Jump to content

НАРЯД за събора 1907 година


Recommended Posts

НАРЯД

за събора 1907 година

1. От 13 до 19 август 1907 г. се състоял VIII събор на Веригата. Присъствуват 13 човека. Председател е Учителят П. Дънов.

2. Със Слововъведение Учителят Дънов казва: „Тазгодишното наше събрание се отличава по това, че е наша първа стъпка на земята."

3. На 16 август 1907 г. се сформира веригата в астралния свят. П. Дънов казва:

„Научете се да познавате Бога. Бог сега е във веригата, гледа ви, но вие не го познавате. Ако вие съзнаете, че Бог е у вас, то светлината, която ще излиза от вас, ще озари всеки един брат и вие ще го виждате такъв, какъвто си е."

4. На 18 август 1907 г., събота, Учителят Дънов казва: „Най-хубавото време за молитва през деня е от 4 до 9 часа сутрин и от 9-12 часа вечер."

5. Из протоколите на Събора през 1907 година.

6. Частната молитва. (Справка: „Изгревът", том IV, стр. 36-41.)

7. На 18 август 1907 г. Учителят Дънов в 6 часа сутринта диктува молитвата „Хвалата".

8. На 19август 1907 г. Учителят П. Дънов казва:

„Молитвата ще се чете след свършване на поста, след нея се взима малко хляб с вино след всеки петък, определен за абсолютен пост, т.е. само веднъж в месеца."

9. Слово, 22 август 1907 г.

10. Наряд за 1907 год.

5) ИЗ ПРОТОКОЛИТЕ НА СЪБОРА ПРЕЗ 1907 ГОДИНА

„За всяка седмица трябва да си избираме по един ден за молби (молитви), така щото 52 седмици като са в годината, ще имате 52 дни за молитви. Тия дни ще бъдат петъците. В този ден - петъка, няма да се яде нищо готвено и никого няма да задължавате да ви готви през този ден, но ако има нещо сготвено, без да сте го искали, може да ядете, стига да бъде растителна храна. И като не задължавате никого да ви слугува, Господ ще ви помага; но ако ви слугуват хората, лишавате се от помощта на небето."

В 3 и половина часа следобед събранието се продължи. Г-н Дънов се обърна към Анастасия Желязкова, на която пред всинца каза: „Всички неща, които ви спъват, да не ви смущават, защото духовният свят работи за вас. Постенето е една необходимост за уякчаване на волята. Това, което се иска от вас, е за ваше добро: умствено, духовно и физическо." Към всички г-н Дънов се обърна с покана да поискаме отгоре да ни се определи денят от седмицата за молитва и всички изявихме желание за петък, и тогава той добави: „Трите първи петъка от месеца да бъдат за молба и през тях ще се яде това, което се каза преди малко, а последният петък ще бъде за пост. През първите три петъка може да употребявате и стоплено вино по малко, варено в четвъртък жито, посипано със захар и орехи, може и едно кафе или чай. Това е хигиенично правило за укрепване на физическото ви тяло. И така, за през тази година остават следните правила: всеки петък през седмицата ще се молите за уякване на веригата, като в молитвата си прекарвате в ума имената на всички, които сте във веригата, а последният петък се определя само за пост и молитва. Които пък искат да се молят за умрелите, да сторят това в петъка преди Рождество, петъка преди Великден и в петъка преди Голяма света Богородица. Това за тази година. Не са петъците само, които ще помагат, а и молитвата да е от дълбочината на сърцето. С подигането на въпроса да се молите за умрелите ще ви кажа: за да можете да помогнете за астралния мир, трябва вие да сте се подигнали, защото преди да можете да помогнете, ще се явят около вас други умрели, да кажеме не тези, за които се молите, които също ще искат вашата помощ, а те не са малко, които имат нужда от помощ и вие ще се видите в чудо.

Както казах, личните ви пликове утре ще ви се дадат и това, което ще бъде писано в тях, хвърля светлина върху пътя, в който трябва да вървите. В съдържанието на писаното в плика се дават на всекиго по три думи да ги разберете и ако сторите това, ще вървите успешно в пътя си.

Обмислете всичко, за каквото ще се молите утре заранта, отнасящо се лично до вас, за вашите материални и духовни нужди, искайте благоволението Божие за отстранение на всички препятствия, които спъват Неговото Царство. Ще се молите всички за напредването ви в избрания път. Молитвата, която ще правите утре, за всеки поотделно да почне така: „Господи, Исусе Христе, Иехова-Елохим, Утешителю Дух Светий Адонай", а пък ще я свършвате с думите: „Защото, Господи, с идването на Твоето Царство е нашата радост; в осветяването на Твоето Име е нашата слава и в изпълнението на Твоята Воля е нашата любов."

