Jump to content

КАКВО ДА ГОВОРИМ


krasi23

Recommended Posts

КАКВО ДА ГОВОРИМ

Мислете какво говорите. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 206)

Човек е проводник на разумна реч, но той не е самата разумност. Разумното Слово съществува в света, а човек само го възприема и предава... На човека не остава нищо друго, освен да бъде израз на разумното Слово. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО – 90)

Не говори на хората за неща, за които не са готови, това е светотатство. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 380)

Човек не може да говори, каквото иска. Има случаи, когато за една дума само, казана не на място, човек плаща скъпо. Има случаи, когато човек каже някоя дума не на място и в лош час, за което носи последствията с години. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 42)

„За всяка празна дума ще давате отчет”. Като не знаят силата на думите, на числата, като носители на динамична енергия в себе си, хората си служат с тях, както им попадне, без да подозират, че те произвеждат известна реакция върху човека. По този начин хората спъват себе си, а на близките си произвеждат болка и страдания. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - 84)

Ако прави добро, човек има какво да говори; ако не прави добро, по-добре да мълчи. Ако грешникът иска да говори, нека се облече с нови дрехи, т. е. да разкаже, как се разкаял, как изправил погрешките си. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 274)

Има някои хора, на които като кажете една дума, нищо няма да причините, но тая дума, казана на други хора, ще причини известна тежест. (АКО ГОВОРЯ - ІІ том - 385)

Каквото каже човек, трябва да бъде за доброто на самия него, за неговия дом, за ближните му, за народа му, за цялото човечество, за славата Божия. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 64)

За какво трябва да говори човек? - Само за онова, което е научил и приложил. (ДА ИМ ДАМ ЖИВОТ - 37)

Всичко, каквото говорите, трябва да почива на факти. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 37)

Говоренето е също изкуство. В какво се заключава това изкуство? Да предава фактите, както са в действителност, да не ги преувеличава, нито намалява... Като преувеличава нещата, човек се отдалечава от реалността на живота. Друг е въпросът, когато човек си служи с фигури в речта, за да я украси повече, да й придаде цветист вид. Обаче, в обикновения живот тези фигури се явяват като преувеличения, които отдалечават човека от действителността. Преувеличаването внася изкушение в хората. (ЦЕННАТА ДУМА – 110, 111)

Човекът на Истината трябва да говори само верни неща... Всяка дума, излязла от устата му, трябва да съдържа в себе си абсолютната Истина. (ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ - 104)

Когато ще изказвате вашите лични мнения, бъдете крайно предпазливи!.. Ще правите разлика между Истината и вашето убеждение. (МОК - ІІІ г. – 6 л. – 87)

Няма по-тежък принцип от този, да говориш абсолютната Истина. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 297)

Когато говорите Истината, вие трябва да бъдете смели! Когато говорите Истината, не ви трябват много философии; не мислете какви ще бъдат последствията; смели бъдете!.. Говорите ли Истината, абсолютно не се бойте! Казвайте Истината, тя ще се погрижи за себе си. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - III г. - 6 л. - 87)

Ще ви определя, като говорите Истината, как да я казвате. За да кажете Истината, най-първо сърцето ви трябва да е пълно с Любов, с тази безгранична Любов, да има тази запалка. Второ, умът ви трябва да е пълен с Мъдростта, която ще внесе светлината и знанието. Тогава кажи Истината и не бой се, не мисли за резултатите, кажи Истината! Вие ще мислите за вашето положение. Кажете Истината, каквото и да ви коства! Тя ще ви повдигне. Но спрете се първо да се попитате: Любовта в сърцето ви ли е, Мъдростта в ума ви ли е - кажете Истината и не се бойте! (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 306)

Човек, на когото душата е пълна с Любов, със Светлина и със Свобода, той е пророк, той говори Истината. (НОВИЯТ СБЕТИЛНИК - 221)

Едно се иска от човека, да говори Истината. Когато някой проповядва Истината, той не може да говори лошо. (ОПРЕДЕЛЕНИ ДВИЖЕНИЯ - 23)

За да говори Истината, човек трябва да се е издигнал над обикновения уровен на живота. И онзи, който възприема Истината, също трябва да се е издигнал над обикновените условия на живота. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 218)

Истината се казва само на онзи, който е достоен за нея. Истината се казва само на онзи, когото обичаме. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - IІ т. - 13)

Ще говорите Истината, когато и вие, и окръжаващите са готови за нея. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 298)

Да кажеш Истината на човек, който не е готов за нея, това значи или да го умъртвиш, или да му дадеш да опита благата на живота. (ФОРМИ В ПРИРОДАТА – 27)

Щом онова, което си казал, е пълна Истина, Божествена Истина, ти ще почувствуваш радост и в ума, и в сърцето. (IV МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1926 г.- 14)

Лъжата е най-малкото зло, от което произтичат всички злини. (НАЧАЛО НАМЪДРОСТТА - 306)

„Може да ме излъжат хората”. Ако си излъган, ти печелиш. Страшно е за оня, който лъже. Той внася отрова в своя организъм. Тая отрова се предава в кръвта на бъдещите поколения, и те постепенно се израждат. (ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА - 202)

Всички грехове и престъпления на човека могат да се простят, лъжата - никога. (НАЧАЛО НА МЪДРОСТТА - 306)

Повечето хора говорят върху това, което са чели и чули. Малцина говорят върху онова, което са видели и опитали. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 71)

Говорете само за ония неща, които сте изпитали. Не говорете за неща, които не сте изпитали и преживели. (НОВИЯТ ЧОВЕК - 106)

