Jump to content

6. ПРЕЖИВЕЛИЦИ


Recommended Posts

6. ПРЕЖИВЕЛИЦИ

Брат Паню казвал, че при постенето 3 - 4 дена човек се сражавал с войници, 7 - 8 дена се сражавал с подофицери и т. н. 35 - 37 дена идвали генералите и казвали: „Изкривете му устата, ръцете, краката" - това били разни изкусители.
С един приятел брат Паню си дали обещание, който си замине по-рано да се обади на другия. Минало време и приятелят му си заминал пръв. Един ден се обадил на Паню и му казал: „Паню, не е тъй както си го мислехме на земята".
Учителят давал упражнения на брат Паню в най-голямата виелица през зимата да излиза на един връх Бакаджиците в Странджа планина до водораздела. Тогава имало много вълци. На Паню му се подкосявали краката от страх като ги чувал как вият. Като се изкачил на върха му светнало, станало му горещо, паднал на колене за молитва и благодарност към Небето.
Брат Паню ходел по гробищата в 12 часа нощем и слушал как стенели починалите, което било като урок - да се учи.
Обикалял в града в 12 ч. нощем в Ямбол и правел молитви с брат Христо Каратлиев.
Веднъж го извикали в милицията и го питали: „Ти като говориш за Бога, познаваш ли Го?" А той им отговорил: „Вие като говорите за Ленин, познавате ли го?" Те го изпратили в мазето да постои няколко дни за поумняване.
Брат Паню говорил с един агроном веднъж и между другото го запитал: „Ти като агроном и си чел много, знаеш ли кога расте житото?" Агронома отговорил, че не знае. А брат Паню бил направил опит като сложил една пръчка в земята и наблизо един фенер. По такъв начин следял през деня и нощта кога расте класа. Указало се, че житото растяло сутрин рано.
Някой си човек бил заложил къщата си, но станало тъй, че добитъка му умира и той не може да изплати полицата и да даде парите. Брат Паню имал 2000 лв. Извикал човека, отишли в банката? брат Паню дал 2000 лв. и така спасил човека от разорение.
Веднъж пътувал пеш от село до Ямбол. Минала една кола и профучала край него. Брат Паню съсредоточил мисълта си и след малко колата спряла. Той настигнал колата. Момчето, което шофирало било отворило капака и търсело причината, поради която била спряла колата. Брат Паню като погледнал, посочил едно болтче. Момчето бутнало болтчето. „Я запали сега", казал Паню. Моторът се запалил, момчето поканило Паню да се качи и тръгнали.
В Ямбол искали да продадат салона. Брат Паню продава къщата си в село Калчево и отива в Ямбол да живее в горната стая. Долу живеела старата собственица. Брат Паню веднъж насочил мисълта си към нея и тя посреднощ идва и почуква на вратата му. Той отворил вратата, а тя попитала: „Паню, защо ме викаш?" „А, рекъл той, няма такова нещо." Проверка за силна мисъл.
В село го били избрали да бъде в комисията за раздаване на помощи. От комисията искали да дадат най-напред на него, но той отказал. Той рекъл: „Най-напред ще дадем на бедните, а пък най- накрая, ако остане на нас". Членовете на комисията не били доволни от неговото предложение.
Брат Кольо ми разказа тия случки, когато бях през лятото на Зекирица на палатка 1988 г. и допълни още следното: Брат Кольо бил на Рила, а брат Паню бил вече много възрастен и Кольо мислел за него, за брат Паню. Тогава дошла някаква жена от техния край и казала на Кольо, че брат Паню е болен и иска Кольо да отиде, да се видят с него. Брат Кольо слязъл при Паню, видели се, казал каквото искал да му предаде и после Кольо пак се качил на езерата. Така се разделили.
Преди да почине жена му Минка, Паню й дал пари да се поразходи. Като се завърнала, Минка починала след 24 часа. Но вижда това, което е трябвало да види.
Като починала жена му Минка, Паню се молил дълго за нея и денем и нощем. След време тя на три пъти му се явила. Първият път в мъгла, а втория по-ясно в ъгъла на стаята. Връзката им продължавала, но чрез други измерения.
Забележка
Аз лично се познавах с брат Паню, но тия случки не ги знаех. Той идва 1946 г., ако се не лъжа с групата на брат Влайчо в Русе, но по-късно, когато се видяхме той ми казваше някои подробности по отношение на постенето и че той е постил 40 дена и как го е преживял и т. н.

Записала Марийка Марашлиева

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...