6) Частната молитва

Господи, Исусе Христе, Йехова - Еллохим, Утешителю Дух Святий Адонай,

моля Ти се: Дай ми сила да мога да извърша всичко,

което е за успеха на Царството Ти на земята.

Укрепи духът ми да мога да победя всички страсти

и да мога да се боря против всички напасти и изкушения.

Изпрати ми Твоята благодат,

да мога с търпение да понасям всичко, отредено от Твоята ръка. Вдъхни ми Любов и ме озари с Твоята Правда, да мога да успявам в живота си

и да бъда полезен за себе си, за ближните си, за окръжающите ме,

за обществото, за славянството и за цялото човечество.

За веригата, за тези, които съдействуват за Царството Божие.

За българския народ, за духовенството, за учителите,

за учениците, които посещават училищата,

за всичките държавни служители да ги вразуми Бог.

За всичките земледелци, за всичките бащи и майки, за всички - стари и млади.

За цялото человечество, за всичките народи. Защото, Господи, в идването на Твоето Царство е нашата радост и в осветяване на Твоето Име е нашата слава, в изпълнението на Твоята Воля е нашата любов.

Господ Исус Христос

image.jpeg

(Прочита се стихът и казва избраната стъпка.)

 

9) СЛОВО

Варна, 22 август 1907 г.

Вие, с вашите съмнения, започвате да потъвате в „морето". В „морето" вълните отпред ще ви заливат и вие сте в положението на един, който се дави.

Гледайте напред към Мене и аз ще простра ръката си и ще ви избавя. Брегът е близо и бурята скоро ще престане. Аз внимавам на вашия живот и всякога ви упътвам. Всичко съм наредил и ако внимавате на Моите думи, няма да бъдете от нищо лишени - ще имате всичките мои благословения. Вие дължите вашия живот на Небето, Което ви е сторило безброй добрини. Ако не бях ваш закрилник, знаете ли колко злини биха ви сполетели? Но сега много от тях са отстранени. Онзи, Който създава дома, Който образува семейните връзки, Който повдига любовта на чадата и радостите между братята и сестрите, и приятелите, Той е вашият Небесен Отец. И ако вие не слушате Неговия глас, ако постоянно се съмнявате в Него и изказвате недоверие и неблагодарност, ще изгубите и това, което имате. Аз съм се молил за вас, както за Петра - да не искудее вашата вяра във време на изпит. И ако имате пълна вяра и упование в мене, всичко ще се уреди за ваше добро. Сега, укрепете се във вярата и не се постоянно съмнявайте - заради плевелите не изтъргвайте и пшеницата; заради лъжата не отхвърляйте истината. Ако сами сте лъгали, не мислете, че и аз ще ви излъжа. В един миг сте готови пред една слугиня да се отречете от мене. Като старите фарисеи, вие сте готови да извикате в душата си: „На Мойсей ние знаем, че Бог е говорил, а натози не знаем." Вие вярвате, че съм говорил на другите, а че съм говорил на вас, това не го вярвате. На другите вярвате, а на мене не вярвате. Ето коя е причината за скърбите ви. Когато говорих, вие не внимавахте, когато ви съветвах - не слушахте и когато ви заповядвах, вие не изпълнявахте. Ако вие оставяте да израстнат тръните наоколо ви и да ви заглушат, кой е крив затова?

Ако Аз градя и вие събаряте, кой ще спечели от това?

Обърнете очите си на този свят. Погледнете на всички неща наоколо ви, погледнете на това множество, което се движи наоколо ви - кой промишлява за техните нужди? Не говори ли всичко това вкупом - всичко според заслугите на всекиго? Ще бъде ли приятно да се предпочете недостойният пред достойния, болният пред здравия, злият пред добрия, злоезичният пред праведния? - Не. Небето и земята са за наследие на кротките и чистосърдечните. Който има ум да слуша, нека слуша. Не викайте само „Господи, Господи, Господи", но изпълнявайте волята на Отца ми. Не са думите, които склоняват Небето, но доброто и чистото сърце. То е единственият залог, който важи. И ако вашите сърца принадлежат на света, с какво остава да ме привлечете към себе си? - С нищо. Вие ще останете чужди завинаги - нито света ще придобиете, нито Небето. На двама господари е трудно да се слугува. Но вие казвате, че вярвате. Добре, нека видя плодовете на вашата вяра и тогава ще благоволя във вас. Ако ме търсите с всичкото си сърце, няма да има неща невъзможни. Кога ме призовавате, не трябва да има разногласие в сърцето ви. Умът ви трябва да бъде тих и спокоен, да възприемате истината, а не да си натрапвате плътските си желания, които никнат естествено и се отразяват във вътрешността на душата ви. Когато те никнат като гъби, вие ги събирате, като казвате: „Ето обещанията Божии." Да, обещанията на вашето сърце са това!