Никога не говорете за неща, които не са станали или които мислиш да направиш. Говориш ли за такива неща, те няма да станат. Говори само за неща, които са полезни и се отнасят до всички. Не говори за ония неща, които се отнасят само за тебе. Те са само за тебе, за никого другиго. Има неща, които се отнасят само за вас, а има неща, които са общи за всички. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 89)

Излезете ли пред публика, говорете върху това, което най-добре знаете. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 207)

Не говорете за неща, които не разбирате. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 19)

Хората говорят за неща, които нямат. Гладният говори за хляб, докато се наяде... Колкото повече говори човек за правда, истина, любов, морал, богатство, толкова по-далеч стои от тях. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА – 112)

На човек, който не ви обича, говорете му за обикновени работи. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 317)

Не говорете за погрешките си, но ги изправяйте. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 329)

Кажете ли по грешката си на човек, който не може да ви разбере, той ще ви морализира, ще ви дава съвети, да бъдете внимателни и т. н. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - изд. 1941 г. София – 298)

Мнозина са дошли до задънена улица и не могат да вървят напред. Тази е причината дето говорят само за свои минали опитности. Нищо ново не ще чуете от тях. Те постоянно говорят за свето минало... Нека миналото остане само като спомен. (ТРИТЕ ЖИВОТА – 20)

Да почиташ човек и да говориш добро за него, това е едно от големите блага на живота. Това благо зависи от онова, което човек говори... Не е достатъчно само човек да говори, но това, което говори, трябва да остане за вечни времена. (ДА ИМ ДАМ ЖИВОТ - 26)

За мене е престъпление да изнасям миналото на хората. (НОВО РАЗБИРАНЕ – 156)

Не говори лошо за никого, за да не се каляш. Защо ще цапаш езика си? Лесно е да кажеш лоша дума за човека, лесно е да го ухапеш, но ще се окаляш. Пази чистотата на душата си! Пази чистотата на своя език!.. Не цапайте езика си! Не се осъждайте! (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 255)

Когато говорим добро за хората, ние печелим, а когато говорим лошо, те печелят. Законът е такъв. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - 95)

В който момент започнеш да говориш лошо за някого, ти влизаш във връзка с неговия дух и се заразяваш с лоши мисли... Когото одумвате, той психически се ползва. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - 95)

Ученикът знае, че който говори добро за хората, повдига себе си; който говори лошо, сам се понижава... Това е един от великите закони на живота. (ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА - 9)

Нямаш сладчина в живота. При това положение, ти можеш да убиеш човека. „Как ще го убия?” - Като му кажеш 999 горчиви думи. Ако мъжът казва на жена си по 999 горчиви думи на ден, той ще я убие. Изобщо, отсъствието на сладчина в човешкия живот води към смърт. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 262)

Не си играйте с думи, които могат да експлодират... Силата на думите, с които си служите, се познава от резултата, който те произвеждат. Понеже не знаете какъв ще бъде крайният резултат на думите, с които си служите, вие трябва да бъдете внимателни какво ще кажете и как ще го произнесете. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 265)

Когато някой ви разправя една своя опитност, дайте му добър съвет... Като кажете нещо на човека, трябва да бъде разумно. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ – 298)

Всеки човек е проводник на Божието благословение. Ако не му дадете път, той носи отговорност за това. Кажи една блага дума на човека, и Божието благословение ще протече… От благословението, което получава моя ближен, има дял и за мен. Това новата философия на живота. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА – 259)

И като кажете нещо, никой да не се усъмни във вас, никой да не се поколебае във вас, но като кажете „да” или „не” да се знае, че въпросът е свършен. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ – 1922 г. – 342)

Срещнеш един болнав човек. Не казвай, че такава му е кармата, трябва да тегли, но кажи му, че ще оздравее, че голямо благо го очаква. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК – 29)

От думите ти зависи да те обичат хората или да не те обичат. Любовта се определя от думите на човека. Ако говориш сладко, Тя ще дойде при тебе. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА – 248)

Някой човек е крайно енергичен, обича да говори. Не е достатъчно само да говориш, но трябва да знаеш какъв резултат ще има твоето говорене. (ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА – 226)

На младите моми ще дам един съвет. Която иска да се справи със своята свекърва, като като вземете дрехата на вашата свекърва, започнете да й говорите така: „Колко си хубава, ще ме послушаш.” Наливаш малко вода в коритото, туряш сапун и говориш на ризата. Тя, като облече ризата – ти каквото говориш, то се написва на ризата, свекървата започне да го чете, въздъхне и каже: „Не се отнесох много добре с тази снаха, като с дъщеря.” (ИЗПИТЪТ НА ЛЮБОВТА – 104)

Аз се пазя да говоря за Божията Любов. Някой път и за моето тяло е опасна. Питам с голямо предпазване, да не предизвикам такава грамадна енергия. Не може да се прояви. Ще дойде тази енергия. Туй, което аз предизвикам, трябва да го предам на хората. Туй, което говоря, трябва да го правя. Ако аз говоря едно и върша друго, тогава ще създам цяло нещастие върху себе си. Всичките нещастия произтичат от онова, което говорим, но не вършим. Всяко нещо, което говорите, поне отчасти да правите. То правилно изтичане. Което вършим, то е изтичане. Ако престанете да вършите, ще се подпушите. (АКО ГОВОРЯ – ІІ т. – 294)

Всичко, каквото говорете, се филмува. Един ден, когато се намерите пред филма на своя живот, вие ще го изучавате във всички подробности. Тогава ще видите и най-малките си погрешки, които трябва да изправите. Като знаете това, мислете какво говорите. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА – 206)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...