помогнат на човечеството, те пък се оплетоха в човешката раса. И така, Христос дойде да помага на тези паднали ангели, които дойдоха тук да помагат на човечеството, а се оплетоха. Но Той не дойде да помага на тези ангели, които се отказаха да помогнат на човечеството, защото тези последните съвсем се изхвърлиха и те са именно дяволите. Но всичко това аз ви казвам така, мимоходом. Тия работи не са важни за вашето развитие.

В България атмосферата е много тежка. Българският народ се е много свързал с материални работи и за да се повдигне, трябва да го развържем от материята. Виждате сами, че българинът иска да има кокошки и свине, и кози, и овце, и говеда; когато разказват, че един германец е доволен от един кон. После, един германец е доволен от 50 декара земя да я работи и да поминава, когато българинът е недоволен от много повече.

И тази е причината, гдето в България няма мистицизъм - липсват ясновидци и слухари. При все туй не гледайте, че ние сме едно малко малцинство, защото достатъчно е много малко квасец, за да подкваси голямо количество мляко. Тази работа не е в множеството, а в качеството на нещата. Ние искаме да се възстанови изгубеното съзнание и щом се възстанови то, ще дойде и миналото знание и доброто ще изпъкне.

Интересно е, че тези, които в миналото са ви спъвали, искат да ви спъват наново. И затова знайте, че всичките лоши мисли и желания и съмнения идат от тия лоши духове, които искат да ви спънат на нова сметка, но дръжте се. Вие не сте прости, нито сте от долно произхождение в миналото. Дерзайте! Имайте и съхранявайте онова истинско знание и разбиране, че Христос, Който ви е водил в миналото, ръководи ви и сега. Ние, след като повдигнем хората, трябва да ги научим как да живеят. И всеки от вас ще си влезе в мястото, гдето е определено да работи. Но за да разбирате всичко добре, трябва да умрете, да умрете за греха, а да възкръснете за правдата и любовта.

В 8 и половина часа се започна бдение трима по трима до 12 часа през нощта и се продължи на следния ден от 7 до 9 часа сутринта. Докато траеше бдението, времето беше отлично, нощта лунна, тихо, приятно, без вятър и без облаци, ясно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...