Jump to content

НАРЯД за 1902 година


Recommended Posts

НАРЯД

за 1902 година

1. Писмо до Пеню Киров от 2.II.1902 г.

2. Писмо до Пеню Киров от 13.III.1902 г.

3. Писмо до Пеню Киров от 15.VI.1902 г.

4. Писмо до Пеню Киров от 11.VII.1902 г.

1)

София, 2. II. 1902 год.

Любезни Брат Киров,

Пиша това писмо, за да ви осветля върху някои неща. Зная, че имате големи мъчнотии, но нека вярата ви да не намалява. След всичко ще дойде Божието благословение - бъдете верни в малкото. Господ Ще ви възнагради, знае мъчнотиите и страданията ви, но не забравя. Дръжте крепостта, защото ще трябва да дадем голям отпор на лукавия, ще трябва да извършим скоро нашето сражение и Господ ще бъде с нас в този подвиг. Не бойте се. Тук също има много спънки и тежък товар нося. Желая вашето повдигане и усъвършенстване от всичката си душа. И когато зная, че вие сте верни и непоколебими, аз се радвам. Думите, които ви говоря, ще се проверят. Желая да се видиме на уреченото време. Програма ще ви се даде. Приемайте на радо сърце това, което се диктува отгоре.

Ваш верен П. К. Дънов

***

2)

Русе, 13. III. 1902 год.

Любезни Брат Киров,

Писмото ви от 28 април получих. Не съм свършил още обиколката, която ми предстои, има още няколко места да посетя и тогава ще отида във Варна, и после в Бургас, аз ще ви съобщя за нашата среща. Шумен го напуснах миналата сряда, там прекарах добре. Държах три сказки в градския салон „Арахангел Михаил". Първата беше със свободен вход, имаше около 500 души слушатели; останалите две с вход и то по нареждане за полза на безплатните ученически трапезарии и стопанското училище „Евдокия". Чистият приход излезе около 200 лев. Шуменци се оказаха доста щедри. Когато Бог благославя, всичко върви добре. Миналата неделя държах сказка в полза на дружество „Милосърдие" и друго едно задължение, което приех в себе си. Прихода не беше голям и едва покри разноските по салона и афишите. Господ няма да остави и нашите усилия безплодни. Изпълнението на предвечната воля е смисъла на живота. Мерките ви пращам. Моето вътрешно желание за вас е да растете в благодат.

Сърдечен поздрав на вас, Тодора, Николая, Милкан и други.

Ваш верен П. К. Дънов

***

3)

Любезни Брат Киров,

Отворената ви карта получих. Разбирам вашето положение, види се, че неприятеля прави усилия да ви обсади, но не бойте се. Господните сили са близо и ние трябва да стоим верни на призванието си. „Тези, които чакат Господа, силите им ще се възобновят." А за въпросната наша сестра Господ ще се погрижи. Господ всичко в добро ще обърне. Учете се и нараствайте в знание и мъдрост, гледайте с вяра в бъдещето. Молете се постоянно и вършете със смирение и кротост всичко, което ви се диктува от Святия Дух - Дух на мир и радост. Дръжте се яко за Господа и не бойте се. Ако Той е с нас, кой ще бъде против нас? Бъдете търпеливи и снизходителни. Аз познавам къде е болното място, но Господ ще ни укрепи в сила и мощ. Зная източника на злото, но Господ и великия и свят Дух са със нас. Те ни ръководят и утешават. Просете все, що ви е потребно и не се колебайте. И аз ще се моля да ви се даде сила и мощ навреме. Аз също се старая да ви укрепвам винаги и да бдя за вашия вървеж. Духът е бодър, плътта е немощна, всичко трябва да стане, както е отредено.

Да помага Господ.

Поздравете бр. Тодор, Милкан, Николая и другите. Дано към края на юли се видим, ще чакаме Господ да приготви пътя ни. Д-pa го укрепявайте и му кажете да не се двоуми. Господ, Който знае помислите на всички, да ви даде все, що е Нему угодно.

Ваш верен П. К. Дънов

***

4)

Варна, 11 юли 1902 год.

Любезни Брат Киров,

Писмото ви от 20 того приех. Ще дойда в Бургас идущата сряда, на първи август, и все що е отредил Господ, ще сторим. Беше ми казано, преди да ми съобщите за д-pa, да му пиша и да го предпазя от подобна лукава постъпка. Но само това не ще позволим, ясна ми е болката на лукавия, имайте вяра, Господ ще оправи всичко, само дайте път на Божията Любов. Любовта е нашият път, нашия закон в тези изпити и болезни. Господ ни люби и върши всичко за наше добро и ние сме длъжни да вършим всичко с любов, а как, ще бъдем научени от Господа и святия Дух. Благи са Божиите пътища и няма какво затова сега да се убеждаваме в това. Ние имаме обещанието на Господа и всички наши добри желания Той ще изпълни, ще укрепи, утвърди и ще насърчи всички ни. А това е нашата радост, да имаме Господа за наш Помощник.

Поздрави всички приятели и всички, които още не познавам.

Ваш верен П. К. Дънов

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...