Jump to content

26. „ВЪН ОТ ИЗГРЕВА"


Recommended Posts

26. „ВЪН ОТ ИЗГРЕВА"

Братството е на Рила на лагеруване. Любомир Лулчев, понеже се разсърдил на Учителя за една работа, събрал своите хора „Упанишадите" и решил да напуснат лагера. Тогава Учителят се обърнал към заобиколилите го приятели и казал сърдито като посочил лулчевистите: „Тези тука всичките да си отидат! Мястото им не е тука, а в света". Учителят би възмутен и необикновено ядосан.
Тази случка се повтаря и на Изгрева. След редовната беседа на Учителя Лулчев събираше своите хора настрана и започваше да им говори и да обяснява едновременно тълкува какво е искал да каже Учителят в беседата си. Около него се събираха 10 - 15 човека. При едно такова събрание Учителят каза за тях: „Вън от Изгрева! Отивайте в света!"
Бях веднъж при Лулчев в бараката му. Държеше се с мене важно, важно, а като си припомням как Учителят слизаше до моят уровен и до моето вътрешно състояние и бащински ми говореше. Няма сравнение. А Лулчев високопарно ми казваше, че току-що бил слезнал от планетата Сатурн и не искал да се вози на колата на Учителя. Тогава имаше един такъв израз. Понеже българите имаха волски коли, биволски коли и коли теглени с коне. Това им беше превозното средство. Та Лулчев не искаше да се вози на колата на Учителя, защото стопанина на колата и на конете обикновено седи отпред, държи юздите на конете и ги насочва по този път, който той е избрал. Та смисълът е този, който има колата, има и юздите, има и властта да тегли юздите му в ляво или в дясно, да спира конете или да размахва с камшика, та да ги подкарва в тръс или в галоп. След 9.IХ.1944т. комунистите дойдоха на власт. След два месеца арестуваха Лулчев и той бе в затвора. Отидоха да питат Учителя за Лулчев. Той им каза: „Нали той не искаше да се вози на моята кола? Сега ще го видим къде ще го откара неговата кола с неговите побеснели коне". А те го заведоха на съд, дойде присъдата и го убиха след това. Ето една история за поучение.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...