Jump to content

Музиката е езикът на ангелите


Recommended Posts

Музиката е езикът на ангелите

Музиката е изкуство на ангелите. И следователно за нас тази музика е неразбрана, но за ангелите всеки един музикален тон - това е звук определен. И тия звукове са неразбрани за нас, но за ангелите те са цял един език, красив ангелски език. Музиката е ангелски език. 82, стр. 153

Музиката - това е съединителното звено между ан- гелския свят и човешкия свят. Съединителна нишка е музиката. 82, стр. 169

Музиката спада към изящните изкуства; чрез нея минаваме от едно състояние в друго. Ще произведем в себе си едно мисловно настроение и ще се стараем в ума си да схванем, че всичко в света е разумно. Някои са чували ангелите да пеят. Като започне да пее един ангел, едно такова същество с такава интелигентност, в неговото пеене има дълбок смисъл. Днес ние не можем да го чуем, но един ден, като се развият у нас сетивата, ако чуем едно ангелско пеене, ще кажем: „Такъв концерт чух!" Сто години човек да живее и да чуе как един ангел пее, няма да се счита нещастен, че животът му е отишъл напразно, но ще каже: „Аз се чувствам щастлив, че живях сто години и дочаках да чуя такъв велик музикант!" То е велико нещо! Например да чуеш да пее в Небето такъв един артист, да го видиш, като излезе да пее - в неговите очи. в неговото лице не само ще се чете тази музика, но той ще предаде един смисъл, едно знание за цялата хармония в Природата. И всичко туй ще оживее, ще забравиш всичките тревоги на света и в душата ти ще се вселят мир и радост. Следователно Небето е място на музика, каквато човек не познава. В ангелския свят всички пеят. Сутрин, като станат, знаете ли как започват в ангелския свят? И ангелите, и те някой път спят, само че техният сън не е като нашия. Но като се събудят, всички се изправят по особен начин и запяват. Всички заедно започват тихо. Аз съм гледал тия същества -започват една мелодия, постепенно тя се усилва, усилва. и като стигнат на върха, тук. на Земята, изгрява Слънцето; и те почнат своята песен. Да кажем, че ти си в най-голямата скръб на света, отщяло ти се е да живееш, но като чуеш един милион ангели да пеят, ти ще забравиш всичко, ще кажеш: „Има смисъл да се живее". И ти ще подемеш песента. Това е изкуство!

Те всички пеят, пеят. И как можем да преведем тяхната музика? Трябва да чакаме още хиляди години, докато един ден дойде и при нас тяхното изкуство. Трябва да пратим ученици да се учат и да се върнат на Земята. Трябва да търсим специални начини, за да се преведе тази музика. Има начини, по които можем да я преведем. И действително, тя ще помогне за повдигането и облагородяването на съвременното човечество. Сутрин, като чувствате неприятно разположение, пейте. Ангелският свят не е тъй далече от Земята. Има сутрини, когато Небето е тъй лазурно, има един цвят с една мека астрална светлина, която прониква, като че нещо вълшебно се носи върху Слънцето. Това са ония тънки отзвуци от ангелския свят, които се предават на нас. И някой път нашата душа схваща туй, като че иде нещо велико, като че прониква нещо хубаво, нещо Божествено - и в нашата душа се заражда нещо светло, идва едно желание да пеем. Туй става през месец май. Тогава става едно прекръстосване, понеже през месец май Земята минава през орбитата, има един възел, през който Земята минава. Тогава сме най-близко до ангелския свят. Всички цветенца почват да оживяват. Затуй в този месец всички чувстват нещо вълшебно. А като мине този месец, ние се отдалечаваме от ангелския свят. Сега сме много далече, а след няколко месеца пак ще бъдем близо до него.