Когато Аз говоря на една душа, там има съживление на духа. Такъв човек ще бъде спасен, като дърво при водните утоки листата му никога няма да вехнат и плодът му никога няма да пада. Но кога „дървото на живота" започне да вехне и листата му да капят, то е знак, че не е при водните утоки. Всяко сърце, което вехне и ум, който се помрачава, показва, че МОЯТА ВИДЕЛИНА не присъствува в тяхната душа. Бих желал да подражавате на „непокорния" син, който отказа на баща си да отиде на нивата, но после се разкая и отиде, отколкото на оногова, който обеща и не извърши. Бих желал да имате онова постоянство на вдовицата, която не се отчая, но настоя и изиска своето си. Бих желал да подражавате на онази сирота, която в храма даде най-вече от всичките богати и на която името Аз поставих за пример на вас. Да, тя даде всичко и то без да помисли за бъдещето. Вие виждате, че нейната добра постъпка и досега се проповядва на вас.

Ето Аз ви говоря чрез устата на вашия брат и ако вярвате, ще опитате истинността на Моите думи. Защото истината на Моите думи в живота се опитва.

Останете си с МИРОМ.

ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС

говори чрез устата на раба си П. Дънов.

(Дословно преписано от оригинала.) -

10) НАРЯД

за 1907 година

Велико Търново.

1. 2. IX. 1907 г..Да се държи противника на почетна дистанция, да не се допуща, да не наближава, защото тогава трудно ще го преодолеем.

2. Не допускайте в очистената си и уредена къща да влизат хора с кални обувки, защото ще ви окалят.

3. В духовния живот законът е такъв, че ако знаеш повече нещо, то и отговорността ти е по-голяма.

4. 3. IX. 1907 г. Прочитане глава 15 от Евангелие на Йоана. Господ говори на человека до 7 пъти и след това престава да му говори и такъв човек за дълго време остава непоправим.

Не се страхувайте. Не мислете никога, че Господ 100 процента ви е забравил и 100 процента ще ви прати зло. Злото се дава само от лошите духове.

Правдата винаги дохожда от изток, затова кога се кръстиш, се обръщаш към изток. Лошите духове винаги се пъдят с пост и молитва.

5. 5. IX. 1907 г, Събранията ще се започват с „Добрата молитва" и ще се завършват с „Господнята молитва". Събрания ще имаме в седмицата само едно. Прочети глава 17 от Евангелие на Йоана.

Когато една лоша мисъл се загнезди във вас за дълго време, това е признак, че сте обладани от дух-скитник.

6. Първите четири месеца събранията ще бъдат в събота в 7 часа и ще продължават точно един час.

Вторите четири месеца събранията ще бъдат в четвъртък в същите часове - в 7 часа.

Последните четири месеца събранията ще бъдат в неделя в същите часове -в 7 часа.

I. Първите четири месеца ще се чете от Библията.

Начало 8. IX. 1907г.

Първото събрание ще се чете: глава 7 от Битие, глава 2 от Евангелие от Матея, глава 8 от Послание към римляните.

Във всичките други събрания ще се четат следующите две глави от Битието и наред следующата една глава от Евангелие на Матея.

Всяко последно събрание в месеца ще има да се съобщаваме с духовете, тогава те ще ни дават разяснения върху прочетеното, без да се критикува.

Във всяко едно събрание всекой частно ще се моли за приятелите и други, и то тайно в себе си.

В първите три събрания през месеца, ако се яви някой дух, ще го запитваме върху Библията и ако този дух иска да ни измени реда, ще трябва да станем и да четем „Добрата молитва" и „Отче наш" и ако пак духът настоява на своето си, ще повторим същите молитви.

II. Вторите четири месеца.

Първото събрание ще се чете: глава 41 от Исаия и глава 9 от Евангелие на Лука.

За всичките други събрания ще се чете по една последующа глава от Исаия и Евангелие на Лука.

III .Третите четири месеца Първото събрание ще се чете глава 3 от Евангелие на Йоана. За следующите - по една глава последующа. Всекой от нас, преди да дойде на събранието, ще си ги прочете предварително. В която къща става събранието, домакинът или домакинята ще четат от Библията главите.

7. 6. IX. 1907 г. Прочит глава 10, стих 10 от Евангелие на Матея.

