Jump to content

24. МУЗИКАНТИ


Recommended Posts

24. МУЗИКАНТИ

Учителят беше музикант и естествено бе при Него да прихождат различни градски музиканти. Идва веднъж Андрей Стоянов, който бе пианист и едър мъж. Висок, грамаден, застанал до Учителя, а Той е като паленце до него. Дойде на Изгрева и търси да се срещне с Учителя. Тогава той преживяваше големи гонения в Музикалната Академия. Идваше и брат му Веселин Стоянов. Във връзка с тези посещения не след дълго време Учителят каза следното: „Те, музикантите, си раздвояват съзнанието. Те искат да служат на Бога и на Мамона". Той, Андрей беше комунист, след като дойдоха руснаците, след 9.IX.1944 г. се боядиса и се писа за комунист.
Друг пример имах с професор Черкин по солфеж. Той се беше оженил за германка и когато ходих у дома му по солфеж една голяма карта на Европа окачена на стената и той отбелязваше със син молив до къде са напреднали германците в СССР по време на войната през 1942 г. А това го правеха тогава всички онези, които бяха на страната на германците. А след 9.IX.1944 г. се пребоядиса и стана комунист. Ето, това са само два примера на пребоядисали се хора. Не говорим за ония, които имаха леви убеждения на Изгрева. Имаше един цигулар на име Веселин, който през 1939 г. свиреше с цигулка на Паневритмия на Рила. Има го на снимки с Учителя. След 9.IX.1944 г. виждаме, че бе нарамил пушка, дошъл на Изгрева и се разхожда с нея. И това го имаше - Изгрев и пушка!
Не може музикант да служи и на Бога, и на Мамона. Или си при едните, или си при другите. Трето положение няма. Третото е провал по всички линии.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...