Jump to content

23. ЧОВЕШКАТА ЛЮБОВ И БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ


Recommended Posts

23. ЧОВЕШКАТА ЛЮБОВ И БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ

Имаше една сестра, беше хубава, поетеса, пееше много хубаво и беше дори композиторка. Изобщо беше явление от голяма величина. Случи се така, че си допаднахме и трябваше да свършим една обща работа. Учителят ни даде да запишем една мелодия с текст и музика, която трябваше да работим двамата върху нея. Но когато започнахме да работим или от голяма припряност се спречкахме или работата тръгваше по съвсем други посоки и накрая нищо не излизаше. Една голяма невидима стена заставаше между нас. Хем се събирахме с желание и ентусиазъм за работа, хем нищо не свършвахме и накрая се разделяхме сърдити. После пак се събирахме. Аз се вбесих и накрая отивам да обяснявам на Учителя, че всичко започва с добро желание, преминава през спорове и накрая нищо не става. Всичко се разваля. И че се събираме на следващия ден отново и всичко се повтаря без резултат. Той ме огледа изпитателно, усмихна се и каза: „Дай й малко любов, за да тръгне работата! " Аз се стъписах. Не мога да разбера нищо. Мигам, премигам и се пуля. Знам Неговото отношение за чистия морал и за това, че на Изгрева не трябва да има мъже и жени, а само души, които да се стремят към Бога. Това го знам и затова немея пред Него. А Той добави: „Трябва да се смаже колата, за да не скърца, че е много разсъхнала и тропа колесницата! " Аз съм смаян от тези думи. Зная какво значи волска колесница и зная, когато заскърцат колелетата, то стопанина спира воловете, изважда катраницата, дето е закачена под колелата и с катран намазва четирите оси, където се въртят колелата на колата. След това колата стопанина я подкарва, воловете махат опашки, стопанинът си свири и пее, че колата му върви както трябва, защото е смазана. Това съм го виждал много пъти и го зная. А за другото, което ми говореше Учителят също го зная и умея, но сега съм стреснат и уплашен от думите Му.
Наведох се, целунах ръка и се отдалечих. Не можех да проумея нищо. Тутакси си спомних предишното съгрешение, как паднах в ада и как Учителят изпрати един свой служител, който бе Ангел, та се превърна във вид на лъч, стрелна се долу в ада, влезна в мене и от дъното на преизподнята ме вдигна на земята, освободи ме и отново чувам думите Му: „И друг път да не съгрешаваш!" На следващия ден пак се срещнахме, почнахме отново работа с нашата красавица. Накрая пак всичко се запъна, колата заскърца и спря. Скарахме се и се разделихме. Не свършихме никаква работа - оная задача, която ни бе дал Учителят в самото начало. Аз не можех да прескоча предишното си съгрешение и дори в ума ми не минаваше мисълта, че трябва да вадя катраница, да смазвам скърцаща кола. Рекох, нека скърца и нека спира, аз си вдигам шапката и си тръгвам, аз съм свободен. Колата спря и аз тръгнах за Изгрева с шапка на глава. По едно време усещам, че шапката ми стяга. Стяга, не стяга, аз тръгнах към Изгрева. Среща ме една сестра и ми подава една беседа с посочена страница. Учителят й предал тази книга, да ми я връчи, да прочета определения пасаж: „Ако в една твоя постъпка са взели участие Любовта, Мъдростта и Истината - тя е Божествена.
Ако в една постъпка са участвували твоята душа и дух и твоето тяло - тя е Ангелска.
Ако в една твоя постъпка са взели участие ума, сърцето и волята - тя е човешка. Една добра постъпка. Аз наричам музикално парче."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...