Първото нещо, за да може да работи човек, трябва той да бъде здрав. През тази година вий ще направите един малък опит, но не се обезсърдчавайте. Примерът за Мохамед, който се отчаял и се скрил в една пещера, гдето веднага паяк премрежил с паяжината си входа на пещерата и по този начин бил прикрит от преследващите го. Там той видял как една мравка 99 пъти изтървала товара си и на 100-тния път го изнесла из стръмнината. При изследване на духовния свят изисква се: Първо: Спокойствие.

Второ: Не се занимавайте с грешките на чуждите хора, а по-добре вгледайте се в собствените си грешки, защото човек, който има важна работа, не му остава време да се занимава с чуждата работа, което нещо значително може да го спре и отклони от пътя на прогреса му.

Трето: Винаги се старайте да съглеждате в другите само добрите страни.

Четвърто: Когато някой се намери в каквото а да било затруднително положение, нека се отнесе до г-н Петър Дънов. Той ще му помогне.

Пето: Знайте, че плодородието, благата и другите добри неща се дават от Господа заради добрите хора на земята, така щото колкото са повече добрите хора на земята, толкова и кредита от Небето ще бъде по-голям.

Шесто: Уединяването в себе си е, за да може човек да се усили, да заякне, т.е. да се приготви за работа духовна.

8. Следват наставления от г-н Петър Дънов.

Щом ви дойде някоя мисъл, която ви гневи и безпокои, да знаете, че тя не е от Бога и старайте се да я отхвърлите от ума си.

20. IX. 1907 г. За да бъдат събранията ви успешни, трябва всички да бъдете душевно спокойни, без да има каквото и да е безпокойствие, което да ви безпокои.

Средството, което може да употребите, е свобода и чистите ви мисли. Когато се яви между вас несъгласие - недоразумения, това се дължи на душевната ви дисхармония.

Вярата е пътеводител, който учи хората как да живеят.

Нищо в света е немислимо без Бога.

Когато се приближавате до Бога, трябва мислите ви и желанията ви да бъдат чисти!

9. През тази година има неща, които бихте могли да изберете или да постигнете!

Прочит: 45 Псалом.

Първо: За да възпитавате волята си, употребявайте жълтата краска.

Второ: Когато искате да развивате чувствата, употребявайте яснозеления цвят на листата.

Трето: Когато искате да развивате вярата, употребявайте ясносинята краска (небесната).

Тези три неща през тази година трябва да се стремите да развивате.

10. 26.Х.1907 г., Велико Търново.

Получи се запечатан плик от г-н Петър Дънов. На плика бе написано следующото съдържание:

Велико Търново.

„Да се отвори в събота вечер на 27-ми този месец, кога се съберете всички наедно. Отворете го към средата на събранието ви. Това е съобщението ви за тоя месец. След като го прочетете, коленичете и благодарете на Бога."

Съобщението

Приложете сол на вашия живот.

Съпротивете се на всички лоши условия.

Слушайте увещанието на Духа, Който ви говори благо, като на синове и дъщери и ви показва Пътят на живота.

Той се обръща към вас и ви казва: „Чада мои, не презирайте наказанието от Господа и не се отегчавайте, когато ви обличава, защото Той наказва и поучава тия, които обича.

Той ви прекарва през разните изпити на живота, за да ви очисти и обучи на търпение разумно и да ви приготви да участвувате в Неговата Слава.

Вашите сърца трябва да станат огнища на Божията Любов и умовете ви -носители на Божията Истина.

Душите ви да се освежат и духовете ви да се ободрят.

Нозете ви да тичат в пътя Господен и ръцете ви да се разпрострат за работа добра. Устата ви винаги да са подсладени с благото Слово на живота. Ушите ви да са отворени за знанието и Мъдростта и очите ви отворени за Истината.

И така като очистите живота си, Господ ще ви посещава всекога с благия Си Дух. И ще има в душата ви всекога радост и веселие. И сърцата ви ще станат извор бистър на живата вода, която да разхлажда жадната ви душа.

Желая да има единство и любов между вас.

Настоящите ви мъчнотии и страдания за в бъдеще ще донесат своите добри плодове. Сега отчасти знаете, отчасти мъдрувате, но когато дойде пълнотата, тогава ще разберете, че у Бога всичко е добро.

Оползотворявайте добрите часове на живота си.

П. К. Д. (Петър Константинов Дънов)

Забележка. Единственото, което се постига чрез живота е, като се изключи злото, чрез Истината.

***

I. Когато ви обладае някой лош дух, за да го изгоните, трябва да си представите една синя лента, идваща от Небето, че влиза чрез устата ви, обгърне стомаха ви и с двата края нагоре синята лента да излиза.

image.jpeg

II. Втори способ за изгонване на лошия дух става чрез дълбоко дишане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...