Първото нещо: да схванем музиката като нещо идейно, възвишено, в което не само нашият ум, а и цялата ни душа трябва да вземе участие. Да се качим някъде и да пеем тъй, както ангелите пеят! Това ще бъде за в бъдеще. 82. стр. 245-246

Трябва да вземате чисти тонове, да пеете така. че ангелите да изпитват удоволствие, като ви слушат. За кого пеят ангелите? Те пеят за нас. Когато те пеят, ние спим. Значи ангелите със своята песен ни приспиват, дават ни концерт. Като се събудим, ние не запазваме никакъв спомен от концерта на ангелите, но имаме особено вътрешно доволство от тяхната музика. 85, стр. 183

Музикалният живот е най-красивият живот, който съществува на Земята. По-красив живот няма от Божествената хармония. И като дойде един ангел, ще привлече вниманието ти. Ти не искаш да отвориш сърцето си, той изпява една песен, втора, трета - и ти отвориш сърцето си: трепне ти сърцето. 110, из „Божествената справедливост"

За ангелските песни едва сега се приготовлявате и в бъдеще ще ги учите. Ангелски песни на Земята няма. Една ангелска песен да се изпее - значи да пеете като светии. Тогава между всички хора настава готовност да бъдат щедри, да си помагат един на друг.

Един ангел, като дойде в градината, не ходи като нас да полива с лейка цветята, но само като изпее една песен, току изведнъж всички цветя се полеят. Или иска да се облече с най-хубави дрехи - той не се безпокои, не ходи като нас от витрина на витрина. Изпее една песен - облечен е в хубава дреха, каквато иска. Няма къща. Иска някоя хубава къщичка. Изпее песента - и къщичката дойде. Ангелската песен е чудо! Като изпееш една такава песен, всичко става.

Тук, във физическия свят, болен ли си, не ти минава. По някой път и ангелите имат болести. Мислите ли, че ангелите нямат неразположения? Понякога, като гледат как живеят хората, те чувстват неразположение. Понеже големите блага, които Бог е дал на хората, те, хората, не ги използват както трябва. Ангелите им говорят, а хората не ги разбират. Те са недоволни. 117, из „Трите закона"

Вокалното изкуство - пеенето - е играло важна роля още от дълбока древност. Вокалната музика е много по-стара от инструменталната. Древните посветени, пратениците на Бялото Братство, започнали да служат в светилищата и храмовете и там те изучавали окултното пеене. Тези светилища са имали за цел да въз- върнат человеците към Бога. В тия храмове молитвите са се пеели за очистване и повдигане на человеците. Някогашните светилища и храмове са днешните театри, опери и концертни салони. Това първоначално изкуство - пеенето - е служело на Бога. Днес то е изменило коренно своето предназначение и задача. Изкуството пеене е първото изкуство! Това изкуство е доне-сено от седемте дъщери на слънчевия бог Аполон. Те донесоха пеенето за синовете и дъщерите на Земята. Тези седем дъщери са седемте тона на гамата. Всички тези тонове имат по малко страдание. Най-весел е тонът СОЛ. ЛА е по-висок от тона СОЛ, но е по-тъжен. Пеенето е донесено от първите ученици на Бялото Братство, от света на ангелите. Тонът ДО е ангел, дре-хата му е червена. Тонът РЕ е ангел с оранжева дреха. Тонът МИ е ангел, дрехата му е жълта. Тонът ФА е ангел със зелена дреха. Тонът СОЛ е ангел със светлосиня дреха, и тонът СИ е ангел със светловиолетова дреха. Из „Школите на вокалното изкуство, Новото Битие - Четвърти Божествен ден"

Тоновете са отронки от мисълта на ангелите и всяка отронка, всеки тон сам пее и се настанява в подготвеното човешко гърло. В това гърло е поместен и гласовият орган, който е най-сложното проявление на човешкото битие. Човешкият глас е израз на човешката душа. По него се познава как живее човек, по начина, по който пее тоновете, се познава какво общуване и какви връзки има с ангелския свят. Славеите са представители на ангелския свят. Те са изпратени да пеят 10 000 години на човечеството даром. Тия духове изкупват една своя погрешка от миналото си. Преди грехопадането славеите не са се хранели с мушички и червейчета. След падането на Адам и Ева и те са съгрешили. След идването на Шестата раса те ще станат пак вегетарианци.

Човешкото пеене на Земята е кряскане в духовния свят. Човек живее в много гъста материя на Земята. Тялото му също е направено от груба материя, която още повече огрубява от неправилния живот. Ангелите се делят на йерархии. Когато те пеят, в същото време те светят със силна, ослепителна светлина. Така светят ангелите от високите йерархии. Колкото по-надолу слизат, толкова тяхната светлина се намалява и се обръща в някакъв цвят. 32